Stelling: basisschoolkinderen zijn te jong om make-up te dragen

Vicky zat afgelopen week nog helemaal onder de make-up. Ze vindt het bijster interessant. Opmaken van de pop, ons buurmeisje, zichzelf of een meisje uit haar klas die komt spelen: make-up speelt best wel. Het is poppen make-up, dus geen zorgen (!), maar ik merk wel dat ze het leuk vindt en dat ze ermee bezig is. Kan ik haar tot en met groep acht weren make-up te dragen? Daar heb ik nog niet zo goed over nagedacht. Wel denk ik dat het goed is om zelf het voorbeeld te laten zien dat make-up niet nodig is om je mooi te voelen. Ik draag zelf geen make-up, behalve lippenstift en eyeliner als ik uit eten ga (al gebeurt dat nu al twee jaar eigenlijk niet meer). Dat geldt voor zowel de basisschool als middelbare school, lijkt me.

Het moment dat ze make-up mogen dragen moeten we niet te groot maken. Als jij – zonder dat je dochter (of zoon) er zelf mee komt – ze al vertelt wanneer ze dit mogen, dan maak je het te groot. Wacht af tot je kind ermee komt en vertel dan vanaf wanneer dit mag. Net als dat we oorbellen ook een minimale leeftijd van 12+ hebben gegeven, zou ik voor mijn gevoel een voor diezelfde leeftijd gaan. Met daarbij misschien wel een leuk moeder-dochter uitje en op bezoek bij een winkel die make-up verkoopt en je vertelt hoe je dit het beste kunt gebruiken. Lijkt me eigenlijk best leuk. @Carmen, ga jij dan met ons mee? Misschien willen Elia en Kobe ook wel tegen die tijd, you never know :).

Ik kan wel een leeftijd bestempelen, maar van tevoren weet je niet wanneer deze interesse ├ęcht begint. Ik zou dus met de flow en behoefte van mijn kinderen mee willen bewegen en kijken wanneer zij hier klaar voor zijn. Dit kan op 10-jarige leeftijd al opkomen, of pas op 13-jarige leeftijd een ding worden. Als dit in groep acht is, zou ik het niet willen verbieden. De basisschool, zeker in die laatste groep in aanloop naar de brugklas, mag prima een plek zijn waar ze experimenteren. Het liefst met mama of papa erbij ­čśë Maar overall: NO dus op deze stelling.


Ik herinner me heel goed een discussie die ik hierover had met mijn eigen moeder. Ik had als kind (en als volwassene ook ;-)) weinig interesse in make-up. Maar toen ik naar de middelbare school ging en mezelf ineens heel volwassen vond, wilde ik toch wel heel graag oogschaduw op. En dan het liefst felblauwe (…). Mijn moeder vond het geen goed idee en ook niet mooi en dat vertelde ze me meer dan eens. Uiteindelijk liet ze het toch toe en ging ze met me mee naar de V&D – die bestond toen nog – om naar oogschaduw te zoeken. Waarschijnlijk deed ze dit (ook) omdat ze wist dat ik het anders toch wel achter haar rug om zou gaan kopen en op school zou opdoen. Net zoals ik geen naveltruitjes aan mocht, maar in plaats daarvan XL T-shirts droeg die ik op school opknoopte tot… jawel… een naveltruitje.

Als je zulke dingen als ouder expliciet gaat verbieden, maak je ze volgens mij juist interessanter. Bovendien vind ik het juist belangrijk dat een kind, wanneer dat kind steeds autonomer wordt, zichzelf als het ware beter leert kennen door te experimenteren, onder andere met zijn of haar uiterlijk. Dat zouden voor mij allemaal redenen zijn om make-up – voor een tiener – niet te verbieden.

Voor een kleuter of een jong kind (laten we zeggen t/m groep 6) zou ik echt liever niet hebben dat die met make-up op naar school gaat. Gelukkig hoef ik me daar als jongensmoeder waarschijnlijk niet mee bezig te houden ;-). En zo wel, dan zou ik dus denk ik niet per se tegen zijn, mits ze al redelijk ver zijn in hun basisschoolcarri├Ęre. NO op de stelling.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *