Stelling: de bedenktijd van vijf dagen voor een abortus moet worden afgeschaft


Er zit enerzijds een semi-positief beeld in mijn hoofd: een dertigjarige vrouw wordt zwanger na een gescheurde condoom. Ze wil de baby niet, want ze wil nog uitgebreid van het leven genieten. Tijdens de abortusafspraak kijkt ze toch verliefd naar de kleine foetus op het echo-scherm. En dus ziet ze van de beslissing af na de vijf dagen bedenktijd. Aan de andere kant zie ik een jonge vrouw van 23, die de grote stap heeft gemaakt om naar zo’n kliniek te gaan. Dat is vast geen pretje voor haar, een echt hele grote stap. De afspraak is niet overhaast gemaakt, wel snel, maar absoluut niet overhaast. Deze baby is nu nog geen baby en de manier hoe deze baby verwekt is en de man die hiervoor gezorgd heeft, geeft haar de bibbers. Nog steeds kijkt ze achterom of ze hem ziet lopen.

De vijf dagen bedenktijd zou vrouw nummer 1 goed kunnen helpen om haar beslissing te overwegen (die baby die zo graag op de wereld wil komen, verdient dit!). Zij is in de leeftijd dat ze haar kind prima kan opvoeden, heeft twijfels en het gevoel bij de baby is geen grijze donderwolk. Bij vrouw nummer 2 hangt deze wolk er wel. Ze wil zo snel mogelijk van die vrucht af en de bedenktijd maakt het haar tot een nog vervelendere periode dan de keuze voor de abortus al was.

Er zijn dus zat redenen om de bedenktijd af te schaffen, omdat vrouw 2 dan sneller van die rotsituatie af is. Toch denk ik dat vrouw 2 er sowieso wel voor gaat kiezen en haar beslissing niet overhaast gaat zijn. De bedenktijd is er vooral voor vrouw 1 en die heeft zij wellicht nodig. In een opwelling zo’n kliniek bellen is een soort van de emotionele reactie (‘ik stuur in emotionele staat een boze mail naar mijn manager’). Na die vijf dagen bedenktijd is het ‘een nachtje over slapen en dán de mail pas sturen’.

Het is wellicht betuttelend zoals hieronder in de reclameposter, maar soms heeft zo iemand dat wel nodig. Kunnen we de bedenktijd door de specialisten zelf laten bepalen, per patiënt en verhaal? Geen abortuswens is hetzelfde. Mijn reactie op de stelling: YES, eens met de stelling, met de optie dat het voor vrouw 1 alsnog ingezet kan worden.


Heftig onderwerp. Ik denk dat er talloze redenen zijn waarom een vrouw of meisje voor een abortus wil kiezen, en die redenen zijn allemaal even legitiem – mits het écht haar eigen beslissing is en ze niet wordt gepusht door bijvoorbeeld haar vriend.

Maar hoe kom je daarachter? Door gesprekken te voeren. Ik denk dat een beetje goede, gespecialiseerde arts (of psycholoog of wie dat dan ook doet) een vrij accurate inschatting kan maken van of iemand weloverwogen abortus wil plegen, of dat er dwang in het spel is.

Over het algemeen ben ik het eens met GroenLinks: mensen hebben goed nagedacht voor ze bij een abortuskliniek komen. In dat geval vind ik het dan dus ook betuttelend om zo iemand weer naar huis te sturen met de opdracht ‘ga er maar vijf dagen over nadenken’. Aan de ene kant kun je zeggen: vijf dagen is niet zo lang en in andere situaties (bijvoorbeeld bij het kopen van een huis) geldt ook een verplichte bedenktijd. Maar vijf dagen is wél heel lang voor wie écht, écht geen baby wil en dan toch nog een midweek zwanger is. Heel anders dan bij het kopen van een huis gaat dit ook over het recht op zelfbeschikking over je eigen lichaam.

Ik zou zeggen: onderschat de vrouw niet zo, vertrouw erop dat ze zelf wel een keuze kan maken waar ze 100% achter staat. Natuurlijk wil je ook het ongeboren leven beschermen, maar een ongewenst kind baren lijkt me zowel voor moeder als voor kind meer kwaad dan goed doen. Bedenktijd? Prima, maar dan alleen optioneel, voor wie dat wil. Niet verplicht. YES op de stelling.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *