Mama is haar sleutels kwijt – heb ik adhd?

Regelmatig raak ik dingen kwijt en weet ik na een paar meter lopen al niet meer wat ik in de andere kamer ging doen. Het kan simpelweg mijn persoonlijkheid zijn, maar wat nou als ik een vleugje adhd heb? Normaal gesproken ben ik niet zo gevoelig voor stempels. Iemand kan een vleugje adhd hebben, maar ook wat autisme. Iemand kan een tikje narcistisch zijn maar tegelijkertijd concentratiestoornis? Als je naar type kleuren bij mensen kijkt, kun je van alle kleuren wat hebben. Misschien ben je een stukje dominant (rood) en interactief (geel) samen.

Toen ik afgelopen week mijn sleutels weer eens in de koelkast had gelegd, was ik benieuwd of ik toch niet toch een klein stempeltje ad(h)d heb. Al is het maar een kleintje, op mijn voorhoofd.. 😉

Ik deed drie verschillende tests om hierachter te komen. Met de disclaimer bij iedere test: samen met een echte huisarts kan hier echt achter komen.

De test op PsyQ:

  1. Kan ik me moeilijk langdurig aan een taak houden? – Ja eigenlijk wel. Als het gaat om een project ben ik er vaak na een paar maanden klaar mee. Als het gaat om een dagtaak, dan is het verstandig voor mij om iedere dag een uurtje te doen dan om me voor te nemen er de hele dag aan te zitten. Dan raak ik echt uit mijn concentratie.
  2. Zit je rusteloos op je stoel? – Jep, ook. Als je mij op een stoel zet verschuif ik mijn been zo ongeveer twintig keer van ‘naar beneden’ naar ‘onder mijn billen’.
  3. Kun je je aandacht niet lang vasthouden bij een gesprek? – Dit ligt eraan wie er tegen me praat en waarover. Hier heb ik soms last van. Ik word moe van lang naar een college luisteren of me te concentreren op iemand zijn presentatie.

De test op adhdmetvrouwen.nl

Je bent klaar met de test. Je hebt 25 vragen beantwoord en je hebt 23 keer een antwoord gegeven dat voldoet aan een typisch kenmerk van ADHD.

Vragen als; loop je wel eens de keuken in en eindig je met de was en vergeet je je eerste taak? Denk je veel out of the box? En: dagdroom je veel?

De test op Parnassiagroep.nl:

  1. Voel je je doorgaans onrustig – Bijvoorbeeld: gejaagd, moeite met stilzitten, friemelen, veel sporten, of bewegelijk zijn.
  2. Deze is zó herkenbaar: Heb je doorgaans de neiging eerst te doen en dan pas na te denken?
  3. Heb je doorgaans concentratieproblemen – Bijvoorbeeld: snel afgeleid zijn, dingen niet afmaken, snel verveeld, vergeetachtig, of chaotisch zijn.

Op alle 3 zei ik ‘ja’. Dat zijn wel weinig vragen, maar wel hele duidelijke.

De tips van de verschillende sites:

  1. Zie de mooie kanten. Ik houd mijn hoofd cool in crisissituaties, je hebt een empathisch vermogen, hoe mooi. Nou, dat is ook wel mooi en ook op veel momenten kan ik dit gebruiken, dat klopt 🙂
  2. Probeer genoeg slaap te pakken. Je hebt (blijkbaar, lees ik op vrouwenmetadhd.nl) genoeg energie, zo lijkt het en lijkt een hele nacht door te kunnen. Maar dat ís niet zo. Goede tip!
  3. Je hoofd is druk, dus probeer af en toe een rustmomentje te pakken. (ok check!)

Leuke tips en ook zeker interessant om te lezen. Ik geloof nog steeds niet in die stempel, maar kan het zeker in mijn achterhoofd houden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *