Stelling: kinderopvang zou voor iedereen gratis moeten zijn


Ik snap dat je, als je een dergelijke regel invoert, niet met allerlei uitzonderingen kunt komen. Toch is dat naar mijn mening wel wat er dan zou moeten gebeuren ;-). Ik ben niet voor het gratis maken van de kinderopvang voor iedereen, omdat ik vind dat er wel iets tegenover moet staan.

Kijk, als jij werkt of studeert of vrijwilligerswerk doet, vind ik het logisch dat je daarvoor als het ware gecompenseerd wordt (zoals nu dus al gebeurt met de kinderopvangtoeslag). Er is dan sprake van een soort wederkerigheid: andere mensen zorgen voor jouw kind, terwijl jij je steentje bijdraagt – op wat voor manier dan ook – aan de maatschappij.

Als je afgekeurd bent of om wat voor reden dan ook niet kunt werken of studeren – bijvoorbeeld door fysieke of mentale klachten -, dan vind ik het ook nog terecht dat je gratis kinderopvang zou krijgen. Máár als je niets doet (en daar dus helemaal uit vrije wil voor kiest), dan vind ik het weer logisch en ook eerlijk dat je dan zelf moet (mee)betalen aan de opvang van je kinderen. Eigenlijk sluit mijn mening aan bij wat ik schreef als antwoord op de stelling Thuisblijfouders met schoolgaande kinderen zouden verplicht vrijwilligerswerk moeten doen. Want ik ben helemaal vóór zelf (kunnen en mogen) kiezen hoe jij je tijd besteedt, maar ik ben ook van mening dat je, als je zelf voor kinderen kiest, dus ook een (groot) deel van de zorg voor die kinderen op je moet nemen. Of anders in elk geval niet kunt verwachten dat andere mensen dit gratis voor je gaan doen. NO op de stelling.


De opvang zonder kosten? Klinkt als een sprookje maar redelijk onrealistisch. De opvang is met luiers, uitjes, spulletjes, lunch en soms avondeten gewoon een volledige daginvulling. Daarnaast heb je leidsters die betaald moeten worden. Gek als je daar niet iets van een bijdrage voor moet betalen, toch?

Als je als gezin ervoor ‘kiest’ kinderen te krijgen én te werken en dus opvang nodig te hebben, dan zou je daar ook een kleine bijdrage voor moeten of willen betalen. Ik hoor je denken: kleine?!?! Opvang is enorm duur! Ja, True True, maar ik heb eens uitgerekend (deze blog vind je hier) hoeveel het écht kost om je kind(eren) naar de opvang te brengen en in the end: is het best te doen.

Ik stem tegen, al mag de toeslag best wat hoger zijn.. NO dus op deze stelling.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *