Stelling: een kleuter moet zijn eigen kamer hebben/krijgen


Sinds vorige week wil Vicky bij Kobe op de kamer slapen. Ik ben hier een voorstander van. Laat ze lekker in één kamer gaan slapen en wakker worden, gezellig toch?! Maar M. is hierop tegen. Hij is bang dat je niet meer gemakkelijk terug kunt en dat Kobe dan geen eigen plekje heeft straks, als hij dit nodig heeft. Dat zette me wel aan het denken, er is namelijk geen moment waarop hij naar zijn eigen plekje vraagt, hier behoefte naar lijkt te hebben. Het enige wat hij doet in zijn kamer, is eigenlijk slapen.

Maar toch denk ik dat kinderen een plekje nodig hebben, dus YES, een kleuter heeft een eigen ruimte nodig, al hoeft dit niet per sé om te slapen te zijn:)


Als Noël een betere slaper was geweest dan hij is, dan hadden mijn kinderen al lang samen op één kamer gelegen. Tegenwoordig gaat het met slapen iets beter – ik durf dit haast niet eens te typen uit angst dat ik het jinx – en nu is de afspraak / het vooruitzicht dat ze samen op Elia’s kamer mogen wanneer Elia zes wordt (en Noël vier). Dan krijgen ze een stapelbed met glijbaan, en het was vooral dit laatste dat Elia over de streep trok ;-). Al vindt die het sowieso wel prima om met zijn broertje op dezelfde kamer te slapen, mits dat broertje hem niet steeds wakker schreeuwt/huilt. Daar werken we dus nog aan…

Zoals jullie weten (of niet), ben ik enig kind. Ik heb dat nooit leuk gevonden – vroeger niet en nu nog steeds niet. Eén van de vervelende dingen eraan vond ik elke avond alleen gaan slapen. Ik had dan wel mijn (grote verzameling) boeken, maar niemand om nog even stiekem mee te kletsen in het donker. Want hoewel ik graag alleen ben, is alleen soms wel eenzaam. Ik geloof dat het de broederband ten goede komt als ze vaak bij elkaar zijn, zeker op deze jonge leeftijd. Verder denk ik ook dat ze, als ze ’s nachts wakker worden, eerder weer in slaap vallen als ze elkaars ademhaling horen. En voor mij is het praktischer met boekje voorlezen en instoppen als dat allemaal in 1 en dezelfde kamer kan.

Een kleuter heeft volgens mij dan ook absoluut geen eigen kamer nodig. Een eigen puber, die wel. Maar een vijf- of zesjarige denkt nog niet eens bewust na over ‘zijn eigen plek’ en weet niet beter dan datgene dat jij als ouder voor hem beslist. Een overtuigde NO op de stelling. En een stapelbed met glijbaan voor mijn zoons binnenkort!

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *