“Dat doe je maar als je in je kamer bent.” Hoe ga je met je met piemel spelende kleuter om?

Kobe zit met zijn badjas op de bank. Zijn hand ligt op zijn kruis en ik zie heel duidelijk dat hij met zijn piemel aan het spelen is. Zijn badjas ligt open op zijn schoot en in principe zou iemand die langs ons huis loopt, alles kunnen zien.

Kobe, laat je piemel maar met rust. Dat doe je maar in je kamer als je alleen bent.”

Zonder na te denken zeg ik dit tegen hem. Eigenlijk ben ik het wel met mezelf eens, met je piemel spelen in het openbaar doe je ook niet. Maar is het niet ook juist prettig of fijn en belemmer ik hem door hem dit te verbieden?

Ik heb al meerdere keren met vriendinnen gehad over deze issue gehad. Iedereen met een zoontje zat met hetzelfde, we willen niet dat onze zoons zich gaan schamen, maar willen ook dat ze niet in het openbaar uitgebreid aan hun kruis gaan zitten (en ja echt, sommige mannen doen dit).

Dus! Ik ging op zoek naar tips.

Allereerste interessante info die ik las:

“Peuters en kleuters zijn zich nog niet zo bewust van sociale normen rondom uiterlijk of hoe anderen hen zien. Daarom komt ontevredenheid over het eigen uiterlijk op deze leeftijd weinig voor.” – www.seksuelevorming.nl

Of dit:

“Wat je acceptabel vindt, bepaal je natuurlijk zelf. Probeer je kind niet het idee te geven dat het iets ‘fout’of ‘vies’doet. In plaats daarvan kun je aangeven dat er een tijd en plaats is voor alles, dus ook om aan je piemel te zitten. Je peutert ook niet in je neus waar iedereen bij is.” – peuteren.nl

Dit wist ik ook niet!

“Bij jongetjes heeft het ook een bijkomende functie. Zelf met het piemeltje spelen zorgt ervoor dat de voorhuid los komt wanneer deze daar klaar voor is. Kiind.nl

Oké, het met de piemel spelen heeft dus niets seksueels, is compleet normaal en heeft zelfs een functie als ze dreumes zijn. Het is meer dan normaal om regels op te stellen. Kijk naar ons, wij strelen niet midden in het park opeens onze borsten of masturberen op de bank waar de kinderen bij zijn;)

Ook in het pretpark moet je je aan de regels houden!

Ik ben benieuwd of jullie hier achter staan en of jullie andere ervaringen hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *