Stelling: een kleuter die zelf fietst moet een fietshelm dragen

Zoals altijd is mijn eerste reactie opstellingen: iedereen moet het zelf weten. Maar met een fietshelm zou ik alle ouders willen vragen; please laat ze een helm dragen! Ik heb al zoveel kinderen met de fiets in het verkeer zien vallen (gelukkig niet op hun hoofd) en het kan zo verkeerd gaan, zo gemakkelijk. Je hoofd is zo kwetsbaar. En ik weet dat kinderen tegen een stootje kunnen en dat ook ik met korte stukjes soms de helm thuis laat (vind ik ook niet okƩ!), maar toch: please laat ze een helm dragen.

Want, wat ik ook altijd tegen M. zeg als hij te hard rijdt in het verkeer: ik vertrouw jou wel, maar de rest niet. Er zijn genoeg DHL en postnl pakketbezorgers die zelfs door ons smalle straatje gigantisch hard rijden en geen rekening houden met een plotselinge zwaai van een kleuter op een fiets.

Dus: YES, een kleuter die zelf fietst, moet een fietshelm dragen, net als dat je in de auto een riem aan moet en op de fiets niet mag what’s appen. Ik vind dit hetzelfde kaliber šŸ™‚


Normaal gesproken ben ik de eerste die allerlei voorzorgsmaatregelen neemt als het op de veiligheid van (mijn) kinderen aankomt. Traphekjes en stopcontactbeschermers waren hier al geĆÆnstalleerd nog lang en breed voordat de jongens Ć¼berhaupt konden kruipen. Maar toch gaat het in de praktijk soms anders. Uit gemakzucht, of omdat je je kind het gevoel wilt geven dat je hem vertrouwt.

Zo ben ik eigenlijk tegen fietsen met een baby in de draagzak, maar heb ik dat toch gedaan. En zo is mijn eerste neiging dan ook om op deze stelling te reageren met YES, maar fietst mijn kleuter toch zonder helm. Waarom? Tja.. het is simpelweg niet eens bij mij opgekomen om hem een helm op te zetten, net zo min als dat bij me opkwam toen hij op zijn loopfietst racete of wanneer hij achterop bij mij op de mamafiets zit. Eigenlijk begon ik er pas over na te denken toen mijn vriend het opperde.

Elia is een van nature voorzichtig en gehoorzaam kind. Als we samen fietsen, rijden we nooit over echt drukke of gevaarlijke wegen. Daarom is het mij op de dag van vandaag niet noodzakelijk geleken hem een helm op te doen. Maar diep vanbinnen vind ik dus wel dat dit eigenlijk zou moeten, alhoewel ik het ook wel weer met Frederiek eens ben dat elke ouder het voor zich moet beslissen. Je kunt je kind sowieso niet overal voor beschermen, dus de risico-afweging is er een die je als ouder vrijwel dagelijks bewust of minder bewust maakt. Ik vind mezelf absoluut geen onvoorzichtige ouder, maar terwijl ik dit hypocriete verhaal typ denk ik dat ik binnenkort toch maar eens zo’n helmpje ga zoeken… ik blijf toch bij NO op de stelling, al is het twijfelachtig…

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *