Tweedehands is eerste keus. Twaalf dingen die ik nooit (meer) nieuw koop.

Iedereen die hier al een tijdje meeleest of mij een beetje kent, weet ik dat ik een heel groot fan ben van tweedehands. Spullen, kleding, meubels, maar ook minder voor de hand liggende dingen als nagellak en notitieboekjes: ik koop vrijwel alles het allerliefst tweedehands. Omdat het duurzamer is, dat is de belangrijkste reden. Daarnaast is het natuurlijk voordeliger en vind ik de kringloop een gezellige plek om te zijn. Ik breng er zelf ook regelmatig dingen heen.

Voor ik naar bijvoorbeeld de HEMA ga, zoek ik in verschillende kringloopwinkels of op Marktplaats. Het is voor mij zowel een gewoonte als een soort leuke uitdaging geworden om zo min mogelijk dingen nieuw te kopen. De volgende dingen koop ik in elk geval structureel en al jarenlang niet meer nieuw:

1. Mijn eigen kleding

De laatste keer dat ik een broek nieuw kocht was een jaar of vier geleden, in de H&M, omdat ik een cadeaubon voor mijn verjaardag had gekregen. Die broek draag ik nog steeds heel vaak en graag, dus wat dat betreft was het een goede koop. Maar al mijn andere kleding (dus zo’n 98%), inclusief schoenen, komt van de kringloop, de IJhallen, de kledingruil of van Marktplaats. Waarbij ik wel een grote voorkeur heb voor fysieke plekken, zodat je het van tevoren kunt passen. Dan weet je zeker dat je geen miskoop doet. Op Marktplaats kun je natuurlijk ook vragen naar maten en dingen opmeten in centimeters, maar dan blijft het de vraag hoe het model bij jou valt. Of je moet het gaan passen bij diegene thuis, zoals ik heb gedaan met mijn tweedehands trouwjurk :-). Ondergoed en sokken koop ik wél nieuw.

2. Kinderkleding

Het zal geen verrassing meer zijn, maar kleding voor de jongens koop ik dus ook altijd tweedehands. Het liefst op kinderkledingbeurzen, maar natuurlijk ook weer in de kringloop of op Marktplaats. Ik merk dat dit wel iets moeilijker wordt naarmate ze grotere maten krijgen (en vrij specifieke wensen, zoals Elia die niets met knopen of ritsen aan wil…), maar over het algemeen lukt het goed. Hier ook weer een uitzondering voor ondergoed.

3. Speelgoed & spelletjes

Er is echt zoveel mooi tweedehands speelgoed te vinden! Ik zeg er tegenwoordig bij hun verjaardagsfeestjes expliciet bij dat cadeaus ook tweedehands mogen zijn. Helaas rust daar nog altijd een soort taboe op, waardoor ze dan dus soms wel wat nieuws krijgen. Dat vind ik jammer, wat mij betreft zou tweedehands de norm mogen worden. Er bestaan alleen nogal wat vooroordelen over – die ik hier al heb ontkracht ;-). 95% van het speelgoed van de jongens komt uit de kringloop. Soms zoek ik iets specifieks – zoals de regenboog van Grimms -, die is dan van Marktplaats.

Regenboog van Grimms – € 40 op Marktplaats

4. Meubels

We maken er wel eens grappen over, maar het duurste ‘meubelstuk’ dat we thuis hebben staan is de Brabantia prullenbak. Die heb ik nieuw gekocht omdat ik hem steeds niet tweedehands kon vinden. En dat snap ik wel, want als je hem eenmaal hebt doe je hem nooit meer weg! Hij was een rib uit mijn lijf, maar ik ben er nog steeds elke dag blij mee (voor de geïnteresseerden: het is de Brabantia Bo Touch Bin Hi 2×30 liter). Tot zover de lofzang op onze prullenbak. Alle rest (bank, dressoir, kast, tafel, stoelen, ons eigen bed en de kinderbedden) komen van Marktplaats of uit de kringloop. Zelfs ons Emma matras (ook een aanrader!) komt van Marktplaats. Die was wel ongebruikt.

5. Nagellak

Dit is nou echt zo’n product waarvan het niet bij me opgekomen zou zijn dat je dit ook tweedehands kunt vinden, maar ik heb inmiddels een leuke collectie nagellakjes uit de kringloop. Een keer gaf een vrouw uit mijn woonplaats er een hoop gratis weg, die heb ik toen opgehaald (dit wist ik dankzij de Facebookgroep Dingen Uit Mijn Woonplaats). Natuurlijk kun je dan niet exact die kleur vinden die je wilt, maar als je een beetje flexibel en niet te kieskeurig bent – dat geldt overigens ook voor alle dingen hierboven – vind je gauw iets leuks.

Nagellakjes – € 0,30 per stuk uit de kringloop (gebaksbordjes overigens ook uit de kringloop en € 0,50 per stuk)

6. Handdoeken

Hetzelfde verhaal als bij kleding. En nee, ik vind het niet vies om tweedehands handdoeken te kopen. Een tijd geleden ben ik begonnen om onze eigen grote(re) handdoeken te vervangen door kleinere, omdat ik simpelweg niet zo’n grote nodig heb en zo’n kleine ook weer minder ruimte inneemt in de wasmachine, wat op termijn duurzamer is. Die kleinere handdoeken zoek ik bij elkaar bij – jawel – de kringloop. Ze zijn dan dus niet allemaal dezelfde kleur, maar dat maakt me niet uit. Thuis gaan ze in de hete was en dan zijn ze weer klaar om gebruikt te worden :-).

7. Puzzels

Mijn (relatief) nieuwe hobby sinds lockdown #1: puzzelen! Ik blijk puzzels van 1000 stukjes het fijnst te vinden, omdat die op mijn puzzelplaat passen en ik er wel lang maar niet té lang mee bezig ben. Intussen heb ik er echt al heeeeel veel gemaakt. Ik koop ze meestal via Marktplaats, omdat je dan de garantie hebt dat ze compleet zijn (ervan uitgaande dat mensen eerlijk zijn – tot nu toe wel). Soms koop ik er ook eentje in de kringloop, maar dan is het risico op ontbrekende stukjes wel groter, al zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. De kans is bijvoorbeeld groter dat hij compleet is als de doos er nog als nieuw uitziet, of als de puzzel zorgvuldig in een zakje verpakt is. Als de puzzel af is, verkoop ik hem weer door, meestal voor dezelfde prijs. Zo is het een duurzame én heel goedkope hobby :-).

Puzzels – € 1,50-3,00 op de vrijmarkt op Koningsdag

8. Servies

Écht mooie, schone pannen van goede kwaliteit vind je niet zo vaak in de kringloop is mijn ervaring. Servies is er daarentegen in overvloed. En ook hiervoor geldt weer: als je iets specifieks zoekt, is de kans klein dat je precies datgene vindt. Maar als je gewoon op zoek gaat naar borden/schaaltjes/glazen/bekers etc. die jij mooi vindt, zit er vaak wel wat leuks tussen. Soms zelfs een hele set of veel van dezelfde die bij elkaar horen. Zelf heb ik een zwak voor gekleurde schaaltjes met leuke patronen, die kan ik vaak niet weerstaan ;-).

9. Mandjes & opbergdozen

Hoewel ik liever zo min mogelijk plastic koop en gebruik, heb ik voor op zolder nog geen goed alternatief gevonden voor de plastic bakken waarin ik de kinderkleding (die nog te groot voor ze is) van mijn zoons bewaar. Die bakken zie je ook regelmatig bij de kringloop, vaak nog helemaal goed. Soms wel wat stoffig, maar dat is met een doekje gauw verholpen. En het scheelt toch weer (geld & grondstoffen). In de kast hebben we verder kleine bakjes of kartonnen dozen om dingen in op te bergen, die komen ook allemaal van de kringloop.

10. Fietsen

Mijn vorige omafiets kocht ik tweedehands bij een fietsenmaker die nu niet meer bestaat. Op die fiets heb ik twaalf jaar (!) gereden. Wie weet hoe lang degene voor mij er al op gereden had, maar op een gegeven moment was die fiets echt op. Toen heb ik opnieuw een tweedehands omafiets gekocht waar ik nu op fiets. Het kinderstoeltje achterop is ook tweedehands (en erg goedkoop, ik kocht die voor € 3,50 in de kringloop). Ook mijn elektrische fiets – mijn beste aankoop van 2021 – is tweedehands, net als alle kinderfietsen die mijn kinderen ooit gehad hebben of nu hebben.

11. Notitieboekjes & schrijfwaren

Ik ben zo iemand die niet alleen een zwak voor leuke notitieboekjes heeft, maar ze ook daadwerkelijk gebruikt. Wat ik er zoal inschrijf? Echt van alles (en door elkaar vaak ook): van recepten tot to do lijstjes, van gedichten tot cijfers van leerlingen. Blijkbaar zijn er ook mensen die notitieboekjes wel kopen of cadeau krijgen maar er niets mee doen, want ik vind regelmatig een ongebruikt & onbeschreven exemplaar in de kringloop. Hetzelfde geldt voor (bal)pennen, potloden en stiften (voor de kinderen).

Notitieboekjes – € 0,50 per stuk uit de kringloop

12. Inpakpapier

Voor inpakpapier geldt echt: hoe ouder, hoe leuker. Het inpakpapier in winkels zit vaak verpakt in plastic, dat vind ik onzinnig, dus uit protest koop ik dat niet. In plaats daarvan snuffel ik in bakken met oude rollen in de kringloop, die oude printjes zijn vaak bovendien veel leuker en lekker retro!

Retro inpakpapier – € 0,20 per rol op de vrijmarkt op Koningsdag

Tweedehands shoppen vergt een andere mind set dan dingen nieuw kopen. Je moet soms wat meer geduld hebben, je moet wat flexibeler zijn, maar daartegenover staat dat je veel vaker verrast wordt en uniekere items kunt vinden. Voor mij is het een sport, bijna een lifestyle, geworden om zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Nog beter dan tweedehands kopen is natuurlijk niets kopen, dus probeer ik ook steeds selectiever te zijn of het kopen van wat dan ook te vermijden door het bijvoorbeeld te ruilen.

2 thoughts on “Tweedehands is eerste keus. Twaalf dingen die ik nooit (meer) nieuw koop.

    1. Ha dankje! Ja grappig genoeg koop ik heel weinig boeken. Ik leen vrijwel alles bij de bieb, en eens per maand koop ik een nieuw boek om te lezen met mijn boekenclub (maar dat zijn dan dus zulke recente titels dat ze -nog- niet tweedehands te vinden zijn!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *