Er was eens… een leuk kinderboek. #5

In de rubriek ‘Er was eens…’ bespreek ik kinderboeken die ik de afgelopen tijd voorgelezen heb. Zowel thuis als in Elia’s klas (groep 1/2). Deel 1 en 2 en 3 en 4 zijn al geweest, vandaag volgt deel 5.

Ik vertel per boek kort waar het over gaat, waarom ik het leuk vind en welk cijfer ik het zou geven op schaal van 1 tot 10. Alle kinderboeken zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot 5 jaar.

Leo Timmers – Waar is de draak?

Waar het over gaat:
Over ridders die de draak vinden. Maar dat blijkt nog best een klusje, want steeds als ze denken dat ze hem hebben, blijkt het de schaduw van iets anders te zijn! Uiteindelijk is de draak (natuurlijk) recht voor hun neus zonder dat ze hem zien…
Waarom het leuk is:
Het is grappig, het nodigt kinderen uit om heel hard ‘NEEEEEEE!’ te schreeuwen op de vraag of dat de draak is. En het heeft leuke tekeningetjes. Wel is het wat simpel qua verhaallijn en redelijk snel uit, dus vooral aan te raden voor jongere kinderen (3 jaar).
Welk cijfer ik het zou geven:
6

Mark Haayema – Meneertje Meer

Waar het over gaat:
Meneertje Meer is nooit tevreden, want hij wil altijd… jawel: Meer. Als hij iemand ziet met een ijsje, wil hij een grotere. Ziet hij iemand bootje varen, dan wil hij een jacht. Ziet hij iemand op de fiets, dan wil hij een tandem. Enzovoorts. Uiteindelijk is de moraal van het verhaal – natuurlijk – dat al die dingen Meneertje niet gelukkiger maken. Dat hij meer heeft aan Meer vrienden en Minder spullen.
Waarom het leuk is:
Voor iedereen die wil consuminderen met kinderen is dit verhaaltje een mooi voorbeeld. Leuk is verder dat het op rijm is, en dat Meneertje Meer zo ontzettend veel van alles wil dat het gewoon belachelijk wordt.
Welk cijfer ik het zou geven:
7,5

Fabiano Fiorin – Het grote boek over grote dieren

Waar het over gaat:
Het is een informatief prentenboek voor kleuters. Het gaat over dieren. Grote dieren op het land, in de lucht en in de zee. De dieren staan per categorie (bijvoorbeeld ‘pooldieren’ of ‘roofvogels’) bij elkaar en er staan verschillende indrukwekkende feiten in. Wist je bijvoorbeeld dat een pasgeboren baby blauwe vinvis al meer weegt dan een auto?
Waarom het leuk is:
De illustraties zijn prachtig met levendige kleuren. Het uitklappen is een activiteit op zich, en het is super leerzaam op een leuke manier. Het past bovendien heel goed bij het niveau van een kleuter, zo worden lengtes vaak vergeleken met voorwerpen (…is langer dan een bus). Ik kocht dit boek voor Elia’s verjaardag toen hij 5 werd en het was en is nog steeds een grote hit. Er bestaan ook andere titels van, bijvoorbeeld Het grote boek over grote trucks of Het grote boek over grote dinosauriërs. Ik weet wel wat ik Noël ga geven voor z’n vierde verjaardag. Of Elia voor z’n zesde… 🙂
Welk cijfer ik het zou geven:
10!

Koos Meinderts & Annette Fienig – De rat van weinig woorden

Waar het over gaat:
De Rat van Weinig Woorden zegt heel weinig. Zo min mogelijk eigenlijk. Daar heeft hij geen behoefte aan. Maar dan wordt hij verliefd op Grijze Muis. Hij wil haar vertellen dat ze lief is en hoe mooi hij haar vindt, maar hij is te verlegen en de woorden komen niet. De rat baalt ervan. Terwijl hij naar huis roeit, ziet hij ineens Grijze Muis die in het water gevallen is. Hij redt haar, zij bedankt hem en dan kan hij eindelijk iets zeggen!
Waarom het leuk is:
Ik kocht dit in eerste instantie voor Elia omdat hij ook erg verlegen is. Om hem te laten zien wat er dan kan gebeuren en dat er momenten zijn waarop de woorden wel of juist niet kunnen komen. Leuk aan dit boekje vind ik dat er relatief veel gebeurt en dat de emoties van de hoofdpersoon alle kanten op gaan. En dat er ook voor (heel) verlegen mensen een happy ending bestaat :).
Welk cijfer ik het zou geven:
8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *