Tips in de kerstvakantie – zonder koffietent of museumbezoek

In deze roerige tijd, waarin de koffietentjes in het dorp gesloten zijn en je geen enkel museum kan bezoeken, vond ik het tijd om hier iets over te schrijven. De kerstvakantie heeft – net als vorig jaar – een rouwig randje gekregen. Met zorgen over besmettingen, grote antivaccinatie discussies door mondkapje weigeraars in de lokale supermarkt en onrust in de horeca- en cultuursector met hun gesloten deuren. Hoe kun je als ouder toch de onrust, onzekerheid en negativiteit die er heerst omzeilen en met je kindjes toch iets leuks ondernemen? Ik zet 5 tips op een rijtje, die eigenlijk ook een beetje voor mezelf zijn ­čÖé

  1. Vier de kleine momentjes. Maar dan ook echt. Hang de slingers op als je kind zijn tand eruit heeft, bak een taart als het zondag is. Ja; maak zondag een feest-bakdag en vrijdag pannenkoekendag. Wat mij op is gevallen dat ik momentjes nodig heb om naar uit te kijken. Maar ook kleine viermomentjes.
  2. Wandel er op los en maak voor jezelf en de kinderen een speurtocht of parkbingo. Zet op een A4-tje negen vlakken. Schrijf of teken hier dingen op die je in het park (bos of tuin) tegenkomt en ga die zoeken.
  3. Ga in het weekend of op een kerstvakantie dag heel Nederland door. Met de trein of de auto. Of desnoods met de fiets. En bekijk de grote steden met weinig toeristen, bierfietsen of druktemakers. Hoe bijzonder is dat om mee te maken?! Haal warme chocolademelk bij een lokale tent en struin door de lege straten.
  4. Deel de dagen zo in dat je af en toe een momentje voor jezelf hebt. Heb je een leuke hobby, doe dit, of plan een sportmoment. In deze thuisblijfperiode is niets zo belangrijk als af en toe even quality tijd met jezelf..
  5. Maak van een normaal etentje een feestelijk diner. Ga gourmetten en dek de tafel leuk, set kaarsen neer en kleed je mooi aan. Maak er desnoods een dress code van? Alles in het rood of juist glitters! Onze kerstavond plannen gingen niet door en wij gingen gourmetten en dekten de tafel mooi.

Ja jongens; het is kerst. We moeten er toch iets van maken. Er zijn heel wat wintersportgangers onder ons. Die kunnen nog net de piste op en warme chocolademelk drinken. Maar echt hossen in de apr├Ęs ski bar zit er al niet in. Zo voelt deze hele Corona periode voor mij: een wintersport zonder toeters en bellen. Een piste waar je alleen rechtdoor kunt, een blauwe. Heel voorspelbaar, zo een waar je elke dag dezelfde pakt.

Laten we met zijn allen toch genieten van de kerst. Ik ben allang blij dat we weer gezond zijn en dat we toch op kleine schaal kunnen genieten van kerst. En dat we voor de rest in de vakantie speurtochten in het bos kunnen doen, en hier gewoon voor kunnen kiezen. Hoe luxe?!

Wat zijn jullie plannen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *