Er was eens… een leuk kinderboek. #3

In de rubriek ‘Er was eens…’ bespreek ik kinderboeken die ik de afgelopen tijd voorgelezen heb. Zowel thuis als in Elia’s klas (groep 1/2). Deel 1 en 2 zijn al geweest, vandaag volgt deel 3.

Ik vertel per boek kort waar het over gaat, waarom ik het leuk vind en welk cijfer ik het zou geven op schaal van 1 tot 10. Alle kinderboeken zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot 5 jaar.

Jonny Lambert – Gewoon zoals je bent

Waar het over gaat:
Kleine Snuf staat in de rij tussen allemaal andere dieren, die allemaal iets hebben dat hij ook wel zou willen hebben. Horens, lange poten. Dat wil hij ook! Maar zijn papa (of was het mama?) wil dat hij in de rij blijft staan. Uiteindelijk is de moraal van het verhaal (natuurlijk) dat hij goed is zoals hij is. Want hij heeft weer andere dingen die zij niet hebben.
Waarom het leuk is:
Omdat Kleine Snuf een nieuwsgierig en tikkeltje ondeugend olifantje is, dat niet geduldig in de rij blijft staan maar steeds afgeleid wordt. Iets waar een kind zich wel in kan herkennen ;). En de onderliggende boodschap is mooi – we zijn allemaal anders, maar iedereen is goed op zijn eigen manier.
Welk cijfer ik het zou geven:
8

Stefan Wolters & Barbara de Wolf – De Nietsmachine

Waar het over gaat:
Professor Pruts is een uitvinder van niets. Letterlijk. Zijn hele leven heeft hij nog niets goeds uitgevonden. Tot hij op een dag opmerkt dat alle mensen het wel heel erg druk hebben. Ze doen de hele dag van alles, en nooit niets. Dus vindt hij de Nietsmachine uit, die hij vervolgens gaat slijten aan mensen die het druk hebben.
Waarom het leuk is:
Omdat het – als een van de weinige kinderboeken – een belangrijke boodschap aan de ouders meegeeft. En niet alleen aan de kinderen. Het is een soort pleidooi voor slow living in kindertaal, en het is nog grappig ook.
Welk cijfer ik het zou geven:
8,5

Yoeri Slegers – Er zit een tijger in mijn tuin

Waar het over gaat:
Seppe gaat op avontuur: hij gaat de tijger in zijn achtertuin vinden. En hij is helemaal niet bang! Ook niet als de tijger heel groot blijkt te zijn…
Waarom het leuk is:
Omdat het een beetje spannend is, en omdat de clue leuk is :-).
Welk cijfer ik het zou geven:
6,5 (er zit geen gelaagdheid in – voor een peuter prima, voor een kleuter te kinderachtig)

Vanessa Westgate – Zo vang je een olifant

Waar het over gaat:
Het hele boek is een soort stappenplan over hoe een olifant te vangen, vanaf het moment dat je hem vindt in de wildernis tot het moment dat je hem in je achtertuin probeert te wassen. Wat natuurlijk helemaal niet goed lukt (het doet bij vlagen denken aan het kinderboek Een olifant in de bus). En de olifant ziet er ook wel erg verdrietig uit…
Waarom het leuk is:
Omdat het grappig is wanneer de olifant bijvoorbeeld een pasfoto moet laten maken voor in zijn paspoort en hij niet in het fotohokje past. En de boodschap vind ik ook mooi: dieren horen niet gevangen te worden, die zijn het gelukkigst in het wild.
Welk cijfer ik het zou geven:
8,5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *