Stelling: als moeder heb je moedervriendinnen nodig


Jaaaa, deze vind ik leuk. Ik weet dat ik niet zonder moedervriendinnen kan. Moedervriendinnen om te spuien over puberpeuters of over driftbuien, over gebroken nachten, over baby’s die blijven huilen. Tja, over alles wat met moederschap te maken heeft.

Ik denk dat ik echt niet zonder moedervriendinnen zou kunnen. Even bellen als het allemaal moeilijk is, als je je baby even niet begrijpt, vragen of ze je baby even kan komen wiegen? Ja, dat zijn allemaal fijne dingen. Toch kan ik ook niet zonder de gesprekken die even níét over kinderen of baby’s gaan. Dus ja, moedervriendinnen kan ik niet zonder, maar niet alleen omdat ze moeder zijn.

Beide zijn voor mij essentieel. Wel denk ik dat moedervriendinnen prettig zijn voor de kindgerelateerde problemen. Daar wil ik mijn kindloze (dat klinkt hard, vind je niet?) vriendinnen niet mee belasten. Ik kan me herinneren dat, toen ik nog geen kinderen had, ik ook niets met dit onderwerp had. En ook niets begreep van de liefde die moeders bij hun kinderen voelden. Dit is nu wel echt anders. Een vriendinnetje vertelde me laatst, toen ze net een baby’tje had gekregen:

“Ik begrijp nu pas hoe je je als moeder kan voelen, hoeveel liefde je kunt voelen voor je kind. En hoe intensief het allemaal is.”

Overall dus wel YES op deze stelling, maar met een kleine aanpassing: als moeder heb je (moeder)vriendinnen nodig.


Nodig, nodig… wat is nodig? Je hebt als moeder geen mamavriendinnen nodig in die zin dat je het prima zonder ze redt. Als je behoefte hebt aan adviezen, kun je immers ook gewoon een opvoedboek raadplegen.

Maar dat is wel een stuk saaier en eenzijdiger dan eindeloze gesprekken met vriendinnen waarin je even lekker kunt klagen (want dat wil je soms gewoon) of waarin je de bevestiging vindt dat je heus niet de enige bent die tegen bepaalde dingen aanloopt. Ik heb een paar goede vriendinnen die ook moeder zijn en ook vriendinnen die geen moeder zijn. Die laatste vind ik ook erg fijn, want dan weet je zeker dat je het tijdens een avondje weg niet alleen maar over kinderen hebt ;-). Uiteindelijk denk ik dat het vooral belangrijk is om – als moeder, als vrouw, als persoon – vrienden en/of vriendinnen te hebben. Met of zonder kinderen dus. En een combinatie daarvan is helemaal ideaal.

Terugkomend op de stelling: NO, moedervriendinnen zijn niet écht nodig, maar wel heeeeeeeel fijn!

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *