Van danser tot natuurbeheerder. Beroepen waarvan ik hoop dat mijn zoons die later gaan uitoefenen.

Eerder schreef Frederiek een blog met beroepen die zij bij haar kinderen vond passen of waarvan ze zich zou kunnen voorstellen dat ze die later gaan uitoefenen. Met een knipoog natuurlijk, want er is bijzonder weinig over te zeggen als ze nog zo klein zijn.

Ik vond dat een leuk onderwerp om over na te denken! Vandaag bekijk ik het vanuit mijzelf: welke beroepen zou ik graag zien dat mijn kinderen later kiezen? En welk beroep lijkt me dan bij welke zoon passen?

1. Professioneel danser (Noël)

Ik houd erg van dansen, zowel om te doen als om naar te kijken. Ik heb veel respect voor eigenlijk alle topsporters, want wát een doorzettingsvermogen (+talent) heb je nodig om de top te bereiken… Maar ik vind niet elke sport even leuk om naar te kijken, dus als mijn zoon dan toch ergens in moet uitblinken, doe dan maar dansen! Dan zou ik met alle liefde het hele (buiten)land doorkruisen om bij ieder optreden vol trots op de eerste rij te zitten klappen. Een hoofdrol in De Notenkraker lijkt me wel wat voor Noël, aangezien die motorisch sterk is.

2. Natuur-/bosbeheerder (Elia)

Ik hoop mijn liefde voor de natuur en voor dieren mee te geven aan mijn kinderen, zodat zij zich op latere leeftijd ook gaan inzetten voor dierenwelzijn en hun steentje (proberen) bij te dragen aan een groenere toekomst. Elia zie ik wel voor me als natuurbeheerder, iemand die – zo zie ik het dan voor me – heel veel weet over verschillende planten en dieren en hele dagen op regenlaarzen door het bos banjert. Dit lijkt me iets voor mijn oudste zoon, omdat die erg nauwkeurig is en bovendien houdt van rust en alleen zijn (net als zijn moeder ;-)). Bij ons vakantiehuisje heb ik één keer een tor geholpen met oversteken (over het mountainbike pad) door hem op een takje te verplaatsen. Daarna hield Elia zijn ogen steeds op de grond om ervoor te zorgen dat er geen enkele tor overreden zou worden… met als gevolg dat we een halfuur bezig waren met torren op takjes krijgen. Als dat geen goede natuurbeheerder is, weet ik het ook niet!

3. Reisleider (Noël)

Met een groep mensen door de bergen trekken? Met een feestbus vol jongeren naar Salou? Ik zie het Noël allemaal zo doen. Hij is avontuurlijk, extravert en het contact met verschillende soorten mensen gaat hem makkelijk af. Het lijkt mij als moeder ook leuk als hij reisleider zou worden, liefst op verschillende plekken, want dan kunnen we die samen ontdekken. Tegelijkertijd zou ik hem wel erg missen als hij continu in het buitenland was, dus ik zie hem uiteindelijk toch liever danser worden ;-).

4. Conservator (Elia)

Bij een conservator denk ik aan iemand die heel zorgvuldig en voorzichtig te werk gaat. Diegene is dan bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de artistieke collectie van een museum en restaureert oude schilderijen. Je kunt ook archiveren of onderzoek doen naar objecten. Het lijkt mij persoonlijk een leuke, afwisselende baan, waarbij je soms ook precisiewerk moet doen. Musea lijken me daarnaast prettige werkplekken, er heerst daar een soort sereniteit die je soms ook in de bibliotheek vindt (daarover later meer), dus het zou echt leuk zijn als mijn oudste zoon hier zou gaan werken.

5. Zorgverlener (Noël)

Een wat meer standaardberoep dan de vier hierboven, maar wel een hele waardevolle. Noël is erg zorgzaam en kan zoals gezegd goed met verschillende mensen omgaan. Ik denk dat hij een lieve en kundige zorgverlener zou zijn die respectvol met zijn patiënten zou omgaan en zich hun lot wel zou aantrekken, maar niet zoveel dat hij er nachtenlang van wakker zou liggen. Ik zou supertrots op hem zijn als hij dit mooie, maar (in mijn ogen) zware beroep zou kiezen!

6. Bibliothecaris (Elia)

Stiekem is dit mijn droombaan, vandaar dat hij niet mocht ontbreken in dit lijstje! Want ik denk niet dat ik bibliothecaris ga worden (kan wel), maar Elia zou er denk ik ook heel goed in zijn. Hij houdt van boeken en van orde en van regels, ik denk dat hij de juiste persoon zou kunnen zijn om een bibliotheek te beheren en leiden. Als bibliothecaris moet je ook een coderingssysteem handhaven en materialen op de juiste plek opbergen, en dat is bij uitstek iets waar mijn oudste zoon (en ik) blij van worden!

Uiteindelijk zullen zij zelf gaan uitvinden waar hun passie en hun talenten liggen. Het allerbelangrijkste is dat ze iets doen dat ze leuk vinden, zodat ze elke dag (of in elk geval de meeste dagen) met plezier naar hun werk gaan, net zoals ik zelf doe. Als ze een van bovenstaande beroepen kiezen zou ik dat fantastisch vinden, maar als ze iets heel anders vinden dat goed bij ze past dan juich ik dat natuurlijk ook toe. Ik hoop wel dat ze niet een of andere zakenman worden die 80 uur per week werkt en die vooral veel om zijn salaris geeft, maar ik acht die kans klein. Een update op deze blog volgt over twintig jaar ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *