Ik kan het niet laten. Nog tien mooie jongensnamen.

Als ik een mooie jongensnaam hoor, gaat er automatisch een soort innerlijk belletje rinkelen. Dat komt natuurlijk doordat we al twee keer eerder in ons leven naar de allermooiste jongensnamen hebben ‘moeten’ zoeken. En omdat ik er vanuit ga (wat nergens op slaat) dat wij, áls we ooit een derde zouden krijgen, ouders van drie jongens zouden worden. Daarom heb ik een radar ontwikkeld voor het speuren naar mooie jongensnamen, en nu heb ik er weer tien verzameld. In deze blog schreef ik er ook al tien die we overwogen hebben toen we een naam voor onze jongste zoon zochten.

Smaken verschillen (gelukkig!), dus deze namen zullen zeker niet ieders stijl zijn. Dat is oké. Ik vind ze in elk geval stuk voor stuk prachtig. Het zijn geen doorsnee top 10 namen, omdat ik die meestal ook niet zo mooi vind. En zelf ook niet zou geven. Er zitten wel wat uniseks namen tussen, daar ben ik wel fan van (mijn zoon heet niet voor niks Elia ;)). Voor wie nog inspiratie zoekt… hier komen ze:

1.Eize
Eize is een Friese jongensnaam en betekent ‘zwaard’. Ik had deze naam nog nooit gehoord, tot ik een nieuwe collega (docent beeldende vorming) kreeg. Een leuke, kunstzinnige man (dat helpt ook altijd mee welke connotatie je erbij hebt) die zich voorstelde als Eize. Ik vond het meteen schitterend. Zeker eentje die ik zou overwegen!

2. Haben
Toen ik bijles Nt2 gaf op een basisschool, gaf ik les aan een jongetje uit groep 3. Hij heette Kebron. Zijn jongere broertje heette Haben. Ik vind dit zo leuk, mooie klanken en tamelijk uniek. Het deed me alleen wel denken aan het Duitse wir haben, maar ik denk dat je daar op den duur niet meer steeds aan denkt :’).

3. Aris
Een leerling uit een klas waar ik een lesuur inviel heet zo. Mooie naam, mooie klanken, het doet me ergens denken aan een Griekse god. Een stoere jongensnaam waarvan ik als enige minpuntje zie dat de afkorting mogelijk ‘aar’ kan worden en dat vind ik dan weer niet zo mooi klinken.

4. Odin
Doet me denken aan de vrouwelijke tegenhanger Odile, wat ik ook een mooie meisjesnaam vind. Ook bij deze geldt dat ik de afkorting (ood?) minder vind dan de hele naam, maar het blijft een mooie naam.

5. Joezen
Dit hoorde ik op tv. Joezen, uitgesproken als Djoozen. Een aparte naam met letters die ik mooi vind (de j, de o en de e) en die ik als geheel iets heel stoers vind hebben. En leuke afkorting ook: Djooz.

6. Valery
Op z’n Engels, een prachtige jongensnaam. Juist omdat het (ook) een meisjesnaam is. Had ik al gezegd dat ik van uniseks namen houd? Ik zou deze zelf niet kiezen, omdat ik hem totaal niet bij Elia en Noël vind passen, maar als het je eerste kind is of je een namen hebt die er wél bij passen dan ben ik ervan overtuigd dat dit prachtig kan zijn.

7. Ischa
Doet me meteen denken aan Ischa Meijer, maar ook zonder die associatie vind ik het een mooie naam. Mooie klank, mooie letters, apart maar niet zo apart dat iedereen meteen zegt: “Wát zeg je?”

8. Elis/Eli
Twee opties die allebei maar één letter van Elia verschillen, dus niet zo vreemd misschien dat ik deze ook erg leuk vind. ‘Eli’ heb ik wel wat vaker gehoord dan Elis, maar beide zou ik overwegen (als ik niet al een Elia gehad had natuurlijk…). O en niet te vergeten Elias, ook leuk!

9. Aurin
Mooi! Doet me een beetje aan een krijger of een viking denken, maar ik vind het melodieuze mooi. Dat krijg je trouwens al gauw als je een naam met veel / overwegend klinkers erin kiest.

10. Espen
Een Scandinavische naam die wederom uniseks is. Doet mij een beetje denken aan het bos (?), geen idee waarom, maar ook weer een originele en leuke naam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *