Van kinderkapper vol speelgoed tot een onesie bij het zwemmen. Hoe het ons en onze kinderen enorm makkelijk wordt gemaakt.

We staan te wachten bij het zwembad. Een aantal kindjes hebben zo’n pak aan, zo’n gigantisch felgekleurd, maar handig onesieding waarmee kinderen in drie tellen hun bikini, badpak of zwembroek tevoorschijn kunnen toveren. Een paar mama’s en een enkele papa staan met elkaar te kletsen over hoe handig het is, zo’n onesie. Kobe heeft zijn eerste zwemles en we staan voor het eerst bij het nieuwe zwembad. Hij draagt gewoon een joggingbroek, trui en T-shirt, maar ik weet dat hij dit wel kan. Het duurt wat langer, maar ach, het is zondag…

Het enige wat ik kon denken: hoe makkelijk wordt het ons gemaakt tegenwoordig? Niet nadenken over; onszelf aan- en uitkleden, boodschappen doen, over informatie zelf bedenken (tja, want Google is ons hulpmiddel), een rekenmachine, want dan hoeven we ons eigen brein niet te kraken.

Worden we allemaal lui (gemaakt)?

Makkelijk gezegd he, want ook ik ga met de JUMBO bezorgservice mee en shop bijna nooit meer fysiek mijn kleding. Maar toch krijg ik er kriebels van. Het wordt namelijk zo makkelijk gemaakt, dat we minder gaan nadenken. En van minder nadenken worden onze hersens lui… tja, hoe makkelijk wordt ons dementie gemaakt dan?

Of overdrijf ik nu? Vast wel. Nou ja, wat ik lees op Alzheimercentrum is wel dat je je hersenen fit moet houden. Oké, ik wil niet zeggen dat iedereen Alzheimer krijgt hoor, maar mijn punt is duidelijk ;). Dit las ik:

Als je steeds de gemakkelijkste weg kiest, zullen uw hersen geen moeite doen hun krachten te sparen voor uitdagingen die in het verschiet liggen.

Dat betekent dat je af en toe zélf moet nadenken en niet meteen op gemak moet afgaan. Mijn streven is in ieder geval om niet meer meteen Google erbij te pakken als ik een antwoord op mijn vraag niet weet en veel te blijven puzzelen, maar ook om…

Wacht, ging dit over mij of de kinderen? Ik zal de kinderen dit ook mee willen geven. maar…

  1. De wereld gaat zo snel en gemak is daar een heel groot onderdeel van. Onbewust ga ik in die snelheid mee.
  2. Het ontlast! Ik werk én ik ben mama. Het lukt me niet om 100% me te focussen op werk, 100% gelukkig te zijn met de kinderen en dan ook nog het huishouden en de boodschappen volledig op orde te hebben. Het gemak, het minder hoeven na te denken over dat soort dingen geeft me rust en ruimte.

Wow, even een wild idee:

Het gemak van digitale hulpjes, de rekenmachines en de onesies ontneemt niet ons denkvermogen, maar geeft ons meer tijd en ruimte om genoeg tijd over te houden voor andere dingen. Je kunt dit als negatief zien, maar ook positief. Als de JUMBO bezorgservice niet had bestaan, pfoe….

Kortom: ontneemt de onesie ons stress? Ik vind het prima, als je erna maar tijd maakt voor een gezellige Sudoku met je kind, dan komt alles goed ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *