Stelling: de hoogte van de kinderbijslag zou inkomensafhankelijk moeten zijn

Ik zocht op waar kinderbijslag eigenlijk voor gebruikt moest worden:

U mag zelf kiezen waarvoor u de kinderbijslag gebruikt. U mag deze tegemoetkoming ook gebruiken voor andere uitgaven dan die voor uw kinderen. Bijvoorbeeld voor boodschappen, de energierekening of de gemeentelijke belasting. In uitzonderingsgevallen moet u aantonen dat u een bepaald bedrag uitgeeft aan het levensonderhoud van een kind.

Nergens specifiek voor dus. Ik geloof er wel echt in dat je meer hulp kunt gebruiken/zou moeten krijgen, als je minder inkomen hebt. Wel blijft het een feit dat kinderen zo prijzig blijven, dat kinderbijslag nog steeds gewenst is, ook al is je inkomen boven gemiddeld (dat vertel ik uit ervaring).

Dus YES, ik denk dat de kinderbijslag inkomensafhankelijk mag zijn, maar het hoeft wat mij betreft niet afgeschaft te worden ­čÖé


Sterke schouders dragen lichte lasten? Ik vind deze stelling moeilijker dan ik in eerste instantie dacht. Nu ben ik heel links (politiek gezien dan ;-)), en dus v├│├│r minder grote verschillen tussen arm & rijk (niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld) en voor veel uitgaven inkomensafhankelijk maken. Maar ik weet dat er ook minder bedeelden zijn die bewust maar wat graag gebruik maken van allerlei toeslagen, die uiteindelijk weer betaald worden door mensen die weliswaar meer geld hebben, maar daar ook veel harder voor werken / meer voor opgeven of opgegeven hebben. Is het dan eerlijk om die mensen op extra kosten te jagen, simpelweg omdat ze meer hebben, zonder oog te hebben voor hoe ze daaraan gekomen zijn? Niet echt, maar het is ook geen doen om per persoon uit te zoeken hoe diegene aan zijn geld komt voordat je een landelijke beslissing erover neemt… En net zo weet je over de minder bedeelden ook niet precies per persoon hoe hun situatie is…

Toch neig ik uiteindelijk meer naar JA dan naar NEE. Kinderen zijn duur – of althans, dat kunnen ze zijn, het leven m├ęt kind is in elk geval duurder dan het leven zonder -, dat weet je van tevoren. En daar zou je dus ook van tevoren over na moeten denken. Waarmee ik niet bedoel dat je veel geld moet hebben voordat je aan een kind begint, want je kunt op veel gebieden ook makkelijk besparen met kinderen. Mensen die meer verdienen, om wat voor reden dan ook, hebben nu eenmaal meer te besteden en kunnen dus ook makkelijker met minder toeslagen af. Toch een JA op de stelling hier dus…

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *