Stelling: je moet als ouder je kind helpen met hypes mee te kunnen gaan (Pokémon ed.)


Kobe wil Pokémon kaarten en mijn broertje gaf ze hem. Ik was tegen 🙂 En waarom? Ik wist het niet. Toen ik er een week later achterkwam dat er twee andere jongens in zijn klas ook met Pokémonkaarten bezig waren, dacht ik…. hmm, misschien moet ik Kobe toch zijn gang laten gaan. En een maand of twee later ging dit ook zo met Beyblades (een soort tollen die af kunt vuren).

Wat ik vooral heel bizar vond aan het hele hype gebeuren is dat sommige ouders op het schoolplein he-le-maal losgingen. Ze kochten hele Pokémonpakken, stapels beyblades en er waren kinderen die hele serie  Pokémonkaarten kregen van familie. Kobe kwam vaak triestig thuis dat hij er ‘slechts’ vijftig had en vriendje B. die dag ervoor 100 bij had gekregen van zijn ouders.

Ik vertik het dan echt om hierin mee te gaan. Ik leg hem uit dat alles geld kost, dat wij voor ons geld hebben gewerkt, en hard ook. En dat als hij meer wil kopen, dat hij dan een deel van zijn spaargeld mag gebruiken ervoor (max €7,50 per aankoop vind ik dan en maximaal twee keer per maand).

Hij moet beseffen dat het meegaan in een hype geld kost en dat hij er niet vanuit mag gaan dat wij als ouders alles maar voor hem kopen. Maar ook vind ik dat als je kind extreem enthousiast is over het verzamelen van kaarten, beyblades en dus mee wil in de hype, dan kun je hem daar op een minimale manier wel mee helpen. Geef je kind de tip om het op het verlanglijstje te zetten bij zijn verjaardag of geef hem (als ze 6+ zijn?) zakgeld zodat ze er zelf voor kunnen sparen. Maar een klein duwtje in de rug, vind ik best oké. Zolang het niet de spuigaten uitloopt, net als bij vriendjes van Kobe soms… Dus: YES, je mag je kind best helpen om mee te gaan in de hype. Maar NO, moeten? Nee dat niet.


Het eerste dat bij mij opkomt wanneer ik deze stelling lees, is nee. Je moet je kind niet helpen om ergens in mee te gaan, maar juist om ergens tegenin te gaan. Om niet klakkeloos met de stroming mee te gaan en iets te doen/willen ‘omdat iedereen dat heeft’, maar om zelf kritisch na te denken.

Dat zou mooi zijn, en veel te veel gevraagd van een kleuter. Dat weet ik. Ik moet zeggen dat ik tot nu toe weinig ‘last’ van hypes heb gehad. Ja, Elia is helemaal gek van Ninjago, maar dat uit zich niet in dingen die hij wil hebben. Meer in wat hij wil kijken op tv of in wat voor rollenspellen hij speelt met zijn broertje. Ook de Beyblades waar Frederiek het over heeft, zijn mij niet onbekend. Daarvan heeft Elia er eentje.

Ik weet nog dat ik als kind achtereenvolgens knikkers, flippo’s en Pokémonkaartjes spaarde. Dat was superleuk om te doen. Die ervaring gun ik mijn kinderen ook. Maar ik vertik het om daar zelf (veel) geld aan uit te geven of om iets aan te schaffen ‘omdat iedereen het heeft’. In de toekomst mogen ze daar prima hun eigen zakgeld voor gebruiken, maar ook dan zou ik ze proberen mee te geven om iets verder te kijken dan de hype van dit moment. Een overtuigende NO op de stelling voor mij.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *