Gelezen boeken in oktober en november 2021

Aangezien lezen (naast hockeyen) mijn #1 hobby is, komt er op onze blog vaker een overzichtsartikel over boeken voorbij. Hier kun je lezen wat ik in augustus & september las, en hier wat ik in de zomervakantie las. Sorry voor degenen die niets met lezen hebben! En graag gedaan voor degenen die er tips uit halen ;).

In oktober en november las ik weer van alles: Nederlandstalige fictie, Engelstalige fictie, Young Adult en non-fictie. Ik bespreek ze weer in volgorde van de plaatjes.

1. Matt Haig – The midnight library

Ok, deze las ik stiekem al eerder, maar omdat het zo’n hype is, bespreek ik hem toch nog maar. En ik kan je vast vertellen (spoiler): ik vond er niets aan. Ik begrijp oprecht niet waarom men lyrisch is over dit boek. Ik vond het enorm voorspelbaar, totaal niet grappig en het is in geen enkel opzicht een boek dat me bijblijft (en boeken die je bijblijven, dat zijn de beste!).

Het gaat over Nora die in de Midnight Library de kans krijgt om haar leven opnieuw te doen. En steeds een ander leven te kiezen, om zo haar regrets goed te maken. Uiteindelijk blijkt dat geen enkel leven perfect is (goh… hoe verrassend…) en de moraal van het verhaal is dat het zonde is om je af te blijven vragen: wat als? Op zich een fijne boodschap, maar dit boek wist mij toch echt niet te overtuigen. Jammer.

2. Cho Nam-Yoo – Kim Jiyoung, born 1982

Had ik al gezegd dat ik fan ben van Aziatische auteurs (over het algemeen)? Hun proza heeft iets poëtisch, iets mystieks, zo’n rustige en beetje magische vorm van vertellen. Murakami, Yoshimoto, Murata, Ogawa: stuk voor stuk auteurs die ik graag lees. En nu dus ook de Koreaanse Nam-Yoo.

Het verhaal is een tikkeltje vreemd, maar daar houd ik wel van. Hoofdpersoon Kim Jiyoung is een millennial die haar baan heeft opgegeven om voor haar dochter te kunnen zorgen. Maar al snel begint ze vreemde symptomen te vertonen die haar man, ouders en schoonouders verontrusten: Jiyoung imiteert de stemmen van andere vrouwen – levend en zelfs dood. Terwijl ze dieper in deze psychose duikt, stuurt haar echtgenoot haar naar een psychiater. Jiyoungs hele leven komt voorbij. Een verhaal doordrenkt van frustratie, doorzettingsvermogen en onderwerping. De rode draad: haar gedrag wordt altijd gecontroleerd door de mannelijke figuren om haar heen. Een redelijk zwaar thema, maar licht geschreven: aanrader.

3. Tamsin Calidas – I am an Island

Mijn god wát een langdradig boek! Als je nog niet down was, dan word je het wel van dit verhaal. Het gaat over Tamsin die verhuist naar een eiland en daar in isolement leeft. Het lukt haar niet om kinderen te krijgen, haar huwelijk strandt, haar geld raakt op en de leefomstandigheden worden almaar erbarmelijker. Een recensie op bol.com verwoordt treffend wat ik ook vind: ‘Dit boek is zó saai…vol ellende en verkeerde keuzes. Frustrerend om te lezen hoe de schrijver weinig inzicht over het leven op een eiland vergaard heeft, zelfs na jaren moeilijke lessen. Uitgelezen in twee dagen om er klaar mee te zijn. Ook in de hoop dat het beter zou worden. Helaas…al snapte ik haar gewenste boodschap, ik vond het zonde van de tijd én het geld dat ik had besteed.

Nu ben ik zelf best wel into consuminderen en slow living enzo, daarop hoopte ik dat het mij misschien zou inspireren, maar niets van dat al. Sla deze over zou ik zeggen.

4. Simone Atangana Bekono – Confrontaties

Nog zo’n hype, dus ik was wel nieuwsgierig geworden! De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, waar alleen een gezin wacht dat al lang geleden uit elkaar is gevallen. En de anderen in het dorp. Wat zullen zij doen?

Ja, ik vond dit best aardig. Ook niet helemaal de hype waard, want ik heb (veel) betere boeken gelezen, maar het was redelijk vernieuwend en niet te kinderachtig (zoals soms wel gebeurt als het vanuit een puber is geschreven). Leuk vond ik ook dat je eigenlijk pas op het einde weet wat er precies gebeurd is bij die mishandeling, dat maakt dat je toch verder wilt lezen.

5. Honorata van den Akker & Lieke Smets – Ben je ongesteld ofzo?

Met twee vriendinnen (hoi!) heb ik het tamelijk vaak over menstruatie/menstrueren. Van het gebruik van verschillende anticonceptiemiddelen tot discussies over team inbrengen of team maandverband – alles komt voorbij en niets is T.M.I. Superfijn, ik had gewild dat we er in de puberteit zo vrijelijk over hadden kunnen praten. Of dat ik toen de kennis had die ik nu heb over ongesteld zijn en dat het bijvoorbeeld helemaal niet vreemd is om je dan somber of chagrijnig te voelen.

Honorata en Lieke vinden ook niets too much information en bespreken alles zonder enige schaamte. Dat alleen al is een plus. Ik ga stukjes uit dit boek lezen met mijn mentorleerlingen, want ongesteldheid is toch – of je er nou veel last van hebt of niet – een maandelijks terugkerend thema in het leven van ieder meisje en elke vrouw. Overigens heb ik zelf niet zo heel veel last van menstruatie(pijnen) meer. Vroeger wel, toen viel ik flauw. Maar nu voel ik me fijn bij het 100% hormoonvrij door het leven gaan. Ik zal eens een update schrijven hierover! Terug naar het boek: ik vond het leerzaam, grappig en belangrijk. Dus gaat dat lezen en geef het door.

6. Erna Sassen – Zonder titel

In september las ik een Young Adult roman van Erna Sassen waar ik helemaal fan van was (Er is geen vorm waarin ik pas). Ik heb echt van dat boek genoten, dus haalde ik meteen twee andere van haar bij de bieb. En die vond ik ook goed/leuk, maar niet zoals die eerste die ik las. Ik denk dus dat ik gewoon geluk gehad heb. Toch blijft haar schrijfstijl en manier van vertellen me erg aanspreken, dus ook Zonder titel (aangrijpende jeugdroman over een vluchtelinge die terugkeert naar haar geboorteland, en haar beste vriend die achterblijft) zou ik mijn leerlingen aanraden.

Wederom een nogal dramatisch verhaal, maar met mooie stukjes erin en actuele thema’s. En veel schetsen tussendoor.

7. Erna Sassen – Kom niet dichterbij

‘In de nacht na de première van het Waardeloze Toneelstuk, smste Reva me de verheffende tekst: Heb het gedaan met een van die radio-tweeling, weet niet meer precies welke, op de dames-wc van Schiller. Om de DJ te straffen. ‘En? vroeg ik de volgende ochtend. `Voelde de DJ zich gestraft? Weet ik veel! snauwde ze. `Hij was er zelf niet bij hoor, sukkel.’

Dit citaat geeft wel een goed beeld van hoe Erna Sassen schrijft. Rauw, expliciet en ook grappig. In Kom niet dichterbij worden geen zware thema’s besproken, zoals wel het geval is in Zonder titel. Daardoor is het sneller (luchtiger) te lezen. Ik vond dit boek leuk. Wederom dramatisch, maar daar houd ik wel van.

8. Carlie van Tongeren – Het zusje van

Ik zocht een leuk, spannend boek om te lezen met mijn derde klas. Niet te lang en ook niet te moeilijk, want dan haken ze af. En het liefst ook geschikt voor zowel jongens als meisjes. Zo kwam ik uit bij Blossom Books Shorties (jaja).

Het zusje van gaat over Liv: een gewoon meisje op een gewone school, waar ze gewoon gelukkig is. Tot haar broer Alex in het ziekenhuis belandt door een auto-ongeluk. Niet alleen is Alex zwaargewond, het meisje dat hij aanreed heeft het niet overleefd. Zoë heette ze, en ze zat bij Liv op school. Vanaf dat moment is Liv niet langer Liv, maar ‘het zusje van’. 

Ik heb het getest met mijn mentorklas (3 vmbo) en zij waren enthousiast. We hebben klassikaal binnen twee maanden het hele boek gelezen en niemand protesteerde. Leuk is dat er online ook verwerkingsopdrachten bij te vinden zijn. Dus zeker een aanrader voor docenten Nederlands (of andere docenten die aan leesbevordering willen doen).

9. Stephanie van den Sigtenhorst – A sustainable wardrobe

Jaaaaa wat een topboek! Ik wilde dit al heel lang lezen, maar het was steeds uitgeleend bij de bieb. Dus heb ik het uiteindelijk maar gekocht. En daar heb ik absoluut geen spijt van, want dit boek zit zo bomvol informatie over wat nou echt duurzame kleding is dat het eigenlijk onmisbaar is voor iedereen die daarmee bezig wil zijn.

Jammer van de paar kleine spelfouten, maar verder ben ik echt enthousiast. Van den Sigtenhorst weet waar ze het over heeft en geeft behalve verdiepende informatie over de kledingindustrie ook echt nuttige tips om direct zelf mee aan de slag te gaan. Ik heb mijn exemplaar uitgeleend aan een vriendin, maar daarna kan het mooi als naslagwerk in mijn eigen boekenkast blijven staan.

10. Fredrik Backman – Anxious People

Ik las dit boek nadat ik I am an Island had gelezen, wat ik nogal langdradig en zwaarmoedig vond. Mijn mening over dit boek valt daardoor misschien wat positiever uit dan als ik het daar niet mee vergeleken had ;-). Maar hoe dan ook, ik vond het leuk. Luchtig, grappig, verrassend, echt een fijn boek om te lezen voor het slapen gaan om je hoofd even helemaal leeg te maken.

Op Oudejaarsdag is een groep mensen een appartement aan het bezichtigen wanneer ze gegijzeld worden door een bankovervaller. Maar niet zomaar een bankovervaller: eentje die eigenlijk niet eens een bank wilde overvallen en al helemaal niet mensen gegijzeld wilde houden. Het is dan ook op geen enkel punt echt eng, maar vooral ontroerend en lief.

Benieuwd wat ik nog meer gelezen heb? Nou, onder andere deze boeken (klik op het plaatje op naar de betreffende blog te gaan):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *