Stelling: je kunt het slaapgedrag van je kind beïnvloeden


Dit lijkt me nou typisch een stelling waar ouders met kinderen die goed slapen op reageren met JA!, terwijl ouders met slecht slapende kinderen eerder NEE zullen zeggen. Hetzelfde geldt voor de stelling: Een relaxte ouder betekent een relaxt kind. Ook daar zullen alle ouders met relaxte kinderen het roerend mee eens zijn, terwijl ouders met moeilijke(re) kindjes menen van niet. Grappig is dat Frederiek en ik anders reageerden op die stelling. Zoals we waarschijnlijk ook op deze gaan doen…

Mijn mening: NO, je kunt het slaapgedrag van je kind niet beïnvloeden. Natuurlijk denk ik dat alleen maar omdat ik zelf 2 keer de ervaring heb mogen meemaken van een kind ‘helpen’ in slaap te komen en (door) te slapen, en met heel wisselend succes. Elia sliep vrij gauw door, met een halfjaar oud maakte hij wel nachten van 8 uur slaap achter elkaar. En ook nu hij bijna vijf is zijn de nachten dat een van ons er voor hem uit moet zeldzaam. Heer-lijk! Noël daarentegen is bijna drie en slaapt soms door, maar soms ook niet.

Terwijl wij bij allebei exact hetzelfde gedaan hebben. Qua geborgenheid, ritme, rust en regelmaat, flesjes melk, slaapzakken, peuterbedden en alle andere mogelijke dingen die je kunt proberen. Ik geloof zeker wel dat er factoren zijn die het slapen en het slaapritme van je kind kunnen bevorderen (of verslechteren), maar sommige kindjes zijn van nature (veel) slechtere slapers dan andere. Dan kun je proberen te beïnvloeden tot je een ons weegt, maar uiteindelijk beter gewoon accepteren dat het is zoals het is.


Slapen is een groot ding. Slaap beïnvloedt hoe je je voelt en je humeur. Zeker als je weinig slaap krijgt, valt dit extra op. En al helemaal als andermans slaapgedrag ervoor zorgt dat je niet slaapt, kan dit frustrerend zijn.

Als je kind net uit je buik is hebben ze een continu rooster wat slaap en wakker-zijn. Om de paar minuten slapen ze en worden ze weer wakker. Als kinderen net geboren zijn, kun je niet van ze verwachten dat ze in één keer acht tot twaalf uur per nacht achtereen slapen. Dit zou waarschijnlijk ook niet eens gezond zijn.

Ik denk dat je slaapgedrag, zeker als kindjes net geboren zijn, niet veel kunt beïnvloeden. Natuurlijk kun je dan helpen door een klein beetje ritme in te bouwen. Door momenten in te bouwen dat je ze in bed legt of duidelijke rustmomentjes neemt/geeft, gaat je baby snappen dat er momenten zijn dat je slaapt; opbouw van bio ritme ;). Hoe ouder ze worden, hoe meer je hun gedrag kunt beïnvloeden. Dus overall denk ik: YES, je kunt het slaapgedrag van je kind beïnvloeden!

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *