Stelling: duurzaamheid zou een vak moeten worden op school.

Nee, ik vind nog steeds niet dat we doorslaan met zijn allen. Het nadenken en bewust omgaan met al onze natuurlijke producten, überhaupt met onze natuur, vind ik een belangrijk iets. Iets wat ik mijn kinderen probeer mee te geven en ook probeer ik het goede voorbeeld te laten zien. Door minder vlees op tafel te leggen, door plastic van het strand mee te nemen en in de prullenbak te gooien, door geen plastic tassen maar linnen tassen mee te nemen naar de supermarkt..

Maar als Kobe en Vicky op school een totaal andere boodschap meekrijgen, dan zullen ze die ook zwaar laten wegen. Ik denk dat alle scholen, geen uitzonderingen, in de kwestie mee moeten. Zich ook bewust moeten zijn van hun impact in de hoofden en leefwerelden van hun leerlingen. Kinderen zitten tenslotte 70% van hun week op school. Hoe goed is het om in díe momenten hen al wat mee te geven over milieuvriendelijkheid en over duurzaam leven.

Kortom: YES, duurzaamheid moet een vak worden op school.


Wat mij betreft zou iedereen (overheid, werkgevers, ouders, individuen) zich veel urgenter actief moeten inzetten voor het behoud van deze aardbol waar we op leven en waar we er maar eentje van hebben. Zie ook deze blog die ik eerder schreef.

De eerste stap om die verandering te realiseren, is meer bewustwording creëren om daarmee hopelijk meer verantwoordelijkheidsgevoel in de hand te werken. Mensen zijn volgens mij best bereid om dingen anders/beter te doen, mits ze weten hoe en waarvoor ze dat doen. En de tijd om in actie te komen is nu (was eigenlijk al eerder, maar toen hebben we verzaakt). Omdat wij niet zo lekker bezig zijn met (onder andere) het uitputten van natuurlijke hulpbronnen voor steeds meer producten die we eigenlijk totaal niet nodig hebben, krijgen generaties na ons de nadelige gevolgen hiervan steeds meer te zien. Dus niet (voornamelijk) wij, maar onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen enz. zijn de dupe van onze achteloosheid en ons egoïsme.

Nou, zoals jullie merken zit ik alweer in de boze emotie, dat gaat vanzelf ;-). Om even op de stelling terug te komen: YES, maak van duurzaamheid een verplicht vak, vanaf de kleuters. Laat ze niet alleen veel in contact komen met de natuur, maar ook nadenken over oplossingen hoe we zo goed mogelijk voor haar kunnen zorgen. En geef ze dan ook meteen mee dat elke dag vlees/vis eten echt niet nodig is…

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:


Hier mag jij je epistel houden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *