Stelling: condooms zouden gratis moeten zijn voor jongeren


Jaaaa, en ook maandverband of tampons zouden wat mij betreft onderdeel moeten zijn van gratis giften aan jongeren. Maar als het gaat om anticonceptie denk ik echt dat het sturen van gratis condooms aan twee dingen bij kan dragen. 1) besef en inlichting. Als kinderen die ontvangen thuis gaat er toch een belletje rinkelen. Stuur er een mooie brief of activerend blad bij en check je hebt ze in ieder geval even ‘geraakt’ en aware gemaakt. 2) Geld en mogelijkheden. Ik kan me herinneren dat ik op mijn vijftiende/zestiende mijn kleedgeld direct opmaakte en ik vaak blij was als ik weer maandelijks bijbaangeld van de bieb (daar werkte ik toen) kreeg. Ik leunde op dat moment een stuk meer op de pil die ik toen slikte dan dat ik het geld reserveerde voor condooms. Living on the edge ;).

Als ik toen gratis condooms had gekregen (bijvoorbeeld 3/4 of een strip van 10 (?) per maand) dan had ik waarschijnlijk minder risico genomen en had ik me geen zorgen hoeven maken over die laatste paar euro’s een dag voor mijn loon.

Je voelt het al aan, ik ben voorstander van dit idee. Dus: YES, condooms zouden gratis moeten zijn voor jongeren. Je zou er zonder kosten thuis gestuurd moeten krijgen, vind ik. Je zou bijna een soort abonnement kunnen nemen. Al wil je natuurlijk ook geen seks stimuleren op die leeftijd hè, maar dan spaar je ze lekker op ;-).


Als ik kijk naar mijn puberleerlingen in de leeftijd van 15-18 jaar, dan zie ik (natuurlijk) grote verschillen in verantwoordelijkheid. Waar sommigen altijd keurig voorbereid naar school komen, daar moet ik anderen wel eens van mandarijnen voorzien omdat ze zijn ‘vergeten’ te ontbijten. Diezelfde leerlingen zijn vaak ‘vergeten’ te leren voor een toets (waarvan ze vergeten waren dat die er was), maar ook vergeten om zich absent te melden wanneer ze een tandartsafspraak hadden etc. Ik denk dat elke leerling het belang van veilige seks in theorie heel goed weet, maar ik kan me ook goed voorstellen dat het chaotische en nieuwsgierige puberbrein op bepaalde cruciale momenten ‘vergeet’ welke stappen er ook alweer genomen moeten worden.

Aan de ene kant zou je kunnen zeggen: pech, dat is dan hun eigen verantwoordelijkheid. Maar op ongewenste tienerzwangerschappen zit niemand te wachten. De jonge ouders in kwestie niet, maar wij allen, als maatschappij, ook niet.

Gratis condooms uitdelen geeft natuurlijk geen enkele garantie dat die ook daadwerkelijk meegenomen/gebruikt gaan worden, maar het vergroot wel de kans. Ik ben, net als Frederiek, vóór dit plan. Naast de voorlichting die er al is dan. En verstrek die condooms dan ook aan mensen met een (bewezen) laag inkomen. YES op de stelling.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *