Stelling: je kind leert meer buiten school dan óp school

Reminder: zou je zo lief willen zijn om onze lezersenquête in te vullen? We hebben al veel zinvolle antwoorden binnen, waarvoor dank, maar hoe meer hoe beter!Als ik naga waar ik in mijn leven het meeste van geleerd heb, dan is dat uiteindelijk toch door of in interactie met andere mensen. En waar heb ik mijn beste vrienden en vriendinnen ontmoet? Juist, op school. Ik heb nog een paar goede vriendinnen van de basisschool, het grootste gedeelte van de middelbare school, een paar van mijn studie en een paar ‘losse’ van later. Zonder school zou ik niet in contact gekomen zijn met deze mensen, die me zoveel waardevolle lessen hebben geleerd. Over mezelf, over het leven, over alles.

De echte ‘kennis’ die je op school leert, daarvan vergeet je volgens mij heel veel weer. Althans, ik wel. De basis (spellen, rekenen) zit er goed in en gebruik ik dagelijks, maar wat ik bijvoorbeeld van de zes jaar (!) aardrijkskunde op de middelbare heb onthouden? Bijzonder weinig. Ik denk dus dat de kracht van school niet zozeer ligt in het aanbieden van kennis, maar in het faciliteren van sociale contacten en het daarmee oefenen met dingen als inlevingsvermogen, problemen onderling oplossen, voor jezelf en anderen opkomen, je eigen mening spiegelen aan die van anderen – en dat allemaal dus in een grotere cirkel dan alleen met je ouders of broer(s) / zus(sen). Overigens heeft met name de universiteit mij wel geleerd om kritisch na te denken, een belangrijke competentie die je je denk ik niet zo makkelijk zonder enige vorm van onderwijs eigen maakt.

Als je puur naar de kennis kijkt, denk ik dat ik die mijn kinderen net zo goed zelf bij zou kunnen brengen. De relevante kennis dan, niet de verschillende soorten klimaten met hun kenmerken ;). Maar ik kan onmogelijk in mijn eentje twintig kleuters nabootsen (haha, ik zie al voor me hoe ik dan zou doen :p). Ik denk dat een leven zonder school niet zaligmakend is. Maar een leven dat draait om school ook zeker niet. NO op de stelling: elk kind moet de mogelijkheid krijgen om zowel op school als buiten school te leren!


Ervaringen doe je op verschillende plekken op. Thuis leer je in een veilige omgeving met je ouders en op school heb je met wat extremere factoren te maken. Ik geloof echt in de combinatie van de twee. De oppas (en ik) hebben genoeg dingen die we met Kobe en Vicky doen waar ze van leren: wandelen, spelletjes, met elkaar spelen etcetera. Op school geloof ik in de ervaring van het sociale contact én denk ik dat er aan de IQ wordt gewerkt 😉 al is dat bij de kleuters nog minimaal en gaat het daar allemaal nog om het praktisch leren.

Reizen, leuke uitjes zijn ervaringen die je op school niet (vaak) krijgt. En thuis leer je (niet van mij in ieder geval ;)) letters lezen of werken in groepjes.

Ja, ik geloof in de combinatie. Al denk ik dat school ook één grote ervaring is.. NO dus op deze stelling.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *