Stelling: voordat je een speelafspraak regelt, moet je eerst met je kind overleggen


Ja, ik vind/denk van wel. Al hoeft dat niet per se op dezelfde dag te zijn (het overleg en de speelafspraak). Met name jonge kinderen (groep 1/2) hebben nog niet zoveel idee welke dag van de week het is en of ze dan al wat te doen hebben (zoals zwemles) of niet. Aan Noël vraag ik dan bijvoorbeeld: “Zou je het leuk vinden als X een keer komt spelen?“, en als hij ‘ja’ zegt, nodig ik X uit op de dag dat het mij uitkomt.

Wanneer een ouder andersom aan mij vraagt of Elia of Noël (of allebei) willen komen spelen, geef ik altijd aan dat ik denk van wel, maar dat ik het eerst aan ze moet vragen. Noël wil eigenlijk altijd wel, die is daar vrij makkelijk in – een van de voordelen van een extravert kind hebben 😉 -, Elia wil vaak ook niet. Omdat hij zich er dan niet op ingesteld heeft, omdat blijkt dat een ander kind er ook is (bijvoorbeeld een vriendje van een oudere broer of zus) of omdat hij juist heel veel zin had om thuis te zijn met mij. Het is ook regelmatig voorgekomen dat ik (in overleg met hem) een speelafspraak had gemaakt, maar dat hij op het moment suprême toch niet meer wil. Ook helemaal prima natuurlijk, hij heeft het recht zich te bedenken en ouders doen daar gelukkig ook helemaal niet moeilijk over (ze kennen hem ook langer dan vandaag ;-)).

Al met al dus YES op de stelling!


Oeh, hier ging ik van aan, van deze stelling. Ik heb namelijk wel eens de fout gemaakt om een playdate te regelen zonder dat met mijn kinderen te overleggen. Dus ik appte overdag met een ouder van een vriendje en stemde een playdate af. Toen Kobe uit school kwam, was hij absoluut niet van plan om met dat vriendje te spelen. Hij was er nogal hardnekkig in. Ik was saved by the bell, want vlak voor ik hem verplichtte, wilde het vriendje dat Kobe mee naar huis zou nemen met een ander jongetje mee.

Sinds die keer geef ik áltijd een reactie dat ik het eerst moet overleggen. Simpelweg omdat ik weet dat mijn kinderen best stellig zijn, weten wat ze willen en gewoon het bezoek van een vriendje zullen weigeren. Ook vind ik dat als Kobe of Vicky aan mij vraagt of ik een playdate op het schoolplein wil regelen (als ze erbij staan), het zelf moeten regelen. It works both ways 😉

Maar overall: YES dus op deze stelling. Ik denk zelfs: Kinderen zelf hun playdate laten regelen (leuk voor een nieuwe stelling).

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *