Stelling: als je spijt hebt van de naam van je kind, kun je hem later best veranderen


Vrienden van ons stuurden ons een appje dat, laten we haar nu even Suze noemen, Suze was geboren. Een paar uur of zelfs een dag later kreeg M. nogmaals bericht dat ze besloten hebben toch een andere naam te kiezen. Het was weliswaar de tweede naam die ze omruilden maar het was zeker weten een wissel. Naar een wat uniekere en meer bijzondere naam. Een die we allemaal nog niet kenden, terwijl Suze een naam was die best vaak voorkwam.

In eerste instantie vonden we het maar gek. Later werd de naam, nieuwe naam, zo eigen gemaakt door het meisje zelf, dat nu zes is, dat het allemaal meer dan logisch is gebleken. Het was geen Suze… De andere namen van hun andere kinderen pasten er ook een stuk beter bij, een voor een unieke namen.

Baby’s hebben nog geen idee en als ouder kun je maar beter geen spijt hebben van een naam die je je kind geeft. Je kind moet er zijn hele leven mee doen. Vrij belangrijk dat je er dan volledig achterstaat.

Wel denk ik: je hebt meestal zo’n acht maanden de tijd, hoe kan het zijn dat je daar dan in die eerste week na de geboorte nog over twijfelt of van wilt afwijken? Je hoort wel eens: dit is écht geen… Tja dat kan ook. Ga op je onderbuikgevoel af en ben je echt met elkaar eens dat de naam die jullie hebben gekozen, tóch niet bij het gezicht past? Pas hem dan aan. Niemand die jou vertelt dat het anders moet. Jij bent tenslotte de ouder.

Ik zeg YES, wel met de voorwaarde dat je na opgave, nadat het kind is gaan wennen aan de naam en ouder wordt, je vasthoudt aan de uiteindelijk gekozen naam…


Kylie Jenner en Travis Scott hebben de naam van hun zoon veranderd. Het jongetje heette Wolf, maar dat vonden ze bij nader inzien niet bij hem passen.

Mijn eerste gedachte was; kan dat zomaar? Blijkbaar, als je – denk ik – maar geld genoeg hebt, wel. Er zijn ook ouders die hun kind na de geboorte pas een naam geven, omdat ze dan pas kunnen zien welke naam bij hem past. Bij mij werkt het eerder andersom: de naam gaat bij het kind passen in plaats van andersom. Grappig feitje; in Mexico is het vrij normaal om de naam van een (jong) kind aan te passen. Mijn neefje bijvoorbeeld is nu 8 en heet Ian. Maar hij was geboren als iets anders en heeft tussendoor nóg een andere naam gehad. Zijn ‘definitieve’ naam kreeg hij rond zijn derde.

Maar goed, ik kan me dus wel iets voorstellen bij zo’n naamsverandering. En ik vind het wel kunnen, mits het kind jong genoeg is. Ik zou het wel vreemd vinden als je de naam van je kleuter bijvoorbeeld verandert, ik denk dat dat voor veel verwarring bij het kind zelf zorgt. Bij een baby lijkt het me dan weer niet zo’n probleem. Kortom, ik zeg YES, mits het kind zo jong is dat hij er niet door in de war raakt óf hij – indien het kind ouder is – het er zelf mee eens is.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *