Met kleintjes op de kleintjes letten: bespaartips voor ouders.

Kinderen zijn duur. Althans, dat wordt gezegd. Maar wat is er nou precies zo duur aan? En hoe zou je daarop kunnen besparen?

Kinderopvang & clubjes

Kinderopvang is duur. Daar kun je verder weinig aan veranderen (ja, minder werken en meer tijd zelf met je kinderen doorbrengen, maar die keuze heeft niet iedereen). Zwemles is duur. Hockeycontributie is duur – en ik kan het weten want ik betaal al heel wat jaartjes bijna € 350 per jaar en dan moet ik ook nog een (zaal)stick, schoenen, een tenue etc. kopen. Op deze twee (opvang & clubjes) kun je niet echt besparen. De enige andere mogelijkheid is om het niet te doen. Je kind niet naar de opvang brengen en niet op zwemles of een sport doen. Dat laatste gaat tot nu toe bij ons prima, want geen van onze kinderen zit of heeft ooit op een clubje gezeten. Noël gaat wel naar de opvang, maar slechts één dag in de week, en Elia gaat nooit naar de BSO. Maar die keuze moet je dan wel hebben en dat moet je dan wel willen. Gaan we verder naar de volgende dingen waar je wel vrij gemakkelijk iets aan kunt doen…

Tweedehands

De eerste en wellicht meest voor de hand liggende optie voor wie wil besparen: zoek het eens tweedehands. Vrijwel alles is tweedehands te vinden, in kringloopwinkels, op kinder(kleding)beurzen of op Marktplaats. Er bestaan wel negatieve vooroordelen over tweedehands spullen, zoals dat ze vies of kapot zouden zijn, maar in deze blog heb ik geschreven waarom ik dat eigenlijk geen goede argumenten vind.

Bij het tv programma Steenrijk, straatarm zag ik eens een arm gezin dat geen geld had om hun huis leuk in te richten. Maar veel geldkwesties kunnen worden opgelost met creativiteit. Zo denk ik dat het best mogelijk is om een heel huis, of in elk geval een kinderkamer, gezellig in te richten met spullen die je voor heel weinig geld of zelfs gratis kunt krijgen. Dat is een kwestie van goed opletten, op de juiste plekken zoeken en flexibel zijn in je wensen. Nu begrijp ik best dat de mensen uit dit programma daar niet aan toe kwamen door hun geldzorgen, maar dat is zo zonde… Iets leuk of gezellig maken hoeft namelijk echt niet duur te zijn…

Lenen

Heb je een vriendin met een kindje dat een paar maanden ouder is dan jouw zoon of dochter? I-de-aal! Maak er dankbaar gebruik van. Er zijn veel dingen die je maar even nodig hebt, zeker in het begin. Denk aan een Stokke Baby Set, een insert voor de Tula draagzak of een co-sleeper. Als je deze dus van iemand kunt lenen, bespaar je jezelf aardig wat geld. En het is nog duurzamer ook. Het lenen hoeft natuurlijk niet op te houden wanneer je kind de babyfase gepasseerd is. Ook voor kleuters en peuters valt er volop te lenen! Of wissel eens speelgoed uit, ook leuk.

Merken

Je kunt een romper van Tommy Hilfiger kopen voor 30 euro, die je baby vervolgens in 1 dag helemaal onder kwijlt en poept. Dat kan. Ik zie hier zelf totaal het nut of de meerwaarde niet van in. Voor 30 euro kun je 60 (!) tweedehands rompertjes kopen, die je erna weer weggeeft. Ik koop eigenlijk alle kleding van zowel mezelf als de kinderen tweedehands, behalve ondergoed.

Dat koop ik dan nieuw, maar niet van een bepaald merk. Onderstaande onderbroeken en sokken voor Elia zijn bijvoorbeeld allemaal van de Zeeman en hier kan hij dan makkelijk een jaar of twee mee doen. En daarna zijn broertje ook nog als de rek er niet uit is.

Ook binnen dingen als luiers of vitamines kun je keuzes maken in merken. Een pak Pampers is altijd duurder dan een pak luiers van Kruidvat (de enige die mijn kinderen ooit gedragen hebben), en vitamine van Davitamon is duurder dan die van het Etos’ huismerk, terwijl hij even goed is.

Aanbiedingen

Luiers, vitamines, billendoekjes, billenzalf: het is allemaal wel eens ergens in de aanbieding. Bij Kruidvat bijvoorbeeld – dit lijkt wel een soort reclame voor die winkel te worden – zijn er altijd 2 van die megapakken luiers voor € 25,-. En soms een nóg betere aanbieding als je er nog meer koopt. Die dingen sloeg ik dus ook altijd groot in. Want het bederft toch niet, en uiteindelijk maak je het op.

Gratis activiteiten

In het dagelijks leven is het makkelijk om geld te besparen door op te zoek te gaan naar gratis activiteiten. Een moeilijke zoektocht is dat niet, want je komt al gauw uit bij een speeltuin, kinderboerderij of de bieb 😉 (in deze blog kun je lezen wat wij zoal doen). Maar ook in bepaalde cafés worden soms bijvoorbeeld kinderactiviteiten georganiseerd. En thuis spelen is ook gratis. Nu snap ik best dat je dat op een gegeven moment zat wordt, in dat geval kun je altijd nog uitwijken naar het huis van een vriend(in). En mocht je dan toch een uitstapje ergens naartoe willen maken, gewoon omdat dat soms ook wel eens leuk is, check dan of er niet ergens kortingsbonnen te verkrijgen zijn.

Eigen eten en drinken meenemen

In de speeltuin naast het winkelcentrum waar wij vaak komen, is een kraan. Geen idee waarom, maar het is wel mooi meegenomen. Dus heb ik standaard een drinkfles bij me voor als ze (of ik) dorst krijgen. Scheelt ons toch weer iets kopen in de supermarkt – die heel strategisch pal naast de speeltuin ligt… sowieso is iets ‘los’ om te eten kopen altijd duurder dan een pak, dus een slimme meid moeder is goed voorbereid en neemt haar eigen eten & drinken mee.

En ja, natuurlijk kopen wij wel eens een croissantje of gaan we naar Monkey Town (nou ja… ik liever niet want het is mij veel te hysterisch daar), maar dat is eerder uitzondering dan regel. Niet omdat we het ons niet kunnen veroorloven, maar omdat ik het niet nodig vind. En we ons geld dan liever toch sparen. Voor dat Tiny house in de toekomst ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *