Stelling: Je kind moet pas met zwemles beginnen als hij/zij ouder dan vijf is

Mijn zoon zal zes zijn wanneer hij met zwemles begint. Hij ziet er nu al tegenop, dus als het aan hem lag, ging hij nog jaren niet. Maar ooit moet hij het toch leren.

Een vriendin van mij deed haar zoon op zwemles op zijn vierde. Achteraf vertelde ze me dat ze dat zonde van haar geld vond. Een kind van vier is immers motorisch nog niet in staat om de schoolslag te leren en dus ‘echt’ te kunnen zwemmen. Dat betekent natuurlijk niet dat zo’n zwemles dan voor niets is – een kind voelt zich vertrouwder in het water naarmate hij vaker gaat. Hij wordt ‘watervrij’ zoals dat met een mooi woord heet. En laten we even eerlijk zijn: al die peuters op voetjebal kunnen toch ook niet echt voetballen?

Als je kind er plezier in heeft en jij het als ouder de investering waard vindt (want zwemles is een vrij dure hobby voor een kleuter die dat naar alle waarschijnlijkheid nog jarenlang zal doen) – dan zeg ik NO op de stelling. Een kind kan best voor zijn vijfde al op zwemles. Maar verwacht dan niet dat hij binnen een jaar een diploma heeft… Doe je het echt puur om dat diploma (zoals ik dus), dan zou ik het liever uitstellen tot zijn vijfde of zesde.

Kobe is begonnen met zwemles toen hij vijf jaar en drie maanden was. Toen hij 4,5 was en zijn vriendje zijn zwemdiploma al in een spoedcursus had gehaald, wist ik dat het voor Kobe nog te vroeg was. Toen ik die zomer ervoor met hem het zwembad inging, wist ik dat hij er nog niet klaar voor was. Hij durfde niet verder dan zijn buik onder water, schrok als wij in het water sprongen en gilde als er ook maar drie spetters op zijn arm kwamen.

Toen kwam ik er dus ook achter dat ieder kind van elkaar verschilde. Wat voor O. het vriendje van Kobe, goed was, was voor Kobe helemaal niet goed. Waar hij het nu als een leuk, sportief uitje ziet, spetteren en springen in het water, zag hij het zwembad op zijn 4e nog als een groot, eng donker vlak met water, waar alleen zijn teen in mocht komen.

Daarom is mijn reactie op de stelling ook NO. Ik denk dat ze zwemles vanaf vier wel mogelijk moeten houden. Iedere ouder moet zelf proberen aan te voelen of het oké is om op vier jaar te beginnen, of zoals Carmen hierboven omschrijft, op zes jaar… Maar óóit zal het inderdaad toch moeten 🙂

Benieuwd naar onze reactie op andere stellingen? Lees ze hieronder: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *