Stelling: de Sinterklaasviering moet een tweedehands speelgoed-uitruil feest worden

Ja wellicht een gekke insteek van een stelling: een nieuwe feestdag. Of een oude feestdag veranderen. Maar… dit leek mij (Frederiek) nou echt een goed idee. Kunnen we het verhaal rond Sinterklaas niet gewoon veranderen? Kinderen zuigen toch alles op. We kunnen ervoor zorgen dat 5 december een feestdag wordt waarop speelgoed geruild en tweedehands aan elkaar doorgegeven wordt. Want: wat een enorme hoeveelheid pakpapier, nieuwe cadeaus, spullen en bezorgservices wordt er rond zo’n dag gebruikt.

Overal, ook bij ons (Bruna/BookSpot), ploppen Sint cadeaushops uit de grond. Alle partijen liften er commercieel op mee en dat snap ik. Maar eigenlijk is het hele Sinterklaasfeest (een oude man die overal nieuwe cadeaus langsbrengt) niet meer van deze tijd. Wat mij betreft mogen we dit best veranderen. YES dus op deze stelling.


Als fervent tweedehandsliefhebber ben ik natuurlijk helemaal vóór deze stelling! Al lijkt het me niet nodig om dat aan de kindjes zelf te vertellen. We hoeven niet het hele verhaal te veranderen, we moeten gewoon uitleggen dat de Sint ook naar de kringloop gaat voor zijn cadeautjes :).

Elia en Noël hebben van ons alleen maar tweedehands cadeautjes gekregen (blog hierover volgt). Dat gaat al een paar jaar zo, zij stellen daar geen vragen over, want het kinderbrein is flexibel en cadeautjes zijn cadeautjes. Ik heb ze al vaak uitgelegd waarom mama zelf geen dingen uit de Action koopt, dus het is voor hen niet heel verbazingwekkend dat Sint dat dan ook niet doet. Op school en bij opa en oma hebben ze wel iets nieuws (nieuw-nieuws) gekregen overigens. YES op de stelling: er zou een levendige ruilmarkt in tweedehands cadeautjes moeten ontstaan (niet alleen met Sinterklaas maar voor álle gelegenheden waarbij mensen elkaar iets willen geven).

Ik zelf geloof ook echt dat dit is waar we in de toekomst heen gaan. Er wordt ieder jaar meer tweedehands gekocht en initiatieven zoals Recycle Sint krijgen steeds meer naamsbekendheid. Yes! Beter voor de portemonnee en vooral voor de wereld <3.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *