10x tips verhuizen met twee jonge kinderen.

Wij gaan heel misschien verhuizen. Verhuizen naar meer natuur, meer bos, ruimte, kalmte en rust. Dat betekent dat we weg gaan uit Amsterdam Noord, verlaten we dus de school van Kobe en Vicky en zo ook dus vriendjes. En meer..

Heftig is het allemaal wel. Wanneer communiceer je het naar de omgeving, hoe snel vertel je het je kinderen? Waar begin je mee, eerst de school regelen voor de kindjes of is het huis belangrijker (want tja, dan kun je daar settelen)?

Ik speurde online naar tips en tricks en vond deze 10 manieren om met je kinderen om te gaan als je gaat verhuizen.

  1. Ga eens langs bij het huis en laat de kinderen door de straat huppelen. Wij hebben K&V even laten proeven van het huis waar we van dromen om er te wonen. Ook hebben we hen even de tuin laten zien (stiekem om het hoekje) en hebben we op onze telefoon foto’s laten zien van de plek waar bijvoorbeeld de potentiële boomhut gebouwd kan worden 😉
  2. Open Pinterest of leg wat tijdschriften op tafel. Samen een beetje knutselen en knippen, trappen opplakken en schilderen, nadenken over welke kleuren ze op hun muur willen of wat voor kamer ze zouden willen als aaaallles mogelijk was. Dit heb ik overigens nog niet gedaan, maar ik vind het – al zeg ik het zelf – een heel leuk idee!
  3. Probeer het zo rond mogelijk te hebben voor je de kinderen informeert. De kinderen moeten zich ergens op kunnen richten, afscheid kunnen nemen en weten waar ze aan toe zijn. Als jij als ouder bezig bent met onderhandelingen, biedingen en alles nog onzeker is, tja, dan is het beter om alles nog even voor je te houden.. Dit is bij ons helaas niet echt gelukt, 😉
  4. Begin op tijd met scholen zoeken, want scholen zijn belangrijk. Misschien nog wel belangrijker dan het huis.. De school waar Kobe en Vicky nu alvast zijn ingeschreven, had gelukkig plek, maar anders waren we niet eens verhuisd.
  5. Wees positief over het verhuizen. Probeer de momenten dat je baalt van vertraging of een tegenslag een beetje in te slikken. Je kunt natuurlijk niet continu maar blij of positief zijn, maar besef wel dat kinderen alles meekrijgen. Negatieve momenten blijven meer hangen dan de positieve, dus als je gaat verhuizen; let daar een beetje op.
  6. Ga een keer kijken op de nieuwe crèche of school, rij er langs, ga kijken op het nieuwe schoolplein. Laat ze proeven hoe hun nieuwe school eruit ziet en vertel ze vast waar ze gaan spelen, welke speeltoestellen ze mee kunnen spelen. En misschien heeft de school wel een filmpje waar je samen naar kan kijken. Dat had die van ons niet, maar wel zijn we door schoolfoto’s gegaan samen 🙂
  7. Laat je kind helpen inpakken. Geef een heel gericht en klein taakje, zoals hun speelgoed of hun eigen favoriete voorleesboeken. Als een deel van de dozen naar de opslag moet, kunnen ze misschien zelfs helpen met het versjouwen van dozen daar naartoe of het verslepen van de kar waar de dozen of spullen opstaan.
  8. Je kind zijn of haar complete kamer in laten richten is overdreven, maar je kunt prima de taak geven om een mooie plek voor de stoel en de knuffels uit te kiezen.


  9. Geef ruimte aan verdriet, of teleurstelling. Toen Kobe zei: “Maar ik wil niet verhuizen, ik kan dan niet meer met F&L spelen!” heb ik dat niet van tafel door te zeggen ‘niet zo zeuren’, of ‘dat komt wel goed’, maar vertel dat die emotie er mag zijn en dat je snapt dat hij dat zo voelt.
  10. Geef de ruimte om in de eerste periode nog vriendjes te zien. Het is toch ook nog mogelijk om naar hun ‘oude’ vriendjes toe te gaan en misschien kunnen ze hun verjaardag nog vieren met hun ‘oude’ vriendjes. Misschien kan de overgang daardoor wat ‘softer’ gemaakt worden:)

Kortom: genoeg om over na te denken voor, tijdens en nadat je verhuizen gaat. Ik ga nog even mijn to-do-lijst bijwerken zoals het hen opgeven voor zwemles, BSO en allemaal van dat soort dingen. Want ja, er komt heul veel bij kijken voor je alles geregeld hebt. En dan heb ik nog niet eens aan mijn eigen wekelijkse sportactiviteiten gedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *