Net zo ongeduldig en vurig. Hoe kinderen de grootste spiegel zijn.

Kobe en zijn vriendje L. zijn aan het overspelen met een voetbal. Kobe is aan de beurt met uitnemen. Ik zie hoe Kobe de bal uit de handen van zijn vriendje rukt, zonder te wachten.

Kinderen moeten ergens beginnen. Ze hebben een voorbeeld nodig om hun eigen gedrag te ontwikkelen. Ze nemen een voorbeeld aan van iemand van wie zíj denken dat die de ervaring heeft. Een grote broer, vader, opa, oma, broer of zus, of een andere opvoeder. Kinderen nemen dingen over van iemand die ze dichtbij hebben en met wie ze vaak zijn. Als ouders zijn M. en ik – logisch ook – het meest in de buurt van onze kinderen.

Onbewust nemen ze dingen van ons over en tja, voor ons als ouder kan dit reuze confronterend zijn, wat Carmen ook in haar blog ‘ spiegeltje, spiegeltje aan de wand […]’ vertelt. Maar er zijn ook positieve dingen die ik terugzie in ze.

Daarom zet ik in deze blog op een rij hoe ik de eigenschappen van mij en M. in Kobe en Vicky herken. Waar kan ik me bij neerleggen en waarin zou ik mezelf graag willen veranderen? Kortom; wat blijft confronterend…?

Deze dingen herken ik van mezelf:
(En nee, niet op elk van deze dingen ben ik even trots ;))

  1. KRIBBIG – Als ik chagrijnig en moe ben, dan kan ik kortaf zijn en kribbig. Juist dan heb ik ook moeite om me in te houden of even tot 10 te tellen voor ik ergens op reageer. Tja, welk kind is niet kribbig als ze moe zijn he? Maar Kobe en Vicky hebben dezelfde kribbigheid in zich als ik dan laat zien. Ik kan het niet goed onder woorden brengen, maar is een gevoel dat ik bij hun maniertjes heb, dat ik van mezelf herken.
  2. PULK – ik kan, als ik ergens over nadenk, best wel aan mijn huid zitten. Ik wéét het en ik vergéét het. En ik moet ermee stoppen, maar ik doe dat soort dingen zo onbewust, dat ik dit blijkbaar ook in het bijzijn van mijn kinderen doe. Het is niet dat zij nu aan hun huid gaan zitten. Maar ik merk wel dat het ‘pulkers‘ zijn. Een nagel die verkeerd zit of een plekje op hun been wordt er wel meteen afgehaald..
  3. ONGEDULDIG – Zoals in het voetbalvoorbeeld ook kunt lezen, is Kobe erg ongeduldig. Het is niet dat ik een bal uit iemands handen ruk. Maar soms merk ik wel dat ik er niet goed op ga als dingen té langzaam gaan, naar mijn mening.
  4. DUIDELIJK – veel van de mensen in mijn omgeving zullen dit misschien wel beamen. Ik zeg waar het op staat en kan ongemakkelijke dingen heel makkelijk uit de weg ruimen door ze simpelweg te benoemen.
  5. STREPEN – M. zal dit wel weer beamen, maar ik kan best duidelijk aangeven wat ik wens en waar mijn behoeften liggen. Op mijn werk heb ik soms moeite met aangeven wat ik graag zou willen, maar thuis heb ik dat probleem niet. Kobe en Vicky zeggen duidelijk wat ze prettig vinden en nóg veel duidelijker als ze iets niet fijn vinden.
(C) Ayla Maagdenberg www.aylamaagdenberg.nl

En wat krijgen ze door van M.?

  1. ORDE – Het gebeurt bijna dagelijks dat Vicky haar knuffels op een rijtje zet of haar spullen ordent. Dat wil niet zeggen dat ze haar spullen ook echt opruimt, maar meer op een rijtje zet van klein naar groot, of ‘mama ik leg de poppen hier te slapen’ en dat de poppen dan allemaal geordend onder de verwarming met een dekentje liggen. Ja, M. is van de orde dus dat zie ik terug in haar. Is dat iets negatiefs? Nee op zich niet, maar ik weet dat M. er soms in kan doorslaan, dus wie weet gaat dit bij Vicky ook gebeuren?
  2. VOLGORDE – Vicky en Kobe houden van vaste routines en volgordes. Als ik Vicky net op bed heb gelegd, dan houdt ze mij aan mijn afspraak ‘eerst vijf kusjes, dan vijf knuffels komen geven.’ Dat moet dan ook in die volgorde op het juiste moment, want anders…
  3. INSLIKKEN – waar ik af en toe soms iets té duidelijk ben, kan M. juist heel goed ‘inhouden’. Dit is positief omdat hij nadenkt over wat hij wil zeggen. Maar het kan ook lastig zijn, omdat hij tijdens dit nadenken lang zwijgt. Vicky heeft dit niet overgenomen, maar Kobe wel. Als Kobe iets wil vragen of uitleggen, zie je hem eerst een paar seconden/nadenken, voor hij iets zegt.

Tja, al met al zijn er zat dingen die we mee hebben gegeven aan onze kindjes. En gelukkig brouwen ze er hun eigen mix van en zijn het unieke persoontjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *