De dag die je wist dat zou komen. Doorslapen na 3,5 jaar?

Een voorzichtig vraagteken op het einde van de titel, in plaats van een uitroepteken… we zijn er nog niet, maar het begint te komen… durf ik nu wel te stellen…

Waar ik het over heb? Over doorslapen. Een woord dat bijna drie jaar lang niet in mijn vocabulaire voorkwam. Maar nu wel. Soms. Zoals Rutte zou zeggen: We zijn voorbij de start, maar we zijn nog niet aan het eind van het begin. En we zien nu ook de eerste, voorzichtige resultaten.

Op deze foto zien we mijn liefste, jongste kind. Hij is grappig, verzorgend, energiek, fantastisch en goed in heel veel dingen. Behalve in slapen. En laat dat nou net iets zijn waar ik wel goed in ben en wat ik ook graag de hele nacht achter elkaar doe. Op deze foto lag hij nog in zijn peuterbed, inmiddels slaapt hij in een gewoon eenpersoonsbed (met rekje zodat hij er niet uitvalt), omdat het dan makkelijker voor mij is om naast hem te liggen. Want dat doe ik nog steeds dagelijks. Het grotere bed was een van de vele dingen die we geprobeerd hebben om hem (vaker) door te laten slapen. We zijn er nog niet, want hij slaapt niet structureel door zoals zijn grote broer dat wel doet. Maar er zit verbetering in. En dat alleen al is hoopvol genoeg voor mij. Een update over hoe het slapen hier gaat!

50/50

Slaapt hij nu, na 3,5 jaar, door? Nou… dat zou ik ook weer niet zeggen. Maar we hebben wel steeds meer doorgeslapen nachten. In een goede week soms wel 4, 5 achter elkaar! Dat is al behoorlijk uniek wel. Dus ik tel mijn zegeningen. In een slechte week hebben we dan ook gerust 5 onderbroken nachten achter elkaar. Ik denk dat hij alles bij elkaar opgeteld ongeveer de helft van de nachten doorslaapt. 50/50. Dat klinkt misschien niet ideaal, maar ik ben er al lang blij mee en teken ervoor. Natuurlijk heb ik het liefst meer richting de 90/10 zoals zijn grote broer dat doet, maar als je weet waar we vandaan komen dan is dit echt al heel erg prima. In de toekomst hoop ik steeds iets meer op te schuiven richting de 60/40 of 70/30…

“Mama doen!”

Een ander punt waarop we vooruitgang boeken is dat hij nu meestal ook papa accepteert ’s nachts. Hij roept in eerste instantie altijd mij – hij is niet voor niks een moederskindje -, maar waar hij vroeger een driftbui van een halfuur kreeg als ‘de verkeerde ouder’ aankwam, neemt hij nu meestal vrij snel zijn verlies en lijkt hij te denken: beter iets dan niets. Zijn eerste zin is weliswaar nog altijd iets in de trant van “ik wil mama”, maar hij lijkt ook steeds beter in de gaten te hebben dat dat dan echt niet meer gaat gebeuren. Heel erg fijn voor mij, want dat betekent dat we ook de onderbroken nachten kunnen afwisselen!

Tactiek

Ik ben nog steeds van mening dat je als ouder niet zo veel kunt doen aan het slaapgedrag van je kind. Tips heb ik dus ook niet. Natuurlijk, sommige dingen helpen (regelmaat, op tijd naar bed, geen uren op de Ipad voor het slapen). Maar uiteindelijk beslist moeder natuur (en niet moeder-de-mens) of iemand een goede of slechte slaper is. In de afgelopen 3,5 jaar hebben wij van alles geprobeerd om van onze zoon een betere slaper te maken. Een ander soort bed, langer of juist niet bij hem liggen, water of melk geven of juist niet, met of zonder nachtlampje etc. We hebben zoveel geprobeerd dat ik het niet eens meer allemaal weet. Op dit moment hebben we een beloningskaart, waar hij na een nacht doorslapen een sticker op mag plakken. Een volle kaart betekent een cadeautje. Of dit echt helpt of dat de tijd gewoon zijn werk gedaan heeft, geen idee. Maar ik ga die kaart in elk geval niet weghalen, dat weet ik wel ;-).

Na deze zomervakantie gaat Noël naar school. Hij wordt dan 4 jaar en Elia 6. Ik heb ze al een jaar geleden verteld dat ze dan samen op 1 kamer mogen slapen, in een stapelbed. Dat lijkt mij zelf zo gezellig (en praktischer met naar bed brengen), en zij willen het zelf ook. Maar ik durfde het eerder niet aan, omdat ik geen zin had om ’s nachts met 2 wakkere kinderen te zitten – want eentje is al meer dan genoeg. Als de stijgende lijn zich doorzet, zie ik dat stapelbed er wel komen deze zomer! Een update volgt dus ergens in juli!

Lees hier de update, waarin ik vertel hoe het samen op een kamer slapen nu gaat (=goed).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *