De voor- en nadelen van een zomerkind.

Elia en Noël zijn beiden zomerkinderen. Oké, Elia is officieel nog net in de lente geboren, maar vaak is het toch al warm dus dat telt voor mij als zomer ;). Elia is in juni jarig, Noël in juli. Dat heeft in mijn ervaring tot nu toe de volgende voordelen:

 • Hoogzwanger zijn in de zomer. Ik kan me voorstellen dat er vrouwen zijn die dit eerder een nadeel zouden noemen, bijvoorbeeld als je het van jezelf snel (te) warm hebt op opgezwollen voeten enz. krijgt. Ik vond het heerlijk. Vooral relaxt omdat ik dan geen (zwangerschaps)broeken of iets dergelijks hoefde te dragen, maar gewoon een luchtig jurkje aan kon. Verder ben ik zelf sowieso een enorm zomermens, ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die de winter kiezen als favoriete seizoen, dus ik ben eigenlijk altijd blij als het zomer is – zwanger of niet.
 • Een new born in de zomer is top. Kleine babietjes moeten immers altijd goed warm gehouden worden, en dat gaat nou eenmaal makkelijker/sneller als het buiten 25 graden is dan wanneer het vriest… Ook die eerste paar keren dat ik met de pasgeboren jongens naar buiten ging, hoefde ik geen toestanden met dekens en jassen in de kinderwagen of draagzak. Tegen de tijd dat het winter werd dan wel weer, maar dan waren ze al een halfjaar oud en was aankleden minder een Olympische sport ;).
 • Een soepele overgang van crèche naar basisschool. Als je kinderen in of vlak voor de zomervakantie jarig zijn, zoals bij ons, betekent dat dat ze automatisch na de zomervakantie beginnen op school. Tegelijk met andere kindjes. Dat vond ik met name een enorm voordeel in groep 1: Elia was toen nieuw in de klas, maar hij hoefde niet in zijn eentje in een reeds bestaande klas waar allemaal kindjes al vriendschappen gesloten hadden. De hele klas – althans, heel groep 1 – begon tegelijkertijd met hem. Dat zal bij Noël over een jaar ook zo zijn.
 • Late leerling of vroege leerling, beslissen of ze eerder doorstromen of langer in dezelfde klas blijven zitten: met een zomerkind is het geen issue (tenzij hij blijft zitten natuurlijk). Elia en Noël zijn qua leeftijd exact gemiddeld.
 • Jarig zijn in de zomer! Kinderfeestjes buiten vieren, op je verjaardag in je favoriete voetbaltenue naar school, fantastisch!

Zijn er ook nadelen? Ik heb er eentje, die tot nu toe nog niet echt een nadeel is maar dat in de toekomst kan worden: Noël is jarig in de zomervakantie. Dus dan kan hij niet op zijn verjaardag uitdelen, en als hij een kinderfeestje geeft, bestaat de kans dat vriendjes en vriendinnetjes op vakantie zijn. Tegelijkertijd is het leuke ervan dat ik zelf sowieso ook vrij ben, dus we kunnen op de dag zelf in ieder geval een privéfeestje vieren!

2 thoughts on “De voor- en nadelen van een zomerkind.

 1. Zomerkind – ben ik ook! Begin augustus. 🙂
  Ik heb jouw nadeel vrij snel zelf als voordeel gezien: Op school al vóór mijn verjaardag trakteren, mijn kinderfeestje met een beetje afstand tot mijn verjaardag vieren (want: iedereen op vakantie), dan op de dag zelf lekker zelf op vakantie zijn en later nog eens met familie vieren. Dat zijn vier momenten voor een feestje. Vier keer “jarig” in één jaar. Als kind heel fijn. 😀 En wie kan er nou zeggen zijn verjaardag al “overal op de wereld” te hebben gevierd? 😉

  Het enige nadeel als vroege leerling kwam pas na het eindexamen: Eindexamen (havo) met nog net 16 halen, studie met net 17 beginnen. Je kunt je voorstellen dat uitgaan in het eerste studiejaar een beetje onhandig was. Met 17 mag toch nog net iets minder…
  Maar het had ook een voordeel: Toen ik na mijn eerste bachelor (HBO) een tweede begon (WO), was ik nauwelijks ouder (net 21) dan de rest.

  Volgens mij valt er voor alles wel iets te zeggen. Als je er geen probleem van maakt, is het dat vaak ook gewoon niet. 🙂

  1. Dat denk ik ook, elke datum heeft zijn voor- en nadelen. Al zie ik voor een jong kind wel significant minder voordelen van het jarig zijn op Sinterklaas of Kerst… maar ook dat is maar net wat je er zelf van maakt. En dat zal Frederiek beamen want haar zoon is op 5 december jarig :). Leuk om de bijkomende voordelen van jarig zijn in de zomervakantie te lezen! Zo staat Noël er hopelijk in de toekomst ook in 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *