Stelling: je doet je kinderen tekort als je ze zonder pc/tablet opvoedt


Op Facebook schreef een moeder dat ze voor haar jongste kind een school had gezocht zonder tablets of iPads. Een andere moeder had daar weer op gereageerd en gezegd dat ze haar kinderen in dat geval tekort zou doen, omdat ze later dan niet mee zouden kunnen komen. Ze verweet haar ‘niet met de tijd mee te gaan’. Ik liet een reactie achter, die ik hier zal herhalen:

Ik ben het eigenlijk wel met je eens. Kinderen leren als ze ouder zijn mijns inziens vanzelf omgaan met zoiets als een computer of tablet. Het is een illusie om te denken dat ze hun hele verdere, volwassene leven zonder gaan doen. Maar voor echt jonge kindjes vind ik het zelf ook niet nodig. Mijn zoons van 3 en 5 zitten nooit achter de pc en hebben ook geen tablet. Ik zelf trouwens ook niet. Als leerkracht op een middelbare school zie ik dagelijks de voordelen, maar zeker ook de nadelen van onze steeds meer gedigitaliseerde samenleving. Ik ben zeker niet tegen technologie, maar meer vóór (voor)lezen, buitenspelen, torens bouwen, tekenen en puzzelen.

Dat dus… ik denk absoluut niet dat je een (jong) kind tekort doet door hem op te voeden met weinig of geen beeldschermen. Het kinderbrein is hartstikke flexibel en computers/tablets/etc. worden steeds intuïtiever, dus ik ben zeker niet bang dat ze een achterstand oplopen als ze niet NU beginnen met klikken en swipen. Voor mij een overtuigende NO op de stelling.


Ja natuurlijk.. Ach wat zielig als je dit niet van je ouders mee krijgt 😉 haha nee geintje. Ik denk hoe hard die ouders van dat Facebook bericht ook proberen hun kinderen geen tv, tablet of telefoon te geven, dat ze uiteindelijk er toch wel iets van meekrijgen. Is het niet op school, dan is het wel bij vriendjes, bij de supermarkt, in de bibliotheek of in het openbaar vervoer ;). Overal werken ze namelijk met tv’s of computerschermen, dus je kind krijgt daar echt wel iets van mee.

Als jij jezelf als ouder prettig voelt om je kind thuis in beeldscherm te beperken, dan is dat je goed recht. Ik denk dat het minimaliseren van schermtijd sowieso wel verstandig is, juist omdat tegenwoordig zo veel daaromheen draait. Ik weet zeker dat je kind echt niet opeens enorm achter gaat lopen als ze niet op jouw telefoon een filmpje van de vakantie mogen kijken, de afleveringen van Woezel en Pip missen óf als ze niet op de tablet een game mogen spelen voor het slapen gaan.

Wat Carmen zegt (dit voegde ik later toe, want meestal lezen we elkaars blogs pas na het schrijven), ga ik volledig in mee: het peuter- en kleuterbrein is zo flexibel dat ze, wanneer ze op school in groep 3 komen te zitten en iets meer met laptops gaan werken, meteen gewend zijn.

Wat mij betreft is dit een keiharde NO, ik denk niet dat je je kinderen te kort doet als je ze zonder pc/tablet opvoedt.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *