Stelling: Muziek zou een essentieel en onmisbaar onderdeel van de opvoeding moeten zijn


Pfoe, ik vind dit best een moeilijke. Zelf ben ik niet per se opgevoed met muziek. Ja, ik zat op pianoles, maar ik stopte er ook weer vrij gemakkelijk mee. Bij ons thuis stond zelden muziek op en als er al iets opstond was dat klassieke muziek van mijn vader. Wat ik niet mooi vond. Dus zo ontwikkelde ik van jongs af aan een soort weerstand tegen klassieke muziek. Ik weet niet of je dat onder ‘muzikale opvoeding’ kunt scharen ;-).

Later, op de middelbare school, kreeg ik iets meer interesse in muziek, met name door vriendinnen die wél op hun kamer naar de radio luisterden. Maar een échte muziekfan of écht muzikaal ben ik nooit geweest. En nog steeds niet, ik zou op 99% van de momenten stilte verkiezen boven welk geluid dan ook (behalve bij het uitgaan ofzo ;-)). 

Toch heb ik in mijn lijst met goede voornemens van 2020 ook muziek opgenomen. Ergens wil ik het ze dus wel meegeven. Maar ja, uiteindelijk doe je als ouder ook maar wat het beste bij je past of wat je zelf het leukste vindt. Dus ik laat het muzikale stukje graag over aan mijn vriend, of aan school. Toch een NO voor mij op de stelling.


Kinderen staan nog open voor heel veel prikkels en lesstof. Ze zuigen als een spons informatie in zich op en het is dan ook zonde als een kind dit op vroege leeftijd dingen, zoals muziek, niet meekrijgt, maar pas op 20/30-jarige leeftijd dingen gaat uitproberen. 

Ik weet dat er verschillende initiatieven en subsidies zijn (lessen in de klas of Stadspas) om kinderen bepaalde dingen mee te laten krijgen: muziekles in de klas en cursussen die kinderen met korting kunnen volgen. Maar niet iedereen hoeft het hier natuurlijk mee eens te zijn. Ik wel! Ik denk echtdat je er pas achter komt of een kind zich in (het bespelen van) een muziekinstrument interesseert of er talent voor  heeft, zodra hij hier iets mee heeft gedaan. Als kinderen op jonge leeftijd verschillende muziekinstrumenten uitproberen (dit geldt overigens ook voor sport) en een keertje proeven, heb je meer kans dat je bij een kind enthousiasme wekt. Of misschien zelfs een uitzonderlijk talent ontdekt.

Te vaak hoor ik mensen zeggen: ‘had ik toch maar langer op pianoles gezeten‘, of: ‘ik kwam er veel te laat achter hoe leuk ik basketballen vind!‘ 

Kortom, ik ben het eens. YES, ieder kind zou een bepaalde mate van stimulans hebben op het gebied van muziek en ik denk ook dat muziek en de ontdekking van de verschillende muzikale mogelijkheden (bespelen van instrument) onderdeel zou moeten zijn van de opvoeding.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:


fred

carm
Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *