Gelezen boeken in augustus en september 2021

Omdat de vorige blog die ik schreef over alle boeken die ik in de zomer gelezen heb goed ontvangen werd, volgt hier het vervolg. Welke boeken las ik de afgelopen twee maanden?

Goed, ik zal het maar meteen toegeven: ik heb (een klein beetje) valsgespeeld. Ik ben er niet las ik namelijk al langer geleden, maar vind ik zo’n goed boek dat het een (ere)plekje hier op de blog verdient. Dus die neem ik nog mee in dit overzicht. Daartegenover staat dat ik ook Midnight Library las, waar velen lyrisch over zijn, maar waar ik geen bal aan vond ;-).

Even een kleine intro voor wie hier nieuw is: ik lees ontzettend graag en veel. Lezen is naast hockeyen mijn #1 hobby. Uit eigen interesse lees ik vooral fictie en boeken over duurzaamheid en vanwege mijn werk (als juf Nederlands in de bovenbouw van een middelbare school) ook af en toe een Young Adult boek.

Ok, daar gaan we! Ik bespreek ze dit keer in de volgorde van de plaatjes:

Jiami – Niet wat jij denkt

Kennen jullie Jiami Jongejan? Ik volgde haar (nu jaren geleden) toen ze nog video’s maakte over Verschillende Manieren Om Een Coltrui Te Dragen. Inmiddels ben ik Jiami en dergelijke onderwerpen een beetje ontgroeid, maar toen ik dit boek zag staan in de bieb werd ik toch nieuwsgierig. In het kader van ‘misschien is dit wat voor mijn leerlingen’ nam ik het mee en het stelde me niet teleur. Het gaat vooral over hoe Jiami anorexia overwonnen heeft (of ervan genezen is of hoe zeg je dat?). Erg literair is het niet, maar dat verwachtte ik ook niet. En geeft ook niets. Ik vond het een dapper geschreven en bij vlagen ook grappig boek. Ik denk dat veel jonge meiden die hiermee worstelen er zeker wat aan hebben!

Etaf Rum – A woman is no man

Van het ene heftige boek naar het volgende, nog heftigere boek. De vrouwelijke hoofdpersoon uit A woman is no man leidt een leven dat niet te benijden is: ze zit vast in een ongelukkig huwelijk inclusief huiselijk geweld en heeft haar echtgenoot tot overmaat van ramp 4 dochters (en nul zonen) gegeven. Een ingrijpend portret van een cultuur en een maatschappij waarin meisjes en vrouwen al vanaf hun geboorte ondergeschikt zijn. Vooral heftig als je bedenkt dat het in sommige landen nu echt nog zo is. Dit is geen gezellig boek dat je even ter ontspanning leest, maar wel een belangrijk boek dat wat mij betreft best wat bekender had mogen zijn. Enige nadeel: er zitten wel erg veel stereotyperingen in…

Lize Spit – Ik ben er niet

Nou, ik zei het al, maar dit is echt een pareltje. Geloof mij. Soms wordt er over oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur een beetje lacherig gedaan, alsof wij in ons kleine kikkerlandje geen Grote Auteurs hebben. Dat vind ik zo’n onzin (gelukkig maar, anders zat ik toch een beetje op de verkeerde plek als juf Nederlands ;-)). Lize Spit is een naam om rekening mee te houden. Haar debuut, Het smelt, vond ik ook al goed, maar dit boek nog beter. De hoofdpersoon is de vriendin van iemand die langzaam bezig is door te draaien / schizofreen is en die zich dus steeds vreemder gaat gedragen. Tot op het punt dat hij zelfs iemand iets aan dreigt te doen. Een beklemmend, spannend en tegelijkertijd ontroerend boek. Gaat dat lezen!

Bianca Toeps – Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Bianca Toeps was het zat om te horen dat ze er ‘helemaal niet autistisch’ uitzag. Ze schreef dit boek om een inkijkje te geven hoe het eraan toegaat in het hoofd van een autistische persoon. Hoe diegene de wereld ervaart en op welke manier dat anders is dan bij een neurotypisch persoon. Ik las het uit interesse, omdat ik ook redelijk wat autistische leerlingen heb en ik heb er veel van geleerd. Bijvoorbeeld dat de term high-functioning autism misleidend is, omdat het vaak juist de ‘high-functioning’ autisten zijn die de kans lopen heel ongelukkig of gestresst te raken, omdat zij zich beter dan anderen kunnen/leren aanpassen. De tips die Toeps geeft, heb ik ter harte genomen. Dus ja, zeer blij met dit boek. En het is nog grappig ook :).

Erna Sassen – Er is geen vorm waarin ik pas

Dit is een Young Adult roman, geschikt vanaf ongeveer 15 jaar. Ik las het om te kijken of het iets voor mijn leerlingen zou kunnen zijn, maar wat bleek: ik vond dit zelf hartstikke leuk! Zo leuk dat ik het geleend heb bij de bieb en binnen een paar dagen uitgelezen heb. Het hoofdpersonage is een pubermeisje (Tessel) met nogal wat issues. Ze was verliefd op een leraar en haar beste vriendin is niet langer haar beste vriendin. Je volgt Tessels gedachten die alle kanten op gaan. Het is redelijk dramatisch en ik vermoed meer geschikt voor meisjes dan voor jongens, maar ik heb ervan genoten. Het is grappig, fijn afwisselend (er zitten ook gedichten in die echt niet slecht zijn!) en ik vind het bijna jammer dat ik dit boek niet heb gekregen toen ik zelf 15 was, want dan had ik het denk ik nóg meer weten te waarderen. Nu ga ik nog meer boeken van Erna Sassen lezen!

Thomas van der Meer – Welkom bij de club

Een semi-autobiografisch boek van een man die de transitie van vrouw naar man maakt. Maar dan niet bomvol clichés en verontwaardiging, maar met humor en levensechte dialogen. Eenvoudig geschreven, maar heel doeltreffend voor wie bijvoorbeeld het debat over genderneutraliteit wil aangaan. En laat dat nu net zijn wat ik van plan ben met mijn leerlingen… :). Momenteel ben ik dus hard op zoek naar tweedehands exemplaren hiervan om een mooie klassenset bij elkaar te krijgen. Maar ook als je geen juf bent, is dit boek de moeite waard.

Joshua Fields Milburn – Alles wat overblijft

Oftewel All that remains maar dan in het Nederlands. Geschreven door de bekende minimalisten Joshua & Ryan, met wie ik een haat-liefde verhouding heb. Liefde, omdat ik me helemaal kan vinden in het minimalistische gedachtengoed en weinig waarde hechten aan het materiële, haat omdat het o zo Amerikaans en overdreven is soms. En de boodschap ook na 40 pagina’s wel duidelijk is, dan hoef je er niet per se nog 200 bij. Dit boek biedt verder ook geen praktische handvaten, het is meer een relaas van een persoonlijke zoektocht. Daarmee niet totaal onboeiend, maar ik geef toch de voorkeur aan de boeken van Dennis Storm over ditzelfde onderwerp. Of aan hun docu op Netflix, die ik dan weer niet te langdradig vond.

Ronan Hession – Leonard and hungry Paul

Mwa. Ik heb gemengde gevoelens over dit boek. Er gebeurt eigenlijk niets bijzonders in. En dat is ook juist het doel van de auteur: het is een celebration of the ordinary. Maar is dat niet een makkelijk excuus om een boek zonder plot te schrijven? Ik ben er niet helemaal over uit. Want het was niet vervelend om te lezen, maar het is zeker ook geen boek dat ik me jaren later nog herinner. Het gaat over twee doodnormale, vriendelijke mannen (Leonard en Paul), die gewone dingen meemaken. Meer kan ik er ook niet van maken. Nee, ik geloof toch dat ik dit geen aanrader vind…

Dennis Storm – Als gezond verstand koning was

Ik las Weg ermee, eveneens van Dennis Storm, en ik was fan. Geen idee waarom die eigenlijk niet in dit of het vorige overzicht staat, want zo lang geleden is het ook niet dat ik die las. Hoe dan ook: ik ben het zo hartgrondig met deze man eens op allerlei gebieden. Ik deel zijn verontwaardiging en vind zijn schrijfstijl fijn. In Als gezond verstand koning was vertelt Dennis Storm over de huidige staat van onze aarde. Hij haalt andere onderzoeken aan, maar niet te veel, zodat het lekker overzichtelijk blijft. Hij heeft het over duurzaamheid en minimalisme, maar zijn boek is tegelijk een positief pleidooi om eens anders naar jezelf en de wereld om je heen te kijken. En vooral om, tegen de gevestigde consumptiemaatschappij in, je gezonde verstand te blijven gebruiken en een groene revolutie te ontketenen. Amen. Hartjes voor dit boek!

Emma Straub – All adults here

Nee, ik voel ‘m niet zo bij dit boek. Te voorspelbaar, te chicklit-achtig, te makkelijk. Niet dat ik per se alleen maar diepgaande boeken lees, maar dit is zo’n boek waar ik meer van verwacht had. Misschien is dat het ook: te hoge verwachtingen… Je volgt verschillende familieleden uit hetzelfde gezin en wat zij individueel meemaken, maar ook hoe dat de onderlinge banden beïnvloedt. Maar ja, ik werd er dus niet warm of koud van. Als je moderne Engelse fictie wilt lezen, kies dan liever voor Ask again, yes.

Tijdens het schrijven van dit overzicht herinnerde ik me nog twee boeken die ik onlangs uit heb gelezen. Waarvan eentje die ik heel leuk vond (Kim Jiyoung, geboren in 1982)! Een volgend overzichtsartikel volgt dus over een maand of twee… :). Veel leesplezier!

Benieuwd wat ik nog meer gelezen heb? Nou, onder andere deze boeken (klik op het plaatje op naar de betreffende blog te gaan):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *