Jij schept zand en ik bouw. Hoe Kobe het leiderschap test. En soms niet erin slaagt om mensen mee te krijgen.

Kobe is een bazig mannetje. Als iets niet op zijn manier gaat, kan hij chagrijnig (of lees: agressief) worden. Hij baalt er dan van dat mensen niet naar hem luisteren. Maar hij zal ook niet zo snel naar anderen luisteren. Ik probeer hem dan ook uit te leggen dat het allebei de kanten op werkt. Als jij lief doet tegen anderen, krijg je dat terug. Maar als jij anderen helpt, zijn zij ook meer geneigd om jou te helpen. Maar hoe vertel je dat een zevenjarige?

Kobe heeft iets in zijn hoofd, waar hij vervolgens niet gemakkelijk van weg te krijgen is. Ook zijn vriendjes hebben hier. Dit zijn de interessante inzichten die ik erover lees:

1: Over controle houden

Op CJ034 lees ik in een artikel dat dit gedrag heel normaal is bij kinderen en vooral: dat je dit niet moet veroordelen.

En in sommige gevallen komt bazig gedrag juist voort uit onzekerheid; en is het een manier voor je kind om controle te houden op de situatie. 

Wow, ja. Ik wist wel dat ieder kind een bepaalde eigenschap heeft die voortkomt uit onzekerheid. Maar ik begrijp nu dus dat het een kwestie is van controle. Dat je bang bent dat iemand anders je plannen vernaggelt. Ook zeggen ze:

Wat je kind nog moet leren, is deze kwaliteiten op een andere manier of meer gedoseerd in te zetten, waardoor ze beter rekening kunnen houden met de wensen van de ander. Eens ze dat onder de knie hebben, zijn het leiders in de dop!

Kobe is een leider in de dop? Ik en M. moeten hem alleen nog even (bij)schaven en hem helpen dit positief in te zetten. Check.

2 Over je veilig voelen

Bij Odessoe coaching hebben ze het ook over het bazige kind. Zij geven in het artikel, hier lees je het, aan dat er altijd een reden voor is. En dat juist die controle te hebben ervoor zorgt dat het kind zich veilig voelt.

Wie leidt hoeft niet te volgen. Is dus niet overgeleverd. Is dus veilig.  Kortweg: de baas zijn = veilig voelen. Met deze illusie benadert het kind alles.

Interessant! Want ik zou juist het achter in de auto van je leven zitten, een veilige plek vinden. Maar in het hoofd van sommige bazige kinderen is dit dus juist anders.

3 Op Apetrotsekinderen.nl lees ik dat je het allemaal positief moet benaderen. Positiever dan ik nu soms doe. Als ik Kobe naar een vriendje erg bazig hoor doen, dan kan ik (na het spelen, niet waar het vriendje bij is) tegen Kobe soms zeggen dat ‘ie zo geen vrienden maakt of dat kindjes dan misschien niet meer met hem willen spelen.

Dit is wat ik volgens deze site zou móéten doen:

Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik denk dat je het helpt te leren om een spel te doen wat de ander kiest, omdat je het dan leuker met elkaar hebt’.

Dit kan ik wel doen! Wat ze ook aangeven, is dat ik Kobe wat meer juist wél mag laten leiden met ons toezicht. Op een veilige plek dus..

Dus.. wat te doen met een bazig kind?

Dat wel en dat zal blijven. Ik zal hem proberen hierin te begeleiden en hem te helpen inzien dat het positief kan uitwerken voor hem 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *