Stelling: een kind zonder zwemdiploma zou altijd zwembandjes moeten dragen


Ik hoor te veel verhalen over verdronken peuters en kleuters… verhalen van ouders die “dachten dat hun kind goed genoeg kon zwemmen.” Of ouders die zeggen “ik hield haar de hele tijd in de gaten. En in 5 seconden ging het mis.”

Een kind zonder zwemdiploma moet naar mijn mening gewoon altijd bandjes dragen, hoe goed een ouder het allemaal kan controleren, een onder water gekomen peuter is heel moeilijk omhoog te hijsen, of in donker water heel moeilijk te zien.

Nou, mijn mening is helder, YES, ieder kind zonder zwemdiploma moet bandjes dragen.Kinderen en water, het blijft een punt van discussie. Waar de een vindt dat je kind in bad zetten zonder zwembandjes al levensgevaarlijk is, daar is de ander wat nuchterder. Ik vind de combinatie kind en water eerlijk gezegd best eng/spannend. Misschien omdat ik zelf ook helemaal niet van zwemmen houd, maar als ik zie dat een van mijn kinderen al dan niet expres onder water gaat, houd ik mijn adem in.

Maar… ze moeten het toch ooit leren. En ik help ze daar niet bij door panisch te doen. Tegelijkertijd let ik wel heel goed op en vind ik ook dat elke ouder dat zou moeten doen. Op zijn hoede maar met mate, zoiets. Zwembandjes of een zwemvest zijn wat mij betreft ideale uitvindingen, al gebruiken ze die op zwemles ook niet (meer). Zoals met veel dingen denk ik dat het aan de ouder zelf is om zijn gezonde verstand te gebruiken. Ben je bijvoorbeeld met zijn tweeën en ga je met je peuter in het peuterbadje, dan lijkt het me prima om de zwembandjes af te laten. NO op de stelling dus.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *