Stelling: moederinstinct is sterker dan vaderinstinct


Ik zocht eerst op: wat is het instinct eigenlijk? Blijkbaar is het instinct is een aangeboren gedrag, waarbij ervaring of leren geen rol speelt. Specifieke actiepatronen treden op als een soort reflex. Kortom: hebben moeders dat meer dan vaders?

In veel geschiedenisboeken leren we dat bij dieren, maar ook bij ons als mensen, de moeder vaak de ‘blijft thuis bij de kinderen’-rol op zich neemt en de vader de ‘jaagt op eten en beschermt zijn gezin’-rol. Dit is erg primitief, I know. Wat ik echt wel geloof is dat er evolutionair nog best aardig wat jaren overheen moeten gaan voor het vaderschap écht in het instinct verworven zit, bij álle vaders dus. We zijn hier hard voor aan het werk, door de vader een stuk prominentere rol te geven in het gezin ‘werken we’ met zijn allen aan dat instinct. Maar ik denk dat – mede doordat er in veel culturen nog steeds die rolverdeling zichtbaar is – dit nog lang gaat duren. En misschien zal dit altijd wel scheef blijven hangen..

In principe denk ik dat vaders over het algemeen harder moeten werken om het reflex te hebben, om dingen in de automatische piloot te voelen. Gevallen zoals ‘de baby huilt, dit voelt alsof de baby moet eten’, ‘mijn kind komt chagrijnig van school, volgens mij is er iets aan de hand’ dus.

Ik scheer niet iedereen over een kam, ik denk echt dat er heel veel vaders zijn die wél dit instinct hebben en ook dat er moeders zijn die dit juist wat minder hebben, maar YES, ik denk overal dat het moederinstinct sterker is dan die van vaders. GEMIDDELD. 🙂


Oefening baart kunst. Bij vrijwel alles in het leven. Degene die iets vaker doet, heeft het beter onder de knie dan degene die het minder vaak doet, zo simpel is het. Volgens mij werkt het ook zo bij baby’s en kinderen. Wie meer tijd met ze doorbrengt en de meeste, verzorgende taken op zich neemt, weet beter hoe dit moet. Diegene kan daardoor beter anticiperen op wat er gebeuren zal, en leert (ook door schade en schande) welke reacties het beste passen bij welke situatie.

Is dat instinct? Niet echt… Ik denk bijvoorbeeld – zonder te willen generaliseren, wat je bij zo’n stelling toch automatisch gaat doen – dat vrouwen beter zijn met pasgeborenen dan mannen. Maar dat denk ik ook alleen maar omdat zij degenen zijn die het kind a.) baren en b.) de eerste weken (maanden?) van zijn leven het vaakst zien / van dichtbij meemaken.

Dus tja, kijken we naar wat aangeboren is, dan zeg ik toch NO: het moederinstinct is niet sterker. Het is niet aangeboren. Moeders krijgen gewoon – meestal – vanaf het begin meer de kans om hun kind beter te leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan een man, weduwe, wiens vrouw is overleden bij de bevalling (lekker vrolijk scenario…). Mist hij dan iets van instinct als ouder? Iets dat zijn vrouw wel gehad zou hebben en hij niet? Dat geloof ik helemaal niet. En als we toe willen naar meer gelijkheid tussen de sekses, dan moet dat wat mij betreft juist beginnen met het omver gooien van dergelijke denkbeelden :).

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *