5x tweedehands outfits onder de € 10

Wederom een blog die weinig met moederschap te maken heeft, maar wel met mij, met kleding en met duurzaamheid.

Sinds een jaar of zeven/acht ben ik gestopt met het kopen van nieuwe kleding. Met nieuw bedoel ik dan dus niet dat ik nooit meer iets voor mezelf koop, maar niets nieuws uit een fysieke of een online winkel. De laatste keer dat ik in de H&M was, weet ik nog goed. Het was zo’n vier jaar geleden en ik had een bon van die winkel gekregen voor mijn verjaardag. Toen heb ik een uitzondering gemaakt en een spijkerbroek gekocht, die ik overigens nu nog steeds veel draag.

Waarom geen nieuwe kleding?

Maar liever koop ik niets nieuws (dat geldt niet alleen voor kleren, maar ook voor spullen, meubels, speelgoed etc.). De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën op de wereld. Om 1 simpel katoenen shirtje te produceren, zijn duizenden liters water nodig (!). En veel kleren worden gemaakt door mensen die werken onder slechte omstandigheden tegen een veel te laag loon. Aan die uitbuiting en verwoesting/verspilling van natuurlijke hulpbronnen wil ik niet meewerken.

#nobuychallenge

Helemaal geen of zo weinig mogelijk kleding kopen is sowieso het duurzaamst. Daarom heb ik van 1 januari t/m 1 juli meegedaan aan de #nobuychallenge (ik typte noboychallenge haha) en heb ik dus een halfjaar helemaal geen kleding gekocht. Dat beviel goed – het begin was lastig, na een tijdje wende het. Nu ‘mag’ ik weer, maar merk ik wel dat de behoefte om kleding te kopen is afgenomen. En dat is mooi, want eerlijk is eerlijk: ik heb meer dan genoeg. In totaal heb ik zo’n 80 kledingstukken (minder dan de gemiddelde vrouw, maar alsnog veel meer dan noodzakelijk) die ik allemaal, stuk voor stuk, graag draag.

Waar mijn kleding dan vandaan komt

Goed, los van die ene H&M spijkerbroek zijn dus alle items in mijn kledingkast tweedehands. Waar komen die vandaan? 90% komt uit de kringloopwinkel (vooral die van Rataplan vind ik aanraders). 5% heb ik gekregen van vriendinnen of familie. En 5% komt van tweedehands markten zoals de IJmarkt in Amsterdam.

Mooie tweedehands items vinden kost vanzelfsprekend meer tijd dan nieuwe, die keurig op maat in de winkels hangen, maar ik vind het vele malen leuker. En duurzamer dus, en goedkoper. Je vindt sneller iets dat niet iedereen al heeft. In de loop van de tijd word ik ook handiger in het repareren van kleine foutjes, zoals scheurtjes of een rafelende zoom. Van al mijn kledingstukken weet ik nog precies waar & wanneer ik ze vond.

In de toekomst lijkt het me ideaal om toe te werken naar een capsule wardrobe (dus maximaal een beperkt aantal kledingstukken die je allemaal goed met elkaar kunt combineren). En ik zou wel meer kleding willen van duurzame merken om die te sponsoren. Zo ver ben ik echter nog niet. Voor nu komen hier vijf outfits die ik graag draag en die minder dan 10 euro waren.

Outfit 1: € 4,45

Truitje: € 1,50 bij kringloopwinkel ’t Hartje in Amsterdam Oost (merk: Pieces).
Rok: € 2,95 bij Rataplan Generatorstraat (merk: Shein).

Het truitje is door zijn effen, neutrale kleur perfect te combineren met van alles. De mouwtjes vind ik bovendien erg leuk en geven het wat extra’s. Het rokje zit superlekker en valt mooi iets hoger in de taille. Ik draag hem ook vaak in de winter met een legging eronder.

Outfit 2: € 9,00

Vest: € 3,50 op de IJmarkt (merk: Sissy Boy).
Truitje: € 1,50 bij Rataplan Diemen (merk: Vero Moda).
Broek: € 4 op de IJmarkt (merk: Costes).

Ik ben helemaal fan van deze broek. Dat was ik niet gelijk toen ik hem zag liggen op een stapel kleding bij een kraampje, maar toen ik hem aanhad, zat hij direct als gegoten. In de praktijk blijkt hij makkelijk te combineren en zowel geschikt op een casual vakantiedag als op een werkdag. Het is bovendien een broek voor meerdere seizoenen, want hij is iets korter qua model maar nog best warm qua stof. Een effen zwart mouwloos truitje is wat mij betreft een item dat iedereen in zijn kledingkast zou moeten (willen) hebben :).

Outfit 3: € 2,95

Jurkje: € 2,95 bij Rataplan Diemen (merk: H&M).

Ze zeggen over het algemeen dat duurdere kleding van betere kwaliteit is en dus langer meegaat, maar dit jurkje heb ik echt al lang en ziet er nog exact even goed uit. Eén keer heb ik chocolade ijs erop gemorst, daar baalde ik echt van, maar gelukkig heb ik het eruit gekregen. Overigens zou ik dit niet dragen naar mijn werk, daarvoor vind ik het te kort, maar op een mooie zomerdag pak ik het graag uit de kast.

Outfit 4: € 7,90

Blouse: € 2,95 bij Rataplan Diemen (merk: Atmosphere).
Broek: € 4,95 bij Rataplan Generatorstraat (merk: Monki).

Deze blouse is zo heerlijk zacht! Ik draag weinig pastelkleuren, maar voor deze maak ik graag een uitzondering. De mom jeans had iemand anders aan en vond ik gelijk leuk. Diegene hing hem terug (gelukkig voor mij), waarna ik hem paste en hij met mij mee naar huis ging.

Outfit 5: € 9,00

Vest: € 3,50 op de IJmarkt (merk: Sissy Boy).
Jurkje: € 2 bij kringloopwinkel De Zaak in Ermelo (merk: merkloos).
Schoenen: € 3,50 bij Rataplan Diemen (merk: Puma).

Ik hou van dit vest, het past bij veel outfits en maakt het geheel wat stoerder. Het jurkje is mijn lievelingsjurkje van allemaal. Het was eigenlijk € 6, maar omdat er een scheurtje achter bij het schouderblad zat mocht ik hem voor € 2. Het scheurtje heb ik genaaid en daar zie je nu niets meer van, ik zocht het en kon het niet eens meer vinden, alleen als je met je vingers eroverheen gaat voel je iets. De schoenen staan leuk bij veel (bijvoorbeeld ook onder het jurkje van outfit 3 of de mom jeans van outfit 4) en lopen lekker.

Nou, ik hoop dat jullie het leuk vonden om eens iets anders te lezen dan over kinderen. Mocht er animo voor zijn (dat zie ik dan aan de bezoekersaantallen ;-)) dan maak ik er wellicht een serie van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *