Stelling: je moet je zesjarige kind leren om met geld om te gaan

Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat je het níét met deze stelling eens bent… Volgens mij is het bij omgaan met geld zo: hoe eerder je begint, hoe beter. Als je je vierjarige al een spaarpot geeft en je kindje leert af en toe te bedenken waar hij/zij graag voor wil sparen, dan help je al aardig een handje. Kobe is nu zeven. Toen hij bijna zes was zijn we gestart met zakgeld. Ik denk dat dit een goede leeftijd is om te beginnen en dat een beetje bewustzijn helemaal niet erg is.

Ook later in hun leven hebben ze er veel aan: weten wat sparen is, weten wat centen zijn en wat een boek, spel of kledingstuk kost. Een beetje bewustzijn over iets nieuw kopen of tweedehands kan ook geen kwaad. Dat allemaal is perfect om je zesjarige in op te voeden.

YES dus op deze stelling.

Tja, ik ben er niet tegen, maar ik zie er ook niet zo de noodzaak van in ofzo. Elia is zes en een half. Hij heeft wel een spaarpot, maar krijgt geen zakgeld (na deze stelling denk ik dat ik er wel mee zal beginnen ;-)).

Volgens mij heeft hij niet echt een beeld van wat dingen kosten. Ik vind dat ook niet zo erg, want ik had dat zelf ook niet op mijn zesde. Hij heeft wél een duidelijk beeld waarom het beter is om dingen tweedehands te kopen dan nieuw. Hij weet dat dat niet alleen goedkoper, maar ook beter voor de wereld is. En hij geeft zijn eigen speelgoed gemakkelijk weg aan andere kindjes, omdat hij begrijpt dat je soms moet delen. Dát vind ik belangrijk om mee te geven, dus daar heb ik de nadruk op gelegd.

Het is natuurlijk extra mooi als je het kan combineren. Dus tegen de tijd dat we met zakgeld beginnen, zal ik hem niet alleen uitleggen wat een autootje nieuw kost, maar vooral ook de vergelijking maken met wat datzelfde autootje tweedehands kost ;-). Ik ga toch voor NO op de stelling (sorry Fred): dit kan ook prima als je kind zeven of acht is.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *