Wat ik in 2019 liet liggen. Mijn goede voornemens: behaald of niet?

Op 30 december 2019 schreef ik over mijn goede voornemens en over alles wat ik in 2019 zou laten liggen. Dat 2020 een jaar zou worden waarin alles anders is, tja, dat geldt voor iedereen. Maar grappig genoeg zijn júist door Corona veel van mijn voornemens/doelen behaald.

In deze blog wil ik de tijd nemen om terug te kijken, maar ook om vooruit te kijken naar komend jaar. Want: hopelijk gaat dit een jaar worden waarin we weer kunnen knuffelen, waarin we nog steeds onthaasten en waarin we alles wat we leerden in 2020 gaan doorvoeren.

 1. Meer tijd voor mezelf als moeder. Kortom: meer tijd besteden aan mezelf en mijn eigen gezondheid >> Ik heb in maart ouderschapsverlof opgenomen. Onder andere door Corona, maar ook voor mezelf. Meer schrijftijd, meer me-time en meer rust om het huishouden op orde te krijgen. Kortom: CHECK!
 2. Vaker op het schoolplein staan van Kobe – Ik werk 32 uur en haal Kobe welgeteld 1 keer op. Tijd om even met mijn baas te praten dus >> in eerste instantie ging Kobe niet eens naar school natuurlijk. Omdat toen de kinderen naar school gingen, ik eigenlijk continu thuiswerkte, drie van de vijf dagen hem op kunnen halen van school. Zo leuk. CHECK!
 3. Vaker leuke dingen doen met Vicky – Kobe heeft op woensdagmiddag vrij. Dat houdt in dat ik doordeweeks best veel quality time heb met hem. Vicky zie ik vooral in het weekend kwalitatief, maar 1-op-1 komt niet vaak voor. Tijd om daar verandering in te brengen! >> Dit doel was eigenlijk iets te vaag. Natuurlijk ga ik af en toe met haar op stap, boodschappen doen etc. Maar note to self: de volgende keer als ik een doel opschrijf, moet ik het concretiseren. Bijvoorbeeld: ik wil iedere week met Vicky naar dansles.. Ik zeg maar wat.
 4. Muzikaler huis krijgen – M. en ik willen graag een piano in huis. Even sparen nog! En mijn gitaar wil ik ook uit het stof trekken. Iets meer deuntjes in huis halen dus >> Dit doel is van allemaal het beste behaald. Op 14 februari kochten wij een piano. CHECK!
 5. Huid schoonhouden en misschien nog wel beter krijgen. Want: goed voorbeeld doet goed volgen. Als Vicky mij elke ochtend en avond mijn gezicht ziet schoonhouden…. zal zij dat later ook doen >> Dit voornemen is niet goed behaald. Ik merk dat er twee plekken zijn waar mijn emoties, gedachten en frustraties in gaan zitten en dat is: eten en huid.
 6. Minder controling over situaties – ik merk dat ik soms momenten en situaties teveel wil sturen. Lopen we door Artis, wil ik toch graag naar de volgende dieren. Zijn we in de Albert Heijn, wil ik eigenlijk het liefst zo snel mogelijk bij de kassa zijn. En waarom? Als we geen haast hebben, is dat best gek eigenlijk. Als ik wat minder de situatie zou willen controleren en wat meer rust zou nemen in het moment zelf, zullen dat soort simpele dingen ook een stuk soepeler gaan >> Corona heeft me echt doen onthaasten. Enerzijds omdat we niet veel konden. Een uitstapje naar een café was niet gemakkelijk en alle plannen die we maakten, moesten we tot het laatste moment laten wachten. Niets was zeker over wat er door kon gaan natuurlijk. Ik hoefde dit jaar ook geen treinen, trams of metro te halen of snel nog naar de Albert Heijn voor ik de kinderen moest halen. Ik heb overal extra de tijd voor gekregen en die heb ik genomen ook. CHECK!
 7. Meer lezen met de kinderen. Ik heb een nieuwe baan! Waar lezen en kennis van boeken heel normaal en gebruikelijk is. Daarnaast houd ik enorm van lezen. Prentenboeken, of tegenwoordig hele verhalen, met de kinderen. Naast dat ik ze elke avond voorlees voor het naar bed gaan, zou ik graag nog meer tijd willen besteden aan (voor)lezen >> Tja, door al het onthaasten is dit wel gelukt. Ik moest die lock down toch op een of andere manier doorkomen. Vooral in maart en april heb ik gigantisch veel geknutseld en boeken voorgelezen. CHECK!
 8. Sporten hoort ook in het rijtje. Ik zou graag met Kobe en Vicky meer willen sporten, of in ieder geval bewegen. Of we nou naar TunFun gaan, of we vaker een potje gaan voetballen buiten, beide kan >> Hmmmm dit was in het voorjaar en de zomer wel te doen. Buiten voetballen was onze standaard uitje op de dag. Maar nu het winter is én alles dicht is, is het best lastig om deze beweging te behalen. Wel gaan we genoeg fietsen en rondjes rennen in het park:) Maar overall: CHECK!

En dan 2021. Het jaar waarin alles hopelijk alles iets soepeler gaat, maar waarin ik de 2020 doelen vasthoud. Ook in 2021 zet ik alles weer even op scherp:

 1. Mijn Instagram gebruik zo veel mogelijk minimaliseren. Ik heb het dit jaar al vaak gedaan: mijn Instagram van mijn telefoon gehaald. Ik merkte dat het scrollen door de Instagram feed een soort ‘vluchtgedrag’ werd. Als ik even niet weet wat ik moest doen, maar zelfs als ik een serie keek, pakte ik snel mijn telefoon. De laatste maanden heb ik alleen op de momenten dat het nodig was (voor werk of simpelweg als ik iets wilde plaatsen) Instagram weer gedownload. Het geeft niet per sé rust om steeds weer opnieuw te installeren, maar aan de andere kant: liever dat en er niet de hele tijd naar grijpen.
 2. In 2020 deed ik wat ik nooit van mezelf verwacht had en wat ik ook niet als een van mijn 10 moeder-doelen had gesteld: ik schreef een boek. Dit is ook gelinkt aan voornemen nummer 1 van vorig jaar: meer tijd voor mezelf. Ik heb ouderschapsverlof opgenomen om mijn verhaal op te schreven en de tijd te nemen om deze te delen. Dit doel is in oktober 2020 behaald. Maar mijn voornemen voor 2021 is om mijn tweede manuscript af te krijgen én om dit sterk te krijgen. Ik ben een cursus via Editio aan het volgen en hoop daarmee mijn schrijfstijl en teksten écht naar een hoger level te tellen.
 3. M. en ik hebben laatst afgesproken dat dingen volledig moeten gebeuren. Als je de vaatwasser inruimt, moeten we niet kopjes op tafel laten staan. Dus. Mijn derde voornemen is om alles van A tot Z te doen. Als ik iets maak, moet ik het ook afmaken. Dit geldt overigens niet alleen voor spullen in de vaatwasser, maar ook voor mijn gedachten of zinnen. Als ik een gedachte in mijn hoofd niet afmaak, dan ‘vergeet’ ik hem, maar dan blijft deze wel in mijn lichaam ‘hangen’. Door een gedachte op te schrijven en zo ook hier A-tot-Z toe te passen, hoop ik wat minder op te kroppen (bijna een nieuw doel op zich;)).
 4. Als ik verder in ga op punt 3: ik zou er wel eens achter willen komen wat er echt allemaal in mijn lichaam ‘hangt’. Ik merk dat ik veel dingen inslik, niet uit en daardoor heel veel borrelt. Soms zit het in mijn darmen, soms in mijn huid en soms komt het in een andere frustratievorm naar buiten. Komend jaar wil ik daarachter komen. Maar hoe? Als iemand een tip heeft:)
 5. Als ik naar mijn huishouden kijk, wil ik wat meer gaan ‘loslaten’. Iets meer ‘stapelen’ in plaats van continu dingen opruimen. Grappig genoeg komt dit voornemen voort uit what’s app contact met twee dierbare vriendinnetjes, waaronder mijn blogcollega Carmen. Ik vertelde dat ik me irriteerde aan M., die soms de wasbak volzet met glazen voor hij ze inruimt en vertelde ook dat ik steeds de vaatwasser open om dingen erin te zetten omdat ik me dan stoor aan dat er nog vieze vaat zie. Carms vertelde dat ze het allemaal wat inefficiënt vond. En toen dacht ik: als iemand met smetvrees aangeeft dat ze liever vieze dingen opstapelt om vervolgens in één keer in de vaatwasser te zetten, dacht ik: dat kan ik ook! Thanks Car ;).

Mijn allerlaatste doel is; eerder reflecteren op doelen. Dus ik zal over 3 maanden hierop teruggrijpen.

Ik ben zo enorm benieuwd wat dit jaar gaat brengen. Ik hoop dat niet Corona, maar wel dat alle ‘bijwerkingen’ nog even duren. Dat we meer tijd voor onszelf hebben en maken, dat we blijven onthaasten.

Wat zijn jouw goede voornemens voor komend jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *