Hoe het moederschap mijn kledingstijl veranderde. De weg naar een tweedehands capsule wardrobe.

Een van de leukste rubrieken of posts op andere blogs vind ik de outfitposts, waarin mensen laten zien wat ze zoal dragen. Mijn garderobe en stijl zijn de afgelopen jaren wel wat veranderd. Niets drastisch, maar ik denk dat ik wel steeds beter weet waar ik me fijn in voel. Het is denk ik niet helemaal eerlijk om te zeggen dat alleen het moederschap de reden daarvoor is, al heeft het er zeker mee te maken. Had ik geen kinderen gehad, dan had ik denk ik iets vaker gekozen voor kleding met ‘frutsels’ zoals kraaltjes, pailletjes of touwtjes. Ik houd daar namelijk best van, maar het is simpelweg onhandig.

Wat ik dan wel draag? Kijk mee:

Drie voorbeelden van outfits waar ik me fijn in voel. De eerste en de laatste zou ik zo dragen naar mijn werk. De middelste niet, die vind ik daar dan toch net iets te sexy / nauwsluitend voor. Die zit van de drie dan ook het minst lekker, omdat de stof vrij stug is en hij tamelijk strak zit. Maar voor een dag die net even wat bijzonderder is, doe ik hem graag aan.

Ik wil overigens toewerken naar een capsule wardrobe, dus dat je maar een bepaald aantal items in je kast hebt die je allemaal met elkaar kunt combineren – officieel zijn dit er 33. Zo ver ben ik nog niet, al heb ik ook weer niet heel veel kleren (zeker voor een vrouw ;)). De afgelopen jaren heb ik ook de ‘1 erbij, 1 eraf’ regel toegepast. Dus voor elk nieuw (tweedehands-nieuw) item dat erbij komt, gaat er een andere af. Dat geldt dan voor alles behalve ondergoed en werkt bijzonder goed. Het zorgt ervoor dat ik bewustere keuzes maak. Als ik dan in de kringloop sta (want daar komt 95% van mijn kleding vandaan) en ik zie iets leuks, dan denk ik: Welk item uit mijn kast zou ik hiervoor willen ruilen? 

Drie zomeroutfits, waarbij ik wederom alleen de middelste niet zou dragen naar mijn werk (mooi ook met die sportsokken! ;)). Zoals je ziet hou ik van eenvoud. Niet te veel poespas, sieraden of make-up, maar gewoon, een broek of rok en een truitje. Leuk feitje: deze drie tops waren alle drie minder dan 2 euro per stuk :). De laatste, het rode T-shirt, is denk ik eigenlijk ook een mannenshirt. Maar als kringloopwinkelen me 1 ding geleerd heeft, dan is het wel dat je niet moet kijken naar labels, merken of maten. Ik bekijk het, schat in of ik het pas en of het leuk is als het oversized valt enzovoorts. Ik pas zowel dingen waar XS in staat als dingen waar L in staat. En dus ook gerust mannenkleding ;).

En nog drie zomeroutfits. T-shirts vind ik ideaal omdat ze lekker zitten, bedekt genoeg zijn (om in te werken) en ze veel bewegingsruimte geven om bijvoorbeeld achter een kleuter aan te rennen of een peuter te verschonen. Dat laatste is denk ik ook waarom ik zeker de afgelopen jaren eenvoud zo (her)waardeer.

Het is wel te zien welke broek mijn lievelingsbroek is hè? Grappig detail: die spijkerbroek is het enige kledingstuk van alle kledingstukken op deze foto’s dat ik bezit dat niet tweedehands is. Ik kocht hem ‘gewoon’ (voor mij dus niet gewoon) in een fysieke H&M. Met een bon die ik voor mijn verjaardag had gekregen, dat dan weer wel, anders was ik er waarschijnlijk niet eens binnen geweest :’).

Ik denk dat ik prima genoeg zou hebben aan twee spijkerbroeken: deze en de wat langere met gaten (Elia zegt altijd: “Er zit een gat in je broek, je moet hem naar oma brengen, die kan hem maken”). Ik heb er echter een stuk of zes. Ik zie meteen hoe ik dichterbij dat capsule wardrobe ideaal kan komen ;).

Tot slot deze drie. Die okergele taillerok komt ook van, jawel, de kringloop, en was echt een goede vondst. Ik draag hem vaak, zowel in de zomer met blote benen als in de winter met een dikke panty eronder. De broek op de derde foto is mijn lievelingsbroek voor in de zomer, er zit veel stretch in, de stof glimt subtiel en hij zit heerlijk, net een pyjamabroek! Ik vond hem bij (drie keer raden…) de kringloop voor zes euro. Dat is relatief veel geld voor een kledingstuk daar, daarom twijfelde ik heel even. Maar gelukkig heb ik hem toch gekocht want ook deze is al vaak gedragen! Van alle outfits op alle foto’s zou ik deze dan ook als mijn lievelings kiezen, puur omdat hij zooooo fijn zit.

Als je aan de slag wilt om een capsule wardrobe te maken, wordt je vaak aangeraden dagelijks een foto te maken van wat je draagt. Zo kun je zien welke kledingstukken favoriet zijn. Ik heb niet dagelijks een foto gemaakt, maar wel vaak, en ik zie inderdaad veel overlapping. En gelukkig maar, want het betekent dat ik de kleding die ik heb (meestal) vaak draag, en dat ik dus al een tijdje trouw ben aan mijn stijl.

Wat die stijl dan is? Casual chique natuurlijk. Nee, grapje, ik heb geen idee. Ik vind het fijn als mijn outfits niet té meisjesachtig zijn, maar een beetje iets stoers hebben. En dat ze dus eenvoudig en makkelijk te combineren zijn. En dat ik ermee achter een kleuter aan kan rennen. Dat gaat alleen in de kokerrok iets lastiger. Op dagen dat ik die draag, zitten we gewoon de hele dag binnen ;).

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien, mocht ik er ooit in slagen mijn kledingstukken tot 33 in totaal terug te brengen dan deel ik die post ook zeker weer!

1 thought on “Hoe het moederschap mijn kledingstijl veranderde. De weg naar een tweedehands capsule wardrobe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *