Gelezen boeken in maart en april 2023

Ja hoiiii ik ben er nog! Ik weet niet zo goed wat ik moet met deze blog, maar ik weet wél dat ik het zonde vind als hij ophoudt te bestaan. Ik ben nog zoekende naar een nieuwe vorm, want de inspiratie is soms ver te zoeken. Maar ik ben onlangs getrouwd! Dus dat geeft stof voor een nieuwe blog, Married with children ;).

Hoe dan ook: ik lees. Nog steeds. Natuurlijk lees ik! En ik heb wel meer gelezen dan deze acht, maar ik ben het overzicht een beetje kwijt. Maar omdat ik het (al is het maar voor mezelf) leuk vind om hier terug te kunnen zien wat ik allemaal gelezen heb, ga ik dapper door. Dit keer zijn deze acht aan de beurt:

Heel veel leuks!

Bonnie Garmus – Lessons in Chemistry

Gekozen door mijn boekclubmaatje en daar ben ik haar dankbaar voor, want ik heb ervan genoten!

Maak kennis met Elizabeth Zott. Briljant scheikundige, onophoudelijke doorzetter en — helaas voor haar dromen en ambities — een vrouw. In de jaren zestig is het hoogst ongebruikelijk dat vrouwelijke wetenschappers zelfs maar bestaan, laat staan dat ze tot de top van hun vakgebied behoren. Een verdieping van haar verwijderd werkt Calvin Evans, een scheikundig genie met een sociale handicap, die al op jonge leeftijd een Nobelprijs op zijn naam heeft staan. Tot Elizabeths grote verbazing (h)erkent uitgerekend deze man haar talent. Eindelijk neemt haar onderzoek een vlucht. Maar omdat het leven even onvoorspelbaar is als chemische reacties, is Elizabeth drie jaar later een alleenstaande moeder en lijkt haar carrière voorgoed voorbij.

Dit klinkt niet per se als een verhaallijn die mij aanspreekt, maar het boek deed dat wel degelijk! Het gaat (natuurlijk) over emancipatie en die moraal ligt er ook flink dik bovenop, maar het is tegelijkertijd behoorlijk grappig (en bij vlagen ook juist verdrietig). Een toegankelijk, makkelijk te lezen boek met een belangrijke boodschap.

Anna Hope – Expectation

Gekozen door mij voor mijn boekclubmaatje en ook dit was een goede keus.

Hannah, Cate en Lissa zijn ambitieus en onafscheidelijk. Ze wonen samen in een huis in Oost-Londen. Hun dagen zijn gevuld met kunst en activisme en staan bol van liefde en uitgelatenheid. De wereld ligt aan hun voeten.Tien jaar later is alles anders. Hannah is tevreden met haar leven en met Nathan, maar heeft een allesverzengende kinderwens. Cate is naar Canterbury verhuisd na de geboorte van haar zoon en voelt dat ze zichzelf kwijtraakt. Lissa staat op het punt om door te breken als actrice, maar privé gaat het slecht. Alle drie worstelen ze met dezelfde vraag: wat is een zinvol leven, en hoe bereik je dat?

Nog een makkelijk leesbaar boek. Het gaat over drie vrouwen die het op het eerste gezicht goed voor elkaar hebben, maar gaandeweg leer je meer over hun individuele dilemma’s en de manier waarop hun levens met elkaar verbonden zijn. Een mooi boek over vriendschap, liefde en de zoektocht die volwassen worden/zijn is.

Jonas Jonasson – De profeet en de idioot

Altijd als Jonas Jonasson met een nieuw boek komt, wil ik het lezen. Zijn boeken zijn luchtig, grappig en avontuurlijk. En totaal niet realistisch, maar dat hoeft ook niet. In De profeet en de idioot botst er iemand (een idioot…) zonder rijbewijs in een caravan tegen een stilstaande auto aan van een doemprofeet. Dat maakt die doemprofeet niet zoveel uit, want volgens haar gaat de aarde binnenkort toch ophouden met bestaan.

Dat blijkt niet zo te zijn. Wel belandt het drietal (later komt er nog iemand bij) van het ene misverstand in het andere misverstand. Obama bemoeit zich er zelfs nog mee! Ik moet zeggen dat ik het leuk vond, maar niet zijn beste. Als ik er eentje moet kiezen, ga ik toch voor De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje.

Tash Aw – Wij, de overlevenden

Ah Hock is geboren in een vissersdorpje in Maleisië. Zonder enige scholing probeert hij via slechtbetaalde baantjes te overleven in een land waar rijkdom en veiligheid alleen gelden voor een kleine groep mensen. Terwijl globalisering en technologische vooruitgang het land en de samenleving drastisch veranderen, voelt Ah Hock zich gevangen in zijn armoedige en uitzichtloze situatie. Dan, opeens, schijnbaar vanuit het niets, vermoordt hij een immigrant uit Bangladesh.

In tegenstelling tot de vorige drie boeken, is dit absoluut geen light reading. Het is schrijnend en confronterend verhaal over hoe verwaarloosbaar sommige levens zijn – de levens van arme mensen welteverstaan. Ik vond het een prachtig boek. Slim ook dat het is geschreven vanuit het perspectief van Ah Hock, die zijn verhaal doet aan een journaliste.

Wytske Versteeg – Quarantaine

Plastisch chirurg Tomas Augustus zit gevangen in zijn huwelijk als hij tot zijn eigen verbazing verliefd wordt op de veel jongere Maria. Voor het eerst begint hij te twijfelen aan de leugen die hij leeft, maar net nu hij kans ziet op een nieuw begin, wordt het land lamgelegd door een dodelijke en uiterst besmettelijke ziekte. Tomas is een van de weinige overlevenden.
Verscholen in zijn huis vertelt hij het verhaal van een man die een leven lang niet werd geraakt, en toen plotseling toch.

Mwa… ik las dit, omdat ik op zoek was naar boeken voor mijn 4 havo klas. De meeste leerlingen uit die klas houden van spannende boeken. Ik zelf niet per se, maar om ze iets te kunnen aan- of afraden vind ik het toch fijn als ik het zelf gelezen heb. Dit boek vond ik helaas niet zo. Ik had het spannender verwacht, maar in plaats daarvan kabbelt het een beetje voort en vond ik de hoofdpersoon steeds onsympathieker worden. Nee, ik ga op zoek naar een ander boek om ze aan te raden!

Annie Ernaux – Het voorval

In de herfst van 1963 gaat Annie Ernaux als studente naar bed met een jongen die ze die zomer had leren kennen. De relatie is geen lang leven beschoren, maar ze is wel onbedoeld zwanger geraakt. Tegen de stroom in besluit ze na een lange afweging clandestien (de wetgeving werd pas in 1975 geliberaliseerd) abortus te laten plegen. En détail, zonder valse emoties en zonder omhaal, beschrijft ze wat er gebeurt. 

Dit boekje zag ik bij toeval in de bieb liggen bij de nieuwe boeken en het was zo dun dat het me handig leek om die middag mee te nemen naar de sportzaal waar de kinderen gingen spelen. Ik las het diezelfde middag uit en was onder de indruk. Het is rauw, eerlijk, pijnlijk en ontzettend dapper beschreven. Ik ben nu van plan om meer van Ernaux te lezen.

Jing-Jing Lee – Hoe wij verdwenen

Wanneer haar man overlijdt, leeft Wang Di noodgedwongen een eenzaam leven in het Singapore van nu. De nieuwe stilte brengt echter een stortvloed van herinneringen met zich mee, die haar terugvoeren naar de wrede gebeurtenissen van de Japanse invasie: als zestienjarig meisje komt ze als troostmeisje terecht in de seksslavernij. Wat ze dan ziet en meemaakt zal haar bijna zestig jaar lang blijven achtervolgen.

Kevin is twaalf en heeft zo zijn eigen problemen. Een groot deel van zijn tijd wordt opgeslokt door het ziekbed van zijn oma, die op haar sterfbed een verrassende bekentenis doet – een die niet voor zijn oren bestemd was. Zijn zoektocht naar de waarheid achter die openbaring leidt hem naar Wang Di en de gebeurtenissen van de oorlog. Ze zeggen dat de waarheid je zal bevrijden – maar wat als haar verschrikkingen juist de ketenen zijn waar je je hele leven aan hebt willen ontsnappen?

Ik vond dit boek qua thematiek en stijl vergelijkbaar met Perzik bloesem lente van Melissa Fu en Pachinko van Min Jin Lee. Omdat ik die beide boeken goed (en leerzaam) vond, nam ik dit boek ook mee. En het viel absoluut niet tegen. Mooi hoe de verhalen van Wang Di en Kevin uiteindelijk bij elkaar komen. Misschien een tikkeltje vergezocht, maar de schrijfstijl maakt veel goed. Een dikke pil waar je desalniettemin zo doorheen bent.

Morton Rhue – De golf (Young Adult)

Tot slot nog een Young Adult titel om mee af te sluiten. In De golf kijken de laatstejaars bij het vak geschiedenis naar een film over WOII en het nazisme. Ze zijn het eens: dit kan toch nooit meer gebeuren? Dan begint hun leraar een gevaarlijk klasexperiment. Hij richt een beweging op die hij De Golf noemt. Laurie vindt het maar niets. Haar vrienden lijken wel gehersenspoeld. Ze roepen slogans, salueren en zoeken ruzie met niet-leden. De Golf overspoelt de hele school en alles dreigt uit de hand te lopen. Alleen Laurie kan dit stoppen. Maar hoe?

Leuk aan dit boek vond ik de vormgeving en dat de letters blauw zijn in plaats van zwart. Het is ook spannend, omdat je wilt weten hoe ver het experiment zal gaan. Maar voor mijn doelgroep (vmbo-leerlingen) zit er te weinig actie en iets te veel (filosofische) discussie in. Het was niet slecht, maar ik heb betere Young Adult romans gelezen.

Benieuwd wat ik nog meer gelezen heb? Nou, onder andere deze boeken (klik op het plaatje op naar de betreffende blog te gaan):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *