Stelling: thuisblijfouders met schoolgaande kinderen zouden verplicht vrijwilligerswerk moeten doen

Haha. ik vond dit maar een rare stelling. Waarom zou je per sé als thuisblijfouder vrijwilligerswerk moeten doen? Naast het feit dat het niet voor niets vrijwilligerswerk heet (ehhh dat moet je dus juist niet verplichten), is het zijn van een thuismoeder (of vader) ook eigenlijk een full time job. Het is niet lang leve de lol, lekker nietsen. Als thuisblijfmoeder ben je ook meteen:

Oppas, schoonmaakster, home (office) manager, kapper, bank, regelneef, sportleraar, huiswerkbegeleider, taxichauffeur… En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kortom: mijn reactie op deze stelling is een keiharde NO, als thuisblijfouder zou je niet verplicht moeten zijn om vrijwilligerswerk te doen.

Nou, lekker dan, Frederiek noemt mijn stelling ‘maar raar’. Ik ben het er eigenlijk zelf wel mee eens. Als jij bewust thuisblijfouder bent, uit vrije wil, en dus niet omdat jij (of je kind) arbeidsongeschikt of chronisch ziek of zoiets bent, dan heb je relatief veel vrije tijd zodra al je kinderen naar school gaan.

Dan heb je in principe dus 5 dagen per week 5 uur per dag vrij. Tijd waarin je natuurlijk het huishouden en boodschappen moet doen en waarin je ook nog iets leuks voor jezelf wilt doen, dat lijkt me allemaal redelijk. Maar ik vind ook – als je 25 uur per week voor jezelf hebt, kun je daar gemakkelijk 2 uurtjes per week van missen en die aan vrijwilligerswerk besteden. Goed voor de maatschappij, goed voor jezelf om toch nog soort van op de arbeidsmarkt te blijven, goed voor de mensen die je ermee helpt. En er is zoveel te doen dat iedereen wel iets kan vinden waar hij/zij voldoening uit haalt (kan ook vanuit huis). Tegelijkertijd geef je dan het goede voorbeeld aan je kinderen: de wereld wordt mooier als we elkaar helpen. Een win-win situatie wat mij betreft.

Vrijwilligerswerk verplichten maakt het per definitie niet vrijwillig meer, dus dat zou lastig zijn. Maar ik zou zeker wél pleiten voor het met klem adviseren. En daar mag dan best meer reclame voor gemaakt worden dan dat nu het geval is. 

Benieuwd naar onze reactie op andere stellingen? Lees ze hieronder: 

5 thoughts on “Stelling: thuisblijfouders met schoolgaande kinderen zouden verplicht vrijwilligerswerk moeten doen

 1. Haha, sorry ik vind het ook raar :p Ik word altijd een beetje kriegelig van dat hele idee dat als er niets aan je scheelt je niet gewoon thuis mag willen zijn en je tijd besteden zoals je die wil. Helemaal oké als je wel vrijwilligerswerk wil doen natuurlijk maar ook helemaal oké als je dat niet wil. Ik ben nu al zes maanden thuis (baby gaat 2 dagen per week naar de opvang) en heel eerlijk, geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik besteed mijn tijd liever aan mezelf of mijn partner dan. Ik vind een volledig huishouden runnen ook werk genoeg trouwens.
  Daarbij, als je vrijwillig thuis blijft krijg je normaal ook geen uitkering ofzo (hier in BE is dat toch niet de bedoeling) dus dan kan je ook nergens toe verplicht worden. Er mag zeker meer reclame gemaakt worden hoor voor vrijwilligerswerk maar verplichten of met klem adviseren: nope.

  1. Haha, dat kan, en is helemaal oké ;-). Ik vind dus zeker wél dat je je tijd mag besteden hoe je wilt, maar ik denk ook dat het een kleine moeite is om bijvoorbeeld 10% van die tijd te besteden aan iets waarmee je niet alleen jezelf, maar ook de medemens helpt. Hou je nog genoeg tijd over om te doen wat je helemaal zelf wilt. Verplichten gaat te ver, dat zie ik ook in, maar ik vind het jammer dat het nu ook weinig onder de aandacht gebracht wordt terwijl er volgens mij genoeg thuisblijfouders zijn die er best voor open zouden staan. Maar, nogmaals, dat moet iedereen voor zichzelf beslissen. Ik zou het persoonlijk wel doen 🙂

 2. Oppas, schoonmaakster, home (office) manager, kapper, bank, regelneef, sportleraar, huiswerkbegeleider en taxichauffeur zijn we allemaal, thuisblijfouder of niet 😀
  Ik vind dat gezonde thuisblijfouders zodra hun kinderen naar school gaan, verplicht moeten worden om te solliciteren en werken! We moeten wel de maatschappij met z’n alle een beetje op gang houden… (Grapje) (Beetje grapje).

  1. Haha, beetje grapje! Ik kan me voorstellen dat ‘echt’ werken met vaste uren en een contract etc. sommige ouders misschien wat afschrikt en stress bezorgt, en ik vind ergens ook wel weer dat die van hun (welverdiende!) pauze mogen genieten als de kinderen eenmaal naar school gaan. Maar ik blijf bij mijn punt dat vrijwilligerswerk, al is het maar voor een klein percentage van al die uren, een top idee zou zijn!

   1. Tsja, je hebt wel een punt, maar die school waar die kinderen heen gaan moet wel door iemand betaald worden (van de belastingcentjes van werkende mensen)! Vrijwilligerswerk kan ook een erg waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij, dus zeker een topidee 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *