Stelling: een kleuterleerkracht hoeft niet foutloos te kunnen spellen


Foutloos, foutloos, kijk ik maak ook best vaak fouten, maar ik vind mezelf wel een goede speller en taalmalloot. Ik herken in alle Instagram posts spelfouten, ik spot ze allemaal. En d of t fouten maak ik eigenlijk nooit. Waar ik moeite mee heb is ‘dat’ of ‘wat’ bijvoorbeeld.

Ik denk dat iedereen fouten maakt, zelfs leraren. Ook kleuterleerkrachten. Er is niemand die nooit taalfouten maakt. Zelfs Carmen, die ene keer in de afgelopen zeven jaar ;).

Op de nieuwe school waar Vicky en Kobe les hebben, krijgen ze al letters. Ik denk dat de juf de letters, spelling en alles wel onder controle moet hebben. Schrijf op het bord een gek woord of gekke zin (of spelfout) en je leert de kleuters in je klas toch dan iets verkeerds. Daarnaast denk ik dat je zo veel mogelijk zonder fouten moet kunnen spellen, kleuters of niet. Je moet van een leraar wel kunnen verwachten dat hij of zij de Nederlandse spelling goed beheerst. YES dus op deze stelling.

J., het vriendje van Elia, had een werkboekje gemaakt. Zijn juf had er als commentaar Goed geprobeert! bij geschreven. Mijn docentenhart kromp ineen. En dat moet het onze kinderen dan leren, dacht ik.

Later stelde ik mijn mening (ietsje) bij. Is het echt nodig dat een kleuterjuf ’t exkofschip kent en goed kan toepassen? Of is dat eigenlijk ondergeschikt aan andere kwaliteiten die belangrijker zijn, zoals gezag uitstralen en rustig blijven met 25 schreeuwende kleuters om je heen?

Allereerst: ik zou het zo’n kleuterjuf of -meester niet nadoen. Petje af voor de leerkrachten die mijn kinderen lesgeven. Ik werk dan weer graag met pubers, ieder zijn ding. Als docent moet je natuurlijk het goede voorbeeld geven, maar docenten zijn ook maar mensen. Een juf die publiekelijk op een Facebookpagina belachelijk werd gemaakt omdat ze zelf een spelfout had gemaakt (yep, niet zo netjes en daarnaast ronduit onaardig van degene die de foto postte), reageerde kalmpjes met: Ik leer mijn leerlingen liever dat fouten maken mag en dat je daarvan kunt leren.

Even terug naar de stelling. Van een leraar die lesgeeft in de bovenbouw (laten we zeggen groep 3 en hoger) mag je verwachten dat die enige kennis van werkwoordspelling heeft. Maar een kleuterjuf, bij groep 1 en 2? Daarbij vind ik het niet zo heel belangrijk eigenlijk. YES op de stelling, mits je dan dus lesgeeft aan de allerjongsten die zelf nog niet eens kunnen lezen noch schrijven!

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *