Stelling: het is oké om het huishouden te laten verslonzen als je kinderen hebt


Haha, echt een stelling voor mij als controle- en netheidsfreak ;). Ik heb een lichte vorm van smetvrees, die ik gelukkig steeds beter leer loslaten naarmate ik (en mijn kinderen) ouder word(en). Ik denk namelijk dat té veel netheid of schoonheid of hoe je het wilt noemen niet per se goed is voor een kind. Een kind moet vrijelijk kunnen spelen, ongehinderd door angst voor rommel of troep. Niet dat ik ook maar één kind ken dat hier bang voor is trouwens… En voor mezelf is het ook veel fijner dat ik het nu wat meer heb leren loslaten, want als ik later terugdenk aan mijn tijd thuis met de jongens toen ze nog klein waren wil ik liever niet een beeld van mezelf zien waarin ik voortdurend aan het stofzuigen en schoonmaken ben.

Want er zijn natuurlijk prioriteiten, en de prioriteit is zelden een huis dat blinkt. Tegelijkertijd houd ik nog steeds van een opgeruimde omgeving, omdat ik zelf me daar nou eenmaal het rustigst in voel. Ik kan nou eenmaal niet écht ontspannen wanneer de vieze pannen nog op het fornuis staan of wanneer er vuile was rondslingert. Mijn kinderen overigens (waarschijnlijk) wel, die zien dat niet eens. Dus ja, ik ben vóór prioriteiten stellen, maar ik vind het ook wel weer erg makkelijk om de kinderen als excuus te noemen voor een chaotisch huishouden.

Met een pasgeboren baby zeg ik zeker YES op de stelling. Met een peuter of kleuter en onder ‘normale’ omstandigheden (als je bijvoorbeeld dus niet een alleenstaande moeder met een drieling bent of een baan van 80 uur per week hebt) blijf ik toch bij NO. Kinderen zijn geen excuus voor een huis dat áltijd rommelig en/of vies is. Als ouder moet je het goede voorbeeld geven en ze aanleren hoe ze, ook op dat gebied, voor zichzelf moeten zorgen.


Hele leuke stelling dit. Ik ben namelijk wel eens rond de bevalling verteld dat het oké is om even je was te laten zitten, of dat het niet erg is om dat ‘doekje overal overheen’ een paar dagen uit te stellen. Dit heb ik met beide armen uitgebreid aangenomen omdat ik hier simpelweg ook wat minder goed in ben, laat staan rond die hectische periode van een bevalling.

Maar.. dat ik hier niet goed in ben, betekent niet dat ik het niet heel belangrijk vind om je huishouden op orde te houden. Een schoon en opgeruimd huishouden betekent namelijk bij mij/ons rust in het hoofd en dus ook van de kinderen. Juist extra belangrijk als je een gezin hebt wat mij betreft.

Daarnaast denk ik ook dat je zelf als ouder hier een voorbeeldfunctie in hebt. Als zij je dingen zien opruimen of ziet dat je het huishouden onder controle hebt, dan leren zij daarvan. En zullen zij dit ook weer meenemen  in hun rugzakje voor later;)

Een duidelijke NO voor mij dus, ik vind het niet oké om het huishouden te laten verslonzen als je kinderen hebt.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *