DIY: Zelf je eigen minibieb maken (zonder bouwtekening)

Elke keer als ik er eentje passeerde, dacht ik: ‘Dit wil ik ook’. Maar, zoals dat vaker gaat, bleef het bij een leuk idee. Totdat er op de Facebookpagina Dingen Uit Mijn Woonplaats een gratis vitrinekastje werd aangeboden van een volgens mij ideaal formaat (en met een leuke kleur ook nog). Ik twijfelde geen moment, was gelukkig de eerste die reageerde en zo was het fundament voor mijn minibieb gelegd. In deze DIY neem ik jullie mee in de rest van het proces.

Voor wie nu denkt dat ik superhandig ben: dat is niet per se zo, het maken van een minibieb van een bestaand kastje is niet zo moeilijk (wel tijdrovend ;-)).

Wat heb je nodig?

Je hebt nodig aan materialen:

 • een MDF plaat
 • een dun kwastje of dikke stift
 • 4 versterkingshoeken
 • schroeven om die hoeken vast te maken
 • lange spijkers en kleine spijkertjes
 • verf in een kleur naar keuze (optioneel)
 • plastic (zeil)
 • 2 of meer poten (optioneel)

En aan gereedschap:

 • een schroevendraaier
 • een hamer
 • een (decoupeer)zaag
 • een boor om hem vast te maken aan de muur
Stap 1: meet het dak en zaag de platen

Het begin

Ik had al vrij gauw een beeld in mijn hoofd van hoe hij eruit moest komen te zien, namelijk als een echt huisje voor boeken, met een dak en dakplaten. Verder is het natuurlijk belangrijk dat hij waterdicht is aangezien hij buiten staat. Ook hiervoor leek een schuin aflopend dak me handig, want dan glijdt het water/de sneeuw eraf in plaats van erop te blijven liggen. Bovendien steekt het dak als het ware uit (het is breder dan het kastje zelf) waardoor de boeken extra goed overdekt staan.

Minibieb in de sneeuw. Je ziet hier wat condens achter het plastic, dat gebeurt soms als het vochtig is maar trekt vanzelf weg. De boeken blijven in elk geval keurig droog!

Er bestaat blijkbaar verf waarmee je iets waterdicht kunt maken. Ik heb ervoor gekozen om alles te ‘kaften’ met plastic zeil – vastgemaakt met spijkertjes – omdat dat goedkoper was (en ik daar zelf meer vertrouwen in had). De minibieb heeft inmiddels al wat regenachtige dagen meegemaakt (en zelfs een heuse sneeuwstorm!) en de test glansrijk en droog doorstaan :-).

Stap 2: bedenk welke tekst of welk logo je erop wilt zetten. Je kunt handletteren of een sjabloon van internet plukken. Ik vond dit de leukste stap ;-).

Stap 3: verf de platen en schilder het logo erop. Je kunt natuurlijk ook gewoon iets schrijven met een dikke stift.

Stap 4: kaften! Kaft alles met plastic zeil en bevestig de platen aan het kastje met versterkingshoeken.

Stap 5: spijker de rechthoekige platen erop. Deze zijn dus ook al gekaft en breder dan het kastje zelf 🙂

De afwerking

Een dak is geen dak zonder dakpannen. Ik heb overwogen om hier tegels voor te gebruiken, maar wilde liever iets robuuster (en ik wist ook niet of de lijm dan anders wel tegen water zou kunnen). Voor de dakpannen heb ik een plank gebruikt die ik bij het grofvuil vond. Samen met mijn vriend heb ik die in 24 rechthoekige stukjes gesneden, die ik allemaal afzonderlijk weer gekaft heb. Vervolgens heb ik die in rijtjes van vier aan elkaar vast getimmerd en het hele rijtje met lange spijkers aan het dak vastgemaakt. Bij de kringloop vond ik twee poten die oorspronkelijk onder een Ikea-bureau zaten, die heb ik eronder vastgemaakt zodat niet het volledige gewicht aan de muur kwam te hangen.

Ik heb voor de zekerheid de zijkanten van het kastje ook nog bekleed met plastic zeil en dat vastgespijkerd met kleine spijkertjes. Achteraf een goede keus, want als het waait komt er ook regen tegen de zijkant aan.

Stap 6: Bewonder het eindresultaat :).

Stap 4: bevestig het kastje aan de muur.

Op alleen de twee poten stond hij nog hartstikke wankel, maar gelukkig had dit kastje al twee gaatjes in de achterwand. En gelukkig had onze overbuurman een boor voor steen en pluggen enz., dus konden we hem op zijn plek aan de voorkant van ons huis zetten. Jippie!

De kosten

Wat heeft dit project mij nou gekost? Mensen die mij al langer kennen of volgen, weten dat ik het een sport vind om dingen zo duurzaam (tweedehands) en goedkoop mogelijk te vinden. Het vitrinekastje was zoals gezegd gratis, en de dakpannen ook. Verf, spijkers en verstevigingshoeken had ik nog liggen van vorige projecten en daar heb ik (nu) dus ook niets voor betaald. Voor het stuk zeil betaalde ik € 8, de plaat kostte € 6 en de poten samen € 3. Al met al dus een minibieb voor minder dan twee tientjes :).

Gebeurt er al wat?

Een bieb is geen bieb zonder lezers en leners. De eerste mensen die er iets in gelegd hebben waren de buurvrouw en de overbuurvrouw, en een vriendin van me was de eerste lener. Inmiddels zijn er ook meer boeken uit gehaald en bij gelegd door onbekenden, dat maakt het natuurlijk extra leuk.

Nou, hopelijk heb ik jullie geïnspireerd om ook aan de slag te gaan want het is echt niet moeilijk! Mocht je nou niks met boeken hebben maar wel met auto’s of kastjes met vakken, dan kun je ook deze DIY eens bekijken. Veel klusplezier!

2 thoughts on “DIY: Zelf je eigen minibieb maken (zonder bouwtekening)

 1. Echt leuk, dankjewel voor de duidelijke instructies! Mag ik vragen wat voor plasticzeil je hebt gebruikt hiervoor? Een soort transparant afdekzeil of wat dikker plastic?

  1. Hoi Willy, graag gedaan, leuk dat je ook een minibieb wilt maken! Het zeil dat ik heb gebruikt is vrij dun, het komt van zo’n rol bij de bouwmarkt wat je ook kunt gebruiken als tafelzeil. De dikte maakt volgens mij ook niet zoveel uit, het gaat erom dat het bedekt is tegen regen & sneeuw. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *