Stelling: het schooluniform zou weer ingevoerd moeten worden


Eigenlijk best vreemd dat we zoveel stellingen online hebben staan, maar nog geen enkele over een schooluniform! Tijd om daar verandering in te brengen.

Ik zie zowel voor- als nadelen aan de (her)invoering van het schooluniform. Nadelen: kinderen hebben zo minder de kans om zich te uiten via hun kleding. Kledingkeuze kan voor sommige mensen heel belangrijk zijn en onlosmakelijk verbonden met hun identiteit. Een kind zou zich ongelukkig kunnen voelen in een uniform.

Maar ik ben toch vóór. Waarom? De belangrijkste reden is dat een uniform leidt tot uniformiteit (;-)): iedereen is – op dit punt – hetzelfde, iedereen is gelijk. Mijns inziens kan dit bijdragen aan minder pestgedrag. Niet dat kinderen in uniformen elkaar niet pesten, maar je wordt in elk geval niet buitengesloten omdat je andere kleren draagt dan de rest. Of denk aan het kind dat alleen maar in te grote outfits van zijn oudere broer rondloopt, omdat zijn alleenstaande ouder niets anders kan veroorloven. Ook aan die schaamte maakt een (eventueel door school gesubsidieerd/verstrekt) uniform een einde.

Wél vind ik dat ook jongens de mogelijkheid moeten hebben om een rok of jurk aan te trekken en meisjes een stropdas, als zij dat liever willen. Ik ben dus voor een genderneutraal uniform, waarbij er een x aantal kledingstukken zijn (bijvoorbeeld: lange broek, korte broek, lange rok, korte rok, overhemd, blouse, T-shirt, jurk, tuinbroek, stropdas). Daarbinnen mag ieder kind dan kiezen welke combinaties hij maakt. En voor wie echt een statement wil maken, zijn er altijd nog (opvallende) accessoires, bijzondere kapsels, make-up of felle nagellak. YES op de stelling.

Vroeger had ik nooit aan wat iedereen aan had. Kleding boeide me eigenlijk ook niet zo. Als ik er al hip uitzag, dan was dat puur toevallig. Niet zoals bij de andere kinderen uit mijn klas. Ik had liever een baggy broek aan, dan een skinny broek en droeg ook geen make-up. Haar liet ik eens in het half jaar knippen en dan was ik ook weer af van het haargeklooi.

Ja, dus voor mij was een uniform op zich prima geweest. Het had mij niet zo uitgemaakt (denk ik). Maar in de wereld waarin we nu leven een uniform verplichting doorvoeren? Daar zie ik vooral heel, heel, heel veel weerstand ontstaan. 
Er is tegenwoordig zoveel te doen om zeggenschap, over verdeling tussen wie wat draagt, over zelf je eigen kledingkeuze maken en identiteitsvorming op basis- en middelbare scholen. Als we ’terug’ willen naar schooluniformen dan weet ik zeker dat daar heel veel weerstand tegen gaat komen. Ga je alle jongens broeken geven en alle meisjes rokken, of laat je ze er vrij in? Hoe ga je om met de kinderen die ze niet meisje, maar ook niet echt jongen voelen (ik had vroeger misschien liever een broek willen dragen)?

Ik zit sowieso te zoeken naar voordelen: waarom zouden we dit willen? Dat kinderen zich niet buitengesloten voelen? Worden ze niet juist in een bepaald hokje geduwd met kleding die iedereen moet dragen? Daarnaast gaan veel kinderen zich er tegen verzetten en school wordt dan nog meer ‘verplichting’ dan het nu al voor kinderen voelt.

NO, wat mij betreft gaan we nooit meer naar uniformen.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *