Stelling: ongezonde traktaties zouden verboden moeten worden


Is dit niet al verboden? Tenminste, ik denk dat het gezond trakteren de laatste tijd wel een vogelvlucht heeft genomen. Misschien is het nog niet verboden, maar wel een soort ongeschreven regel, toch?

Vegan traktaties, geen suiker, zo veel mogelijk fruit of groente. Of heel safe; een zakje met een speeltje. Je hebt genoeg alternatieven voor pannenkoekjes of cupcakes ;). Op de crèche van Vicky hebben ze hier eigenlijk nooit iets over gezegd. Maar een ‘ongezonde’ traktatie is gewoon not done.

Ik ben van mening dat kinderen van hun opa’s, oma’s, op verjaardagen ed. al genoeg uitzonderingen hebben en genoeg (te) lekkere dingen krijgen. Natuurlijk ben ik van mening dat kinderen zo af en toe iets lekkers mogen. Juist af en toe een traktatie (op je verjaardag bijvoorbeeld) houdt het speciaal. Wanneer iedereen (16 kindjes of 24-29 in de klas!!) trakteert op iets ongezonds zijn er wel erg veel uitzonderingen in het jaar ;).

Kortom: YES, wat mij betreft mogen ongezonde traktaties best verboden worden, míts duidelijk omschreven wordt wat exact (on)gezond wordt bevonden 🙂Traktaties. Nog zo’n onderwerp waarover menig ouder een (sterke) mening heeft. Op het kinderdagverblijf waar de jongens naartoe zijn gegaan, was een ‘gezond beleid’. Dat betekent dus water drinken en geen sappen of limonade, fruit eten als tussendoortje en geen zoete dingen op brood (al kregen ze heus wel eens jam of hagelslag). Op de basisschool van Elia is dat hetzelfde, al hoor ik wel van hem dat sommige kinderen bijvoorbeeld Nutella op hun boterham meekrijgen en blijkbaar wordt daar dan niks mee gedaan. Bij het trakteren delen de meeste kindjes iets gezonds uit, zoals rozijntjes of fruit, maar soms ook iets met spekjes of ontbijtkoek.

Ik vind dat helemaal prima. Kinderen structureel volstoppen met snoep en chocola lijkt me een slechte zaak – ik heb daar zelf ook een vrij sterke mening over. Maar af en toe, bij bijzondere gelegenheden zoals een verjaardag, dan heb ik er geen enkel probleem mee als mijn kinderen een spekje krijgen. Of wat chocoladerozijntjes. Zo lang het bij een paar blijft, want een hele reep lijkt me dan echt weer totaal onnodig. Maar ik mag toch hopen dat de meeste, weldenkende volwassenen dat met mij eens zijn.

Mijn antwoord op de stelling? NO, ongezonde traktaties zouden niet verboden moeten worden, maar ouders zouden wel op allerlei manieren aangemoedigd moeten worden om het gezonde pad in te slaan. En als mede-ouder moeten we dan (leren) vertrouwen op hun gezonde (;-)) verstand.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *