Stelling: het is niet erg om een favoriet kind te hebben


Haha, leuke stelling! Ik schreef hierover ook al de blog Ik heb een voorkeur voor 1 van mijn 2 kinderen.

Ik denk dat de band die je als ouder hebt met elk individueel kind anders is. Net als met elk mens om je heen dus eigenlijk. Sommige persoonlijkheden (of sterrenbeelden ;-)) passen beter bij elkaar dan andere. Naar de een trek je automatisch meer toe, omdat die op je lijkt of juist niet. Heel normaal en heel gezond. Net als met vriendinnen kan het dus met je kinderen voorkomen dat je het met eentje net iets beter kunt vinden dan met de andere.

Dat moet niet verward worden met liefde: je kunt exact evenveel van iemand houden, maar toch een favoriet hebben. Heb ik die? Ja, ik denk het wel. Maar dat zou ik nooit hardop tegen ze uitspreken (het is gelukkig geen wedstrijd) en bovendien beïnvloedt het op geen enkele manier hoe ik met ze omga of over ze denk. Kortom, YES: het is niet erg om een favoriet kind te hebben.

Het hebben van kinderen en de band die je met je kinderen hebt, is vergelijkbaar met eigenlijk alle relaties met mensen om je heen. Karakters sluiten op elkaar aan (of niet), je botst (of niet) of je lijkt op elkaar (of niet). Net als dat je met de ene vriend meer hebt dan de andere, denk ik dat je dat in principe ook met je kinderen kunt hebben.

Bij Kobe en Vicky merk ik het volgende. Kobe lijkt op M. en onze persoonlijkheden liggen ver uiteen. Kobe is kalm, rustig, geconcentreerd, is een denker, binnenvetter. Vicky en ik lijken een stuk meer op elkaar. Impulsief, pittig, verbaal heel sterk. Ik kan zo geen favoriet opnoemen, ik zou niet kunnen kiezen. Met beide kindjes heb ik een sterke band en echt een keuze zou ik niet kunnen maken. Toch weet ik dat het oké is om diep van binnen een favoriet te hebben. En nee, je hoeft dit zeker niet te communiceren naar je kinderen toe. Dit lijkt me niet bevorderend voor de band die je al met de ‘minst favoriete’ kind hebt. Het lijkt mij oké om nou eenmaal een voorkeur te hebben. Dus NO, het is niet erg om een favoriet kind te hebben.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *