5x tweedehands outfits onder de €15

Laatst zag ik een campagne van bol.com. Er stond ‘een hele outfit voor minder dan €250!‘. Alsof dat dan dus goedkoop of een goede deal is (?).

Als het nou nog een 100% duurzame outfit zou zijn, dus van merken waarvan je zeker weet dat de mensen die het maken er een eerlijke prijs voor krijgen, dat het milieu niet onnodig belast wordt voor het maken ervan enz., dan zou ik die € 250 begrijpen. En het ervoor over hebben. Maar dat was niet zo, het waren kleren van ‘gewone’ fast fashion merken.

Ik ben blij dat ik er nu op die manier naar kan kijken. Dat ik dus niet denk ‘leuke jas, die wil ik ook!’ en hem dan in mijn virtuele winkelmandje stop, maar dat ik juist blij ben dat ik zoveel plezier haal uit het combineren van mijn beperkte aantal kledingstukken waarvan ik de meeste al lang heb.

Ik ben natuurlijk ook geen heilige. De items die ik bezit, zijn bijna allemaal tweedehands (op een enkel stuk na, maar zeker 99% komt van markten, ruilbeurzen of de kringloop). Tweedehands is duurzamer en milieuvriendelijker dan nieuw, maar nog beter is minder of niets kopen. Daarom koop ik nu ook 300 dagen geen kleding meer. Ik wil selectiever worden, dankbaarder en beter nadenken voor ik iets koop. Wat ik koop, wil ik dan het liefste ook van een duurzaam merk. Op dat punt valt er nog wel wat op mijn huidige collectie aan te merken, daar zitten veel fast fashion merken tussen. Ik ga die kleren nu natuurlijk niet weggooien, maar in de (verre) toekomst wil ik dus toe naar een 100% duurzame capsule wardrobe.

Goed, genoeg daarover. Over naar de volgende vijf outfits die me allemaal minder dan € 15 gekost hebben! Eerder schreef ik een blog met vijf outfits onder de € 10.

Outfit 1: € 9,45

Broek: € 4,95 bij kringloopwinkel Rataplan Diemen (merk: Mango)
Truitje: € 1,00 bij kringloopwinkel Overnodig in Ermelo (merk: Only)
Schoenen: € 3,50 bij kringloopwinkel Rataplan in Diemen (merk: Puma)

Dit droeg ik op een van de laatste warme dagen dit jaar :(. Ik verlang nu al terug naar die tijd, terwijl het pas een paar weken geleden was… Toen ik de broek kocht, twijfelde ik of de maat niet te klein was. Nu begrijp ik niet zo goed meer waarom ik dat dacht. Misschien was ik vijf jaar geleden – want zo lang is ‘ie al bij me – wel zwaarder dan nu. Hoe dan ook: superfijne broek, mooi model, lichte stof, hij is redelijk netjes maar niet te. Een erg veelzijdig kledingstuk dat absoluut tot de favorieten behoort :). Shirtje en schoenen zijn verder niet heel bijzonder, maar prima voor het dagelijks leven.

Outfit 2: € 11,70

Vestje: € 1,20 bij kringloopwinkel Zaanstreek in Zaandam (merk: Janis & John)
Jurkje: € 2,00 op de IJmarkt (merk: Pieces)
Legging: € 1,00 in kringloopwinkel ’t Hartje in Amsterdam (merk: Primark)
Laarzen: € 7,50 bij kringloopwinkel De Basisz in Zeewolde (merkloos)

Een basic zwart jurkje met mooie lengte (niet te kort, maar ook niet zo lang dat ik er niet gemakkelijk mee kan fietsen) wat minder saai gemaakt door een vestje met felle kleuren. Aan dat vestje heb ik mooie herinneringen, want ik kocht het toch ik voor het eerst samen met Elia een nachtje weg ging naar een hotel. De legging heeft een stippenpatroon, wat het geheel wat speelser maakt. Hij is ook vrij dik, dus met de laarzen eronder een prima outfit voor een wat koudere dag.

Outfit 3: € 9,95

Vest: gratis, van de kledingruil, geruild tegen een trui die ik ooit voor € 3,95 kocht dus die prijs houd ik aan (merk: Jutka & Riska)
T-shirt: € 2 op de IJmarkt (merk: Zara)
Broek: € 4 op de IJmarkt (merk: Costes)

Het vest was langer, maar is een keer tussen de spaken van mijn fiets gekomen. Helaas. Of misschien gelukkig, want met deze lengte vind ik hem fijner (praktischer). Omdat ik nu 300 dagen geen kleding koop, heb ik hem toen korter laten maken door de kleermaker. Als dat niet zo was, was ik denk ik eerder geneigd geweest hem in een kledingbak te gooien en bij de kringloop een ‘nieuw’ vest te kopen, maar eigenlijk is laten maken natuurlijk altijd een duurzamere optie, dus ik ben blij dat ik dat gedaan heb! Het T-shirt heeft iets Mexicaans met die kleurtjes en franjes, en de broek kocht ik na enig twijfelen op de IJmarkt afgelopen zomer, maar blijkt een absolute favoriet. Omdat de stof vrij dik is, kan ik hem ook op wat koudere dagen nog aan… en daar hebben we er veel van in Nederland…

Outfit 4: € 12,80

Coltrui: € 2,95 bij Rataplan Diemen (merk: Oscar B.)
Shirt lange mouw (dat je niet ziet): € 1,95 bij Rataplan Diemen (merk: Hema)
Broek: gratis, van de kledingruil, geruild tegen een broek die ik ooit voor € 6,95 kocht dus die prijs houd ik aan (merk: Zara)
Riem: € 0,95 bij Rataplan Generatorstraat

Wat een fijne trui is dit! Ik vind de kleur prachtig, hij valt perfect – een beetje losjes maar niet te – en hij is niet heel dik, maar wel warm. Eronder draag ik vaak een nogal onboeiend effen shirt met lange mouwen in donkerblauw of zwart. De broek was zoals eerder gezegd het favoriete kledingstuk dat ik na de kledingruil mee naar huis nam. Onder deze outfit draag ik overigens graag de zwarte laarsjes die ik ook geruild heb.

Outfit 5: € 14,40

Shirt: € 3,95 bij kringloopwinkel Het Goed in Harderwijk (merk: H&M)
Broek: € 2,95 bij kringloopwinkel De Basisz in Zeewolde (merk: Wehkamp Beachwave)
Laarzen: € 7,50 bij kringloopwinkel De Basisz in Zeewolde (merkloos)

Het zwarte shirt met lange mouwen draag ik echt vaak, hij staat in mijn top 3 van lievelingsshirts. Hij is simpel, maar toch net iets anders door de doorschijnende bovenkant. Oorspronkelijk was het een (kort) jurkje. Daar kon ik niet zoveel mee, dus heb ik hem ingekort tot truitje. De broek en laarzen kocht ik beiden bij een van de mooiste kringlopen waar ik ooit geweest ben. Ik was daar met mijn schoonmoeder, die gelukkig ook erg van kringlopen houdt :). Het was een gezellige dag en daarmee zitten er mooie herinneringen aan deze kledingstukken! De broek zit heerlijk, bijna als een pyjama, en kan ook prima op koudere dagen met een panty eronder.

Nou, ik hoop dat jullie het weer leuk vonden om een inkijkje in mijn kledingkast te krijgen! En hopelijk inspiratie hebben opgedaan om meer tweedehands te kopen / te ruilen / kleding vaker en langer te dragen, want dat zou voor iedereen beter zijn ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *